28 Απριλίου 2018

Βασιλικός και... Θεραπευτικές Ιδιότητες

Καλοκαίρι στην Ελλάδα, σε ποιο μπαλκόνι ή αυλή δε θα το συναντήσετε...

Βασιλικός   Ocimum  basilicum L
Οικογένεια Χειλανθή
Συναντάται σ' ένα μεγάλο γεωγραφικό εύρος από την Ασία, την Αφρική, την Κεντρική και Νότια Αμερική. Το πιο πιθανό είναι να καλλιεργήθηκε αρχικά  στην Ινδία.
Σήμερα, καλλιεργείται σε πολλές χώρες, Ασία, Μεσόγειο και Αμερική. 
Βασικές χώρες παραγωγοί είναι : Αίγυπτος (κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια αγορά), Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Μαρόκο, Ινδονησία, Η.Π.Α.(Καλιφόρνια, Ν. Μεξικό, Β.Καρολίνα).

Το όνομα basilicum οφείλεται στην Ελληνική λέξη "βασιλεύς" και το "ocimum" από το Ελληνικό, όζειν (μυρωδιά). Αναφέρεται και από τον Διοσκουρίδη.

Λέγεται πως η Αγία Ελένη ανακάλυψε τον Τίμιο  Σταυρό από το άρωμα του βασιλικού που είχε φυτρώσει. Γι' αυτό το λόγο χρησιμοποιείται κατά τον Αγιασμό.

Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη και 60 τύποι.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει ο τύπος Basilicum ocimum. Υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στον χημειότυπο ( στα συστατικά του) ανάλογα της γεωγραφικής του θέσης.

Οι βασικοί τύποι είναι :
  • Ευρωπαϊκός τύπος,  Μεσογειακές χώρες, Αίγυπτος, Η.Π.Α (λινοόλη,  μεθυλοκαβικόλη)
  • Reunion,    Ταϊλάνδη, Μαδαγασκάρη , Βιετνάμ( μεθυλοκαβικόλη)
  • Τροπικός Πακιστάν, Ινδία , Γουατεμάλα (methyl cinnamate)
  • JAVA, πρώην Σοβιετική ένωση, Β Αφρική (ευγενόλη)

Ο πιο εμπορικός τύπος είναι  ο Ευρωπαϊκός ο οποίος περιέχει αναλογίες λιναλοόλη προς μεθυλοκαβικόλη  2:1 ή 3:1.
Στην Ελλάδα κυρίως, οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες με μικρά φύλλα (Ελληνικός βασιλικός, Greek basil), επίσης συναντώνται ποικιλίες με σγουρό φύλλωμα ή με σκούρα άνθη ή και με πλατιά φύλλα, πλατύφυλλος, ο οποίος κυρίως, χρησιμοποιείται στη μαγειρική...
Επίσης άλλες ποικιλίες διακρίνονται σχετικά με το άρωμα τους (Lemon, Cinnamon, Spicy, Camphor, Anise κ.α.)
Ο βασιλικός περιέχει : εστραγκόλη, κινόλη, τανίνη, λιναλόλη, καμφορά, ελαιορητίνη. Σε κάθε είδος υπάρχει διαφορετική αναλογία των παραπάνω συστατικών.
Ο βασιλικός εκτός από την χρήση  στο μαγείρεμα ( μακαρονάδα «πέστο», σάλτσες κ.α.), παρουσιάζει και ένα πλήθος ιδιοτήτων άγνωστο σε πολλούς. Επίσης, είναι γνωστή η χρήση του, λόγω των εντομοαπωθητικών του ιδιοτήτων.


Ιδιότητες...

Βλεννολυτικές, διουρητικές, σπασμολυτικές, καρδιοτονωτικές, εφιδρωτικές, αποχρεμπτικές, μυκητοκτόνες, αντισηπτικές, αγχολυτικές, χωνευτικές, τονωτικές, γαλακτοπαραγωγό.
Υπάρχει συχνή αναφορά σε έρευνες που αποδεικνύουν την αντικαρκινική του δράση (καρκίνος μαστού, καρκίνος εγκεφάλου κ.α.).

