08 Σεπτεμβρίου 2013

Χρώμα Οίνου στο Ποτήρι μας...

Σε συνέχεια της ανάρτησης περί τρύγου, είχα υποσχεθεί ότι θα γράψω για το πως προκύπτει το χρώμα του κρασιού στο ποτήρι μας...
Τα κρασιά ανάλογα με το χρώμα τους, διακρίνονται σε : λευκά, ροζέ, κόκκινα.


Για πολλά χρόνια, επικρατούσε η άποψη ότι το χρώμα της ρώγας δίνει και το χρώμα του κρασιού στο ποτήρι μας...
Και 'γώ πριν πολλά πολλά χρόνια το ίδιο πίστευα...μέχρι που πριν μερικά χρόνια άκουσα έναν διακεκριμένο Έλληνα οινολόγο σε εκπομπή στην τηλεόραση, ο οποίος αποκάλυπτε τα μυστικά του κρασιού.
Μετά και από συζητήσεις και με φίλους, όπου είχαν ασχοληθεί με το "σπορ", συμφωνούσαν ότι και από λευκό σταφύλι μπορείς να βγάλεις κόκκινο κρασί...
Και εδώ όμως οι απόψεις διίστανταν..., όπως : από μερικά λευκά σταφύλια δεν μπορείς να βγάλεις κόκκινο κρασί, άντε να το ροζίσεις λίγο... ή από κατάμαυρα σταφύλια δεν μπορείς να βγάλεις λευκό κρασί, π.χ. ποικιλία Μεσενικόλα.

Άρα, μετά τη σύντομη εισαγωγή μου, πώς προκύπτει το χρώμα του οίνου που έχουμε στο ποτήρι μας;
Το χρώμα έχει να κάνει με τον τρόπο ζύμωσης του μούστου και του σταφυλιού, διότι οι χρωστικές ουσίες βρίσκονται στις φλούδες των σταφυλιών και όχι στο ζουμί τους, άλλωστε ο μούστος είτε από λευκές ποικιλίες, είτε κόκκινες έχει το ίδιο χρώμα (ανοιχτό).
Οπότε λευκό κρασί μπορούμε να πάρουμε τόσο και από κόκκινες ποικιλίες, οι λευκές εννοείται...,αν διαχωρίσουμε το μούστο από τις φλούδες των σταφυλιών.
Κόκκινο κρασί, μπορούμε να πάρουμε τόσο από τα κόκκινα ή μαύρα σταφύλια, όσο και από λευκές ποικιλίες αν η ζύμωση σταφυλιών και μούστου γίνει μαζί για κάποιες ημέρες (3-4) και στη συνέχεια διαχωρίζουμε το μούστο και τον μεταγγίζουμε στα βαρέλια μας.
Ροζέ κρασί, μπορούμε να πάρουμε από κόκκινα ή μαύρα σταφύλια, αν η ζύμωση σταφυλιών και μούστου γίνει μαζί για μικρότερο της μία ημέρας.
Επίσης, όσο πιο ώριμο είναι το σταφύλι μας, ακόμη και λευκό, τόσο πιο πολύ θα χρωματιστεί το κρασί μας, αν αφήσουμε τα σταφύλια μαζί με το μούστο για τη παρασκευή του κόκκινου κρασιού μας.

πηγή : http://el.wikipedia.org/


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...