13 Δεκεμβρίου 2013

Η μάχη για τη φέτα καλά κρατεί...

Τίποτα...δεν έχει τελειώσει ακόμη και όλα θα κριθούν στο άμεσο μέλλον.
Οι κτηνοτρόφοι εκτιμούν ότι η συμφωνία μεταξύ Καναδά - Ε.Ε. θ' αποτελέσει την κερκόπορτα για τη φέτα, σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τον κλάδο.
Σε μεγάλο προβληματισμό έχει θέσει τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας η απόφαση για την αναγραφή της φέτας στα καναδικά τυριά, όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δυο πλευρές, οι οποίοι επισημαίνουν πως το εθνικό μας προϊόν όχι μόνο δεν προστατεύεται, αλλά υπονομεύεται.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθησυχάζει και επισημαίνει πως η σύγχυση που έχει προκληθεί στην αγορά είναι άνευ λόγου...
Στην ουσία όμως κατηγορεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και το Υπ.Ανάπτυξης μέσω του κου Μηταράκη, υπεραμύνεται των χειρισμών του για το φλέγον...ζήτημα.

Για την ιστορία τώρα, γύρω από τα προϊόντα ΠΟΠ, όταν το 2009 ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για τα ΠΟΠ, η Ε.Ε. είχε μόνο τρία προϊόντα. Τη μαστίχα Χίου, τη φέτα και τις ελιές Καλαμών.
Σήμερα, στη λίστα του Εξωτερικού Εμπορίου της Ε.Ε. περιέχονται άλλα 13 προϊόντα, μάλιστα τα 15 από αυτά είναι πλήρως προστατευμένα και το 1 με ειδική αυξημένη προστασία.
Τα ελληνικά ΠΟΠ : ελαιόλαδα, Καλαμάτας, Κολυμβάρι Χανίων, Σητείας Λασιθίου, Λακωνίας, κρόκος Κοζάνης, κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα Κρήτης, γραβιέρα Νάξου, μανούρι, φασόλια ελέφαντες γίγαντες Καστοριάς, τα αντίστοιχα Πρεσπών και η κονσερβολιά Αμφίσσης.

πηγή : εφ. Παραγωγή 23/11/2013
        Βούλα Μάλαινου

Τώρα η άποψη μου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι ότι όλα εξαρτώνται από τη διάθεση των ανθρώπων που συμμετέχουν στην κάθε επιτροπή και το πόσο καλά γνωρίζουν όλα τα σχετικά...γύρω από το προϊόν..., αλλά και από τις τοπικές κοινωνίες (Νομαρχίες ή Περιφέρειες σήμερα), κατ' εμέ ο σημαντικότερος παράγοντας.
Τα 16 προϊόντα που έχουμε στη λίστα είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που παράγουν σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας, π.χ. μέλι θυμαρίσιου ή από κισσούρι, κρασί, λουκάνικα Θεσσαλίας ή Στερεάς Ελλάδας είναι κάποια από τα ξεχωριστά προϊόντα μας, τα οποία μπορούσαν άνετα να φιγουράρουν στη συγκεκριμένη λίστα της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...