05 Σεπτεμβρίου 2016

Στη "μαμά" Αμερική παίρνουν σύνταξη οι εργαζόμενοι;

Και ποιός τη δίνει;
Το Κράτος ή ιδιώτες; 
Συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια τα "παπαγαλάκια" της ενημέρωσης για να μας κάνουν... να χωνέψουμε την κρίση να μας λένε ό,τι οι συντάξεις ήταν τεράστιες..., στα ξένα μέρη είναι πολύ μικρές, τις δίνουν ιδιώτες (ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες) δεν υπάρχουν πρόωρες συντάξεις, ούτε αναπηρίας ή ασθένειας και πάει... λέγοντας!
Μόνο στην Ελλάδα ήταν ιδανικά για όλους...

Και επειδή της Παναγίας βρέθηκα στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής μου, βρήκα έναν καλό φίλο (κατά σύμπτωση εορτάζει σήμερα, οπότε και ολόθερμες ευχές) και γείτονα εκ Αμερικής, τον οποίο είχα και κάποια χρόνια να τον συναντήσω, ήπιαμε και ένα κρασάκι παρεούλα, όπου όμως, βρήκα την ευκαιρία και τον ρώτησα για όλα τα παραπάνω...

Με το που έκανα την ερώτηση, Ποίος τους δίνει τη σύνταξη εκεί κάτω, ο άνθρωπος έβαλε... τα γέλια!
Η απάντησή του : Σας λένε ό,τι δεν παίρνουμε ή μας τη δίνουν εταιρείες (funds, φουντς μου τα ονομάτισε... και έβαλα εγώ με τη σειρά μου... τα γέλια!).

Ας δούμε τις απαντήσεις του...

  • Καταρχήν, τη σύνταξη τη λαμβάνουν από το Κράτος.
  • Υπάρχουν τρεις συντάξεις : η κύρια, μία βοηθητική (κάτι σαν τη δική μας επικουρική) και όποιος έχει φράγκα και του περισσεύουν μπορεί να πάρει και ιδιωτική (funds) αν κάνεις κάποιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα...
  • Την πρόωρη την παίρνεις στα 62 με πλήρης προϋπηρεσία (πόσα χρόνια στην αγορά δε γνωρίζω...) και είναι του ύψους των 1200 δολαρίων.
  • Την πλήρη την αποκτάς στα 66 ακόμη και αν έχεις βγει στα 62, οπότε τα 1200 δολάρια γίνονται περίπου 1600-1800 δολάρια, ανάλογα με τις εισφορές που έχεις δώσει...
  • Η βοηθητική είναι ανάλογη με το τι έχεις πληρώσει και δεν υπάρχει περιορισμός...
  • Πάντως, ακόμη και ο Ομπάμα να είσαι..., γιατρός, στρατιωτικός, εκπαιδευτικός, ελεύθερος επαγγελματίας, εργάτης, δημόσιος υπάλληλος, το ανώτατο ποσό που μπορείς να λαμβάνεις είναι μόνο 3000 δολάρια, αν έχεις πληρώσει... τις ανώτατες εισφορές.
  • Η εργοδοτική εισφορά είναι ένα κατώτατο ποσό και ο εργαζόμενος αποφασίζει πόσα θα δώσει αυτός από το ωρομίσθιό του για να ανεβάσει τη σύνταξή του... (τα 1600 δολάρια είναι η κατώτατη σύνταξη).
  • Ακόμη, αν είσαι 66 χρονών και είσαι αφεντικό, ο νόμος σου δίνει το δικαίωμα να μη βγεις... στη σύνταξη και να συνεχίσεις μέχρι τα 70 (εδώ τελειώνεις υποχρεωτικά την εργασία) με αντάλλαγμα τη μη φορολόγηση, διότι έτσι το κράτος κερδίζει μ.ο. δύο συντάξεις περίπου του κατώτατου ορίου.

Κάτι ακόμη, μαύρη εργασία δεν υπάρχει, ούτε και μερική απασχόληση...

Αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ...

 G & M

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...