09 Μαρτίου 2016

Το πλιάτσικο... στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Πριν από τα τέλη Μαρτίου..., θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, κο Κατρούγκαλο.
Επειδή όμως, πολλοί λένε πολλά... για το επίμαχο νομοσχέδιο και για τη βιωσιμότητά του, παρακάτω σας παραθέτω έναν πίνακα, ο οποίος μας απεικονίζει την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων του Κράτους σε περίοδο είκοσι δύο χρόνων (1993-2015).

Από τα στοιχεία του πίνακα εξάγονται κάποια συμπεράσματα,τα οποία σας τα παραθέτω παρακάτω :

α. Το σύνολο της περιουσίας (κινητή & ακίνητη) των Ασφαλιστικών Ταμείων το τέλος του 1993 ήταν περίπου 3.3 δισ. €, ενώ στα τέλη του 2015 ήταν περίπου 20 δισ. €. 
Μη βλέπετε... την αύξηση αυτή, θα μπορούσε η περιουσία να ήταν πολύ μεγαλύτερη..., όπως θα δείτε παρακάτω.

β. Το έτος 2009, είναι η χρονιά στην οποία, η περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων έχει φτάσει στο ζενίθ, και για την ακρίβεια 31,8 δισ. €.

γ. Το 2012 έχουμε τη δραματική μείωση της περιουσίας των Ταμείων, η οποία μειώνεται στα 15,8 δισ. € περίπου, λόγω της εφαρμογής του PSI από την τότε Κυβέρνηση..., αν και η εφαρμογή του PSI έχει όνομα... (Βαγγέλη με λένε...και ονειρεύομαι να βγάλω τη χώρα... από την κρίση!)

Από τον παραπάνω πίνακα, παρατηρούμε και μία στήλη, η οποία καταγράφεται ως ΑΚΑΓΕ, ας δούμε όμως τι είναι αυτό...

Α.Κ.Α.ΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) ο οποίος περιλαμβάνει καταθέσεις και χρεόγραφα.
Ιδρύθηκε το 2008 (ν.3655, άρθρο 149) και εποπτεύεται από τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σκοπός του, η δημιουργία αποθεματικών για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) από 1/1/2019 και μετά... (Και αν ξαναβρεθεί στο εποπτεύων ρόλο, ο Βαγγέλης, ή κάποιος σαν αυτόν..., τί γίνεται;).
Σύμφωνα πάντα με το ν.3655, οι πόροι του ΑΚΑΓΕ είναι : 

  • Ποσοστό 10% επί των ετησίων συνολικών εσόδων από αποκρατικοποίηση Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών... (και αν δεν υπάρχουν, τί γίνεται;)
  • Ποσοστό 4% επί των ετήσιων συνολικών εσόδων από το ΦΠΑ, εδώ έχει συμφωνήσει και η Τρόικα Εξωτερικού... (Πάντως, ΑντιΣυνταγματικό, διότι ο ΦΠΑ είναι ένα έσοδο, το οποίο δίδεται κανονικά στο Κοινοτικό Ταμείο Ε.Ε., για το ΦΠΑ μπορείτε να διαβάσετε και εδώ.
  • Ποσοστό 10% επί του συνόλου των ετησίως εισπραττόμενων ποσών από κοινωνικούς πόρους από τους Φορείς, Κλάδους ή Λογαριασμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (π.χ. η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ο λσμός Ειδικής Εισφοράς Επικουρικής Ασφάλισης κλπ.). Αν και το νομοσχέδιο αυτό όταν έκανε αναφορά για τους πόρους, αναφερόταν στα 24 ταμεία της τότε εποχής. Σήμερα πολλά από αυτά δεν υπάρχουν...
Τέλος, αυτός ο λογαριασμός, δηλ. ο ΑΚΑΓΕ μένει κλειδωμένος μέχρι 31/12/2018, μετά... ξαναξεκινάει το πλιάτσικο!

πηγή Πίνακα : εφημ. Kontra 
                       της από 6/3/2016.

Πάντως για να ήταν το ρεπορτάζ της εφημερίδας πιο έγκυρο, θα έπρεπε η συγκεκριμένη εφημερίδα να είχε κάνει κανονικά μία έρευνα πάνω στον πίνακα τον οποίο παρουσίασε και να αναλύσει τα ποσά στα οποία παρουσιάζει (τα στοιχεία σύμφωνα με το ρεπορτάζ δόθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας), δηλ. το κάθε ταμείο με τι ποσοστό συμμετέχει στο νέο Ασφαλιστικό Φορέα, αν έχουν μειωθεί ή αυξηθεί οι εισφορές των ταμείων που διαλύθηκαν και αυτή τη στιγμή βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του ΕΟΠΥΥ (τέως ΙΚΑ), διότι εδώ που τα λέμε ο εργαζόμενος σε ένα πρώην ευαγές ταμείο ΔΕΚΟ, το οποίο δεν είχε καμία σχέση με τον κρατικό κουμπαρά γιατί να πρέπει να πληρώσει τα σπασμένα του Ελληνικού Δημοσίου ή του ΙΚΑ στον ιδιωτικό τομέα;
Πάλι, το ό,τι υπήρχαν τόσα ταμεία στην ΨωροΚώσταινα δεν ήταν και σωστό..., αλλά για να το ξαναφτιάξεις από την αρχή θέλει προετοιμασία και υπομονή σε βάθος χρόνου και όχι από τη μία στιγμή στην άλλη  να παίζει με τις ζωές ανθρώπων και να τους υποβαθμίζεις την ποιότητα ζωής...

G & M


2 σχόλια :

  1. ΦΙΛΕ ΝΙΚΟ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ.ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ.ΜΕ ΤΑ ΘΡΑΨΑΛΑ ΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...