6 Νοε 2017

Εισαγωγή στις Στάσεις... Ζωής!

H Στάση... Ζωής αποτελεί  μια προσπάθεια να βελτιώσουμε και να προσέχουμε την υγεία μας με φυσικό τρόπο. Η φύση έχει τους μηχανισμούς να δίνει λύσεις σε αρκετά θέματα σχετικά με την υγεία.Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της δρόγης είναι οι εξής:
  • Εδαφοκλιματολογικές συνθήκες (σύσταση και δομή του εδάφους, ηλιοφάνεια , ο προσανατολισμός του χωραφιού, το υψόμετρο , το γενετικό υλικό, οι βροχοπτώσεις και η κατανομή τους, η θερμοκρασίες και η διαφορά  θερμοκρασίας μέρας νύχτας.
  • Καλλιεργητικοί χειρισμοί (λίπανση, πότισμα και η μέθοδος, κατεργασία εδάφους επίσης τι μηχανήματα θα χρησιμοποιηθούν.
  • Σε ποιο στάδιο θα γίνει η συγκομιδή (πριν την άνθιση, στην αρχή, πλήρη άνθιση)
  • Τι ώρα θα γίνει η συγκομιδή (πρωί , με ηλιοφάνεια καλή και ζέστη , απόγευμα κλπ...)
  • Τρόπος συγκομιδής
  • Μέθοδος ξήρανσης
  • Μέσο αποθήκευσης, χώρος αποθήκευσης Το αποξηραμένο φυτικό προϊόν καλείται δρόγη.


Η μέθοδος παρασκευής του αφεψήματος- εκχυλίσματος είναι ανάλογος του τμήματος του φυτού από το οποίο προέρχεται και από το είδος του φυτού.
Όταν χρησιμοποιούμε σκληρά τμήματα του φυτού ( ρίζες , βλαστοί) καλό είναι να τα ψιλοκόβουμε πριν.
Δεν πρέπει να πίνουμε περισσότερα από 3 φλιτζάνια την ημέρα, και συνήθως όχι για διαστήματα μεγαλύτερα των 2 βδομάδων (δρόγη από το ίδιο φυτό).
Για κάθε φλιτζάνι νερό χρησιμοποιώ 1 ως 1 ½ κουταλάκι του γλυκού δρόγη.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι παρασκευής :

1.       Βάζω στο σκεύος παρασκευής την δρόγη προσθέτω βραστό νερό στην ανάλογη ποσότητα και σκεπάζω ερμητικά μετά 20 λεπτά σουρώνω και πίνω.
2.        Βάζω το ανάλογο νερό στο σκεύος παρασκευής να βράσει τότε ρίχνω
μέσα την ανάλογη ποσότητα δρόγης μετά από 2 λεπτά το παίρνω από τη φωτιά το σκεπάζω  και μετά 20 λεπτά σουρώνω και πίνω.
3.        Βάζω  νερό και δρόγη στην κατάλληλη αναλογία και το αφήνω  σκεπασμένο για 8-12 ώρες. Στη συνέχεια σουρώνω και πίνω.


Κάθε φυτό και κάθε μέρος του φυτού έχει την δικό του τρόπο.
Τα αρωματικά –φαρμακευτικά φυτά που θα δούμε είναι τα εξής:

Φασκόμηλο, θυμάρι, μαντζουράνα, ρίγανη, δενδρολίβανο, τσάι του βουνούμελισσόχορτο, μέντα,  φλισκούνι, τσουκνίδα, χαμομήλι, θρούμπι και ευκάλυπτος.Στην συνέχεια  θα δούμε την λαδανιά, την αγριάδα, το βαλσαμόχορτο, τη μολόχα, τον βασιλικό, τη λουΐζα , το πικροράδικο, και το άνθος πορτοκαλιάς.


Κάθε βδομάδα θα παρουσιάζεται και ένα φυτό, επίσης θα γίνει προσπάθεια να είναι κατανοητά και απλά και χρηστικά χωρίς λεπτομέρειες που αφορούν ελάχιστους.

Μην ξεχνάτε ότι οι συμβουλές που θα βρείτε στα άρθρα που θα ακολουθήσουν στη συγκεκριμένη ενότητα στο παρόν ιστολόγιο δεν υποκαθιστούν τον γιατρό και οι χρήσεις τους πρέπει να είναι πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας .

                                                                           Σιούλας Θοδωρής
                                                                             Γεωπόνος Τ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...