03 Μαρτίου 2014

Γάλα Γαϊδούρας

Πήρε άδεια και υπόσχεται...κέρδη!

Γαϊδουρίσιο γάλα θα βρίσκουν το επόμενο διάστημα στα ράφια των καταστημάτων οι καταναλωτές, μετά το "πράσινο φως" που άναψε στην παραγωγή, διάθεση και κατανάλωση γάλακτος ιπποειδών για ανθρώπινη κατανάλωση, η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλου.

Σήμερα, η ελληνική παραγωγή είναι μικρή, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι η τιμή πώλησής του φτάνει και ξεπερνά τα 30 € ανά λίτρο, το καθιστά ιδιαίτερα δελεαστικό για επένδυση. Στην Ελλάδα υπάρχουