1 Μαΐ 2014

Λαϊκές Αγορές

Βρήκαμε πλεόνασμα..., και κλείσαμε τις λαϊκές!

Ας δούμε τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους εμπόρους...

·           «Με κλήρωση κάθε χρόνο θα δίνονται όλες οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές.
·            Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές.
·           Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις λαϊκές όλης της χώρας.
·           Υπέρογκα είναι τα πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα και στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο.
·           Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά Περιφέρεια, ενώ πρέπει να συστήνονται σε κάθε δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των Παραγωγών.
·           Ενίσχυση της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας.
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο ζητούν:
·           «Απόδοση των θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51|2006 και 116|2008. Η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων. Οι συχνές αλλαγές θέσεων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, καθώς και τον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.
·           Οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια.
·           Όχι στον διαχωρισμό παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει αποδειχθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.
·           Απόσυρση του άρθρου 39 - Ποινικές Κυρώσεις και του άρθρου 40 - Διοικητικές Κυρώσεις, τα οποία αναφέρουν υπέρογκα πρόστιμα και συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης. Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπόψιν και την οικονομική κρίση.
·           Σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη, για έκδοση ή ανανέωση άδειας, βεβαίωση από τις επιτροπές.»Εγώ θα σταθώ σ' ένα επίμαχο σημείο του νομοσχεδίου, το οποίον αφορά το διαχωρισμό "εμπόρων - παραγωγών"...
Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι αυτό είναι προς μη όφελος, δικό μας, διότι εξυπηρετούμαστε καλύτερα...

Εξυπηρετούμαστε; Να ρωτήσω εγώ με τη σειρά μου!

Μήπως κάποιοι αισχροκερδίζουν εις βάρος μας;

Γιατί οι τιμές των "παραγωγών" να είναι ίδιες με εκείνες των "εμπόρων" που αγοράζουν από την κεντρική λαχαναγορά;
Θα μου απαντήσετε... βέβαια ό,τι και οι παραγωγοί έχουν τα έξοδα μετακίνησης...
Αν τα έχουν πιο οικονομικά της τάξης του 30% και η ποιότητά τους άριστη, η αύξηση της κατανάλωσης δεν τους επιφέρει το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα;
Ίσως και καλύτερο...

Ένα άλλο σημείο σχετικά με το συγκεκριμένο επάγγελμα, γιατί να θεωρείται "κλειστό"; Δε θεωρείται..., είναι "κλειστό"!
Εγώ πάντως τόσα χρόνια που πηγαίνω στις λαϊκές, τους ίδιους εμπόρους βλέπω...

G & MΔεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...