Χρήση...

  • Ουροποιητικό σύστημα  Αναφέρεται και στον Διοσκουρίδη για χρήση κατά της δυσουρίας. Λόγω της διουρητικής του δράσης, βοηθά στην απομάκρυνση της πέτρας από τα νεφρά.
  • Μολύνσεις του στόματος Υγιεινή των ούλων και των δοντιών (συστατικό σε οδοντόκρεμες), επίσης χρησιμοποιείται σε στοματίτιδες και επιχείλιο έρπητα.
  • Αναπνευστικό Λόγω της βλενολυτικής, αποχρεμπτικής και αντισηπτικής δράσης βοηθά σε ένα πλήθος περιπτώσεων, όπως : βρογχίτιδα, άσθμα, γρίπη, ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, πονόλαιμο.
  • Αντιοξειδωτική δράση - αποτοξίνωση η οποία βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, αποτοξίνωση του οργανισμού, βοηθά επίσης, πολύ συκώτι και νεφρά. Περιορίζει σημαντικά τη δράση  κορτιζονούχων σκευασμάτων  αποβάλλοντας την κορτιζόνη από τον οργανισμό και βοηθά τον καθαρισμό των επινεφριδίων.
  • Αντιπυρετική δράση
  • Αγχολυτικό - σπασμολυτικό Έχει αποτελεσματική δράση έναντι του στρες της ημικρανίας, τους πονοκεφάλους, την αϋπνία, αναφέρεται επίσης πως βοηθά την συγκέντρωση.
  • Εμμηναγωγό
  • Γαλουχία  Αυξάνει την ποσότητα του γάλακτος.
  • Πεπτικό   Βοηθά σημαντικά την πέψη, τις εντερικές διαταραχές, τους σπασμούς στο στομάχι και στις εντερικές μολύνσεις.


ΠΡΟΣΟΧΗ

Είναι καλό να αποφεύγεται η χρήση από παιδιά λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε μεθυλοκαβικόλη.
Μεγάλη κατανάλωση βασιλικού μπορεί να προκαλέσει ατονία...


Τρόπος παρασκευής...

Βάζω την αντίστοιχη ποσότητα από βασιλικό  σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτω το αντίστοιχο  βραστό νερό (μία κουταλιά του γλυκού για κάθε 250ml νερό)
Μόλις ρίξω το νερό σκεπάζω (για να μην έχω απώλειες σε αιθέρια έλαια και πτητικές δραστικές ουσίες).
Μετά από 15-20 λεπτά σουρώνω και πίνω.

Συνταγές,  ανάλογα τη χρήση...

1.       Βασιλικός + μαντζουράνα + τίλιο,  μισό κουταλάκι  του γλυκού από το καθένα ανά κούπα.  Ηρεμεί ,καταπραΰνει τον πονοκέφαλο, βοηθά στον ήρεμο ύπνο.
2.       Βασιλικός + δυόσμος + θυμάρι,  μισό κουταλάκι  του γλυκού από το καθένα ανά κούπα.  Βοηθά στην τόνωση του οργανισμού  την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και λοιμώξεις του αναπνευστικού (ανώτερο και κατώτερο).
3.       Βασιλικός + δενδρολίβανο + φλισκούνι, (καλύτερα, το πρωίμισό κουταλάκι  του γλυκού από το καθένα ανά κούπα. Βοηθά στη συγκέντρωση - μνήμη, τόνωση του οργανισμού  και σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.


Καλό είναι, κάθε γουλιά πριν την καταπιούμε να την γυρνάμε στο στόμα (μπούκωμα) ώστε να βοηθάμε την καλή υγιεινή του στόματος.

Μην ξεχνάτε ότι οι συμβουλές που θα βρείτε στο συγκεκριμένο ιστολόγιο δεν υποκαθιστούν τον γιατρό και η χρήση τους πρέπει να είναι πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.

                                                                      Σιούλας Θοδωρής
                                                                        Γεωπόνος Τ.Ε.


εδώ, μπορείτε να διαβάσετε για την αποξήρανση του βασιλικού...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...