18 Φεβρουαρίου 2024

3 24ωρα στην ευρύτερη περιοχή του Καρπενησίου

Και μιλάμε για τα παραποτάμια χωριά κοντά στον Καρπενησιώτη ποταμό, τα οποία είναι πανέμορφα, το κάθε ένα με το δικό του χρώμα και φτάνουμε μέχρι Προυσό...!!!
Χαλαρώσαμε, ξεκουραστήκαμε, και γεμίσαμε γενικότερα, μπαταρίες για τη νέα χρονιά που διανύουμε, αλλά τα ωραία πράματα ποτέ δε σου φτάνουν... και πάντα τελειώνουν γρήγορα μέχρι να ξαναρχίσουν στο μέλλον νέα ταξίδια...


Θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερα πράματα, αλλά επειδή τη φύση και το περιβάλλον της Ευρυτανίας, ποτέ δεν τη βαριέσαι..., τα αφήσαμε για επόμενη φορά, η οποία θα είναι και σύντομη...

1η ημέρα...

Αναχώρηση από Πειραιά...
Το ταξίδι διαρκεί 3,5-4 ώρες, ανάλογα τον τρόπο οδήγησης του καθενό μας και αν κάνεις και μία στάση των 30 λεπτών.
Φτάσαμε μεσημέρι, οπότε μία βόλτα στα γρήγορα στην πόλη του Καρπενησίου και την κεντρική του πλατεία.
Επίσκεψη στο όμορφο χωριό Κλαυσί και ώρα για φαγητό στην ταβέρνα Μαθέ στην πλατεία του χωριού.Φανταστικά του πιάτα, ο βλαχομεζές, το ζαρκάδι στιφάδο, το αγριογούρουνο με πιπεριές και οι λαχανοντολμάδες του. Το δυστύχημα είναι ό,τι δύο φορές για φαγητό στο Κλαυσί δε δοκιμάσαμε την πίτα του, ίσως, επειδή οι μερίδες τεράστιες και να το θέωρησα υπερβολή.
Άφιξη αργά το απόγευμα στο Νέο Μικρό Χωριό και στο ξενώνα Έλατος.
Λιτά, παλαιά χωριάτικα δωμάτια, υπερ ζεστά και πεντακάθαρα.

Από το μπαλκόνι των δωματίων

Ο
Νίκος και η κα Λένα με το χαμόγελο πάντα, και πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν στο καθετί... και συμβουλευτικά.
Τους ευχαριστούμε θερμά, είχαμε και υπερήλικες ανθρώπους μαζί, όπου στην τρίτη ηλικία, υπάρχουν και κινητικά προβλήματα...
Όταν βρεθείτε στο Καρπενήσι εορταστική περίοδο, καλό είναι να κάνετε και μία βόλτα στην πόλη το βραδάκι μετά τις 19:00, όλα φωτισμένα και μπορεί να πέσετε και σε sreet party.

2η ημέρα...

Πρωινό στα δωμάτια.
και γύρω στις 10 παρά, εκκίνηση για Προυσό.
Φανταστική διαδρομή, την είχαμε κάνει το 2003, δίπλα στον Καρπενησιώτη ποταμό.
Στάση στο στένωμα του δρόμου για φωτο και στα Πατήματα της Παναγίας για προσκύνημα.
Και φτάνεις στο μοναστήρι την Παναγιά την Προυσώτισσα, η οποία κρέμεται πάνω στο βράχο... Εορτάζει στις 23 Αυγούστου, στα Εννιάμερα της Παναγίας.
Δέος...
Εδώ φυλάσσονται κειμήλια του οπλαρχηγού και Στρατηγούς της Επανάστασης του 21, Γ. Καραϊσκάκη.
Βλέπεις τους πύργους του.

Μετά το τέλος της επίσκεψης στο Μοναστήρι, βόλτα στο χωριό Προυσός, μέσα σε άγρια φύση, μην κάνετε το λάθος, επισκεφτείτε το Μοναστήρι και δεν περάσετε  από το χωριό.
Και μετά το χωριό, επίσκεψη στην αλλαντοποιία Στρεμμένου, 2 χλμ μετά το χωριό μέσα στη χαράδρα στα αριστερά, για προσούτο, σαλάμι αέρος και λουκάνικα.
Αγοράσαμε λίγο προσούτο, σαλάμι αέρος και καπνιστό μπέικον.
Εδώ η ωρίμανση των προϊόντων γίνεται με φυσικό τρόπο, βοηθά το περιβάλλον και ο καιρός.
Το τοπίο φανταστικό.
Επιστρέφουμε από τον Προυσό και επίσκεψη στους Κορυσχάδες για να επισκεφτούμε το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης και της Κυβέρνησης του Βουνού, η πρώτη Κυβέρνηση στην Ελλάδα μετά την απελεύθερωση από τους Ναζί.
Το μουσείο στεγάζεται στο σχολείο του χωριού, ένα πανέμορφο πέτρινο κτίριο. Άνοιξε πριν τα Χριστούγεννα του 23 μετά ανακαίνιση δύο ετών από την Ελληνική Βουλή.


