22 Φεβρουαρίου 2014

Τα βασικά βήματα για τη σωστή λίπανση του χωραφιού

Το έλλειμμα πληροφόρησης των αγροτών της χώρας μας σε ό,τι αφορά την ορθολογική χρήση των λιπασμάτων στα χωράφια τους αποτελεί κοινή παραδοχή σε όσους γνωρίζουν το χώρο και το αντικείμενο.
Εντούτοις, το σύστημα μιας γενικευμένης συμβουλευτικής λίπανσης, όπου στην Ελλάδα βρίσκεται σε "εμβρυακό" στάδιο, στην Ε.Ε. και Η.Π.Α. αποτελεί βασική προϋπόθεση για τους αγρότες που καλλιεργούν τη γη τους με βάση το "επιχειρείν...".


Όλοι μας, αγρότες, γεωπόνοι, ακόμη και τα μικρά παιδιά ως μαθητές στο δημοτικό σχολείο γνωρίζουν από το μάθημα της Φυσικής Ιστορίας, ό,τι τα φυτά για ν' αναπτυχθούν και να δώσουν παραγωγή τρέφονται, κυρίως, από το έδαφος με τη βοήθεια του νερού, αλλά και του ήλιου.
Δηλ. χρειάζονται γόνιμο έδαφος, αρκετό και κατάλληλο νερό (όχι πάντα, αλλά στα περισσότερα), επαρκή ηλιοφάνεια και φυσικά οξυγόνο.

Ας δούμε τώρα μία σειρά θεμάτων που πρέπει να απασχολούν έναν αγρότη για τη σωστή οργάνωση της καλλιέργειάς του στο χωράφι του :



  • Η εντατική εκμετάλλευση του εδάφους, το κουράζει και μπορεί να το υποβαθμίζει...
  • Οι διαβρώσεις από βροχές και ανέμους, έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών οργανικών ουσιών του εδάφους στο βάθος των ριζών και αυτό με τη σειρά του φέρνει την απώλεια της γονιμότητας του, ιδίως αν δεν κοπρίζεται...
  • Η ποσότητα και ποιότητα νερού στην κάθε καλλιέργεια. (άλλη ποσότητα χρειάζεται η πατάτα, άλλη η φράουλα, άλλη η ντομάτα κλπ.)
  • Η επιλογή της σωστής καλλιέργειας στο χωράφι μας, ειδικά αν πρόκειται για πολυετή καλλιέργεια.
  • Η σωστή επιλογή του κατάλληλου λιπάσματος για τη δική μας καλλιέργεια και το δικό μας χωράφι (ανάλυση χώματος).
  • Ποιά ποσότητα θρεπτικών στοιχείων συνήθως "φεύγει" από το χωράφι μας σε κάθε τόννο παραγωγής που συγκομίζουμε και πρέπει ν' αναπληρώνουμε;
  • Κάθε πότε πρέπει να ποτίζουμε.
  • Βελτίωση συνθηκών εδάφους, π.χ. οξύτητα (pH).
  • Ποιό πρόγραμμα εναλλαγής καλλιεργειών να εφαρμόσουμε;
Τις απαντήσεις στα παραπάνω θέματα που απασχολούν έναν αγρότη, θα τις δώσει ο τοπικός γεωπόνος της περιοχής, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα απ' όλους τις συνθήκες της περιοχής.
Επίσης, πρέπει να μας πληροφορεί για τη στρατηγική και τη σωστή χρήση των εφοδίων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόρους, εργαλεία κλπ.) που μας προτείνει...

Η ανάλυση εδάφους κάθε 3-4 χρόνια με τη σωστή λήψη κατάλληλου και αντιπροσωπευτικού δείγματος εδάφους, όπως και η ανάλυση κατάλληλου δείγματος φύλλων, "φυλλοδιαγνωστική" που λαμβάνεται την κατάλληλη εποχή, είναι δύο από τα "καταξιωμένα" εργαλεία στα χέρια των γεωπόνων, όπου τους οδηγούν για τα περαιτέρω...

Λίπανση με στρατηγική...

Λίπανση στα "τυφλά" ή με βάση τη γνώμη φίλου "καλού" παραγωγού, που όμως έχει άλλο χωράφι από το δικό μας ή το τι είπαν άλλοι συνάδελφοι στο "καφενείο", οδηγεί συχνά σε επιλογή και χρήση όχι της σωστής μορφής λιπασμάτων για το "δικό" μας χωράφι, που όμως μπορεί να ήταν καλό για το "φίλο"...
Επίσης, μπορεί να οδηγεί σε σπατάλη λιπάσματος με αρνητικές συνέπειες όχι μόνο... για την τσέπη μας, αλλά και για την καλλιέργεια μας, όπως π.χ. βλαστομανία, όψιμη ωρίμανση και κακή συντήρηση παραγωγής από υπερβολική ή όψιμη χορήγηση αζώτου, έλλειψη μαγνησίου, υπερβολική χρήση καλίου, έλλειψη σιδήρου, ψευδαργύρου ή βορίου σε αλκαλικά εδάφη κλπ.

Για τους παραπάνω λόγους..., συμβουλευτείτε έναν "επαρκώς καταρτισμένον" γεωπόνο.

εφ. Παραγωγή 15/2/2014
Στέλιος Κατερίνης
Γεωπόνος PhD
Επιστημονικός Σύμβουλος
FARMACON

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...