Πολλές φωτο από τους αντάρτες, τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού της εποχής και από τα γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη την εποχή, π.χ. την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου.
Πολύ όμορφη πλατεία, όμορφα αρχοντικά σε όλο το χωριό, έχει καφέ, ταβέρνες, ένα από τα χωριά που μπορείς να μείνεις.Φεύγουμε για Μεγάλο χωριό, βόλτα στην πλατεία του και ψώνια για γλυκά του κουταλιού στην Ευρύτη, το συνεταιρισμό των Γυναικών.
Δυστυχώς για μία ακόμη φορά, δε βρήκαμε τα εξαίσιο γλυκό του κουταλιού, καρότο, που παρασκευάζουν...
Φεύγουμε και από Μεγάλο Χωριό και πάμε στο Γαύρο για φαγητό.
Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε τηγανιτή πέστροφα με γνήσιο βούτυρο.
Δεν αναφέρω όνομα, διότι δεν το ευχαριστηθήκαμε, κοντοσούβλι, κοκορέτσι προηγούμενης ημέρας.

3 ημέρα...

Πρωινό στα δωμάτια.
Επίσκεψη στο Παλαιό Μικρό Χωριό, πολύ πάγος, ενώ η μέρα ηλιόλουστη.
Επίσκεψη στη Λίμνη του χωριού, η οποία δημιουργήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1963, μετά από 13 ημέρες έντονης βροχόπτωσης και το θάνατο 13 κατοίκων του χωριού, όταν ένας βράχος καταπλάκωσε τα σπίτια τους.
Πανέμορφο περιβάλλον, όλη η Ευρυτανία είναι μία Ελβετία, όπου και αν γυρίσεις το κεφάλι στο 90% είναι καλυμμένη με έλατα.
Έτσι δημιουργήθηκε το Νέο Μικρό Χωριό.
Εγώ ήθελα να πάμε στο όμορφο παραδοσιακό χωριό στα Φιδάκια για να δούμε και από απόσταση και τη λίμνη των Κρεμαστών, το συζήτησα με το Νικόλα στα δωμάτια, μου λέει άστο, έχεις μεγάλους ανθρώπους, θα τους κουράσεις..., τράβα για Κρίκελλο.
Τελικά τον άκουσα και τραβήξαμε για Κρίκελλο.
Φεύγοντας από το Μικρό Χωριό περάσαμε και από Άγιο Νικόλαο, κεφαλοχώρι τουριστικό πριν μπεις στο Καρπενήσι, ωραία πλατεία.
Η διαδρομή μέχρι Κρίκελλο φανταστική μέσα στα έλατα, να είναι καλά ο Νικόλας που μου το πρότεινε, εμείς με τη σύζυγο είχαμε βρεθεί από Κρίκελλο και Δομνίστα το μακρινό 2003 από σπόντα.Μακάρι να πηγαίναμε και Δομνίστα, δεν πειράζει Δομνίστα και Φιδάκια και Άφραφα σε επόμενο ταξίδι.
Στη διαδρομή πολύ προσοχή στην οδήγηση, έχει σημεία που δεν τα βλέπει ο ήλιος και ας μην έχει χιονίσει, ο δρόμος πιάνει κανονικά πάγο και τα εκχιονιστικά από τις 10 και μετά πιάνουν δουλειά κανονικά, ναι, χωρίς χιόνι. Αν και ανοιξιάτικος καιρός ανάμεσα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, εύρος θερμοκρασίας από -1 μέχρι 6-7 βαθμούς, αλλά το κρύο χοντρό, δεν κρύωνες...
Τεράστια όμορφη πλατεία πέτρινη στο Κρίκελλο, όμορφα στολισμένη για τις γιορτές κάτω από τον τεράστιο πλάτανο που δεσπόζει αγέρωχος στο κέντρο της πλατείας.
Επιβλητικός ο Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στο χωριό, επάνω στην πλατεία. Τεράστια εκκλησία για χωριό.


Θα κάτσετε για καφεδάκι και τσίπουρο στο καφέ στην άκρη της πλατείας, στα Μαντζάτο, το ζευγάρι που το έχει, καταπληκτικά και φιλόξενα παιδιά. Δοκιμάστε τη σπιτική καρυδόπιτα, μία συνταγή της μητέρας της ιδιοκτήτριας του καφέ.
Ξανά πίσω στο Μαθέ στο Κλαυσί για φαγητό, 2η φορά και πάλι εντυπωσιακά και νόστιμα ό,τι πήραμε...
Μετά το γεύμα, ψάξαμε για λίγο κυνήγι στα μεγάλα κρεοπωλεία της περιοχής, αλλά μάταια, μονάχα λουκάνικο αγριογούρουνου είχαν, οπότε δεν εντυθπωσιάστηκα.
Χρόνος υπήρχε, οπότε επίσκεψη στη Δώρα του River Art για γλυκό και καφέ, δεύτερο γλυκό μέσα στη μέρα.
Να γνωρίζετε ότι η Δώρα παρασκευάζει φανταστική πραλίνα φουντουκιού και καταπληκτική μαρμελάδα φρούτων του δάσους.

4η ημέρα...

Πρωινό και η ώρα της επιστροφής...
Χαιρετηθήκαμε με τους οικοδεσπότες του μικρού χωριάτικου Ξενώνα και αναχωρήσαμε.
Στάση στον Άη Γιώργη Τυμφρηστού για καυτερά λουκάνικα στο κρεοπωλείο του Τσώνου και ψωμάκι και χωριάτικες τυρόποιτες από το φούρνο του χωριού στα ξύλα.
Μακρακώμη, Λιανοκλάδι και τέλος επιστροφή στην Αθήνα.

Για το Καρπενήσι, μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ...!!!


2 σχόλια :

  1. We Love Karpenisi for ever...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπησιάρικος προορισμός και οικονομικός και με πολύ καλό φαγητό!!! Πανέμορφη φύση!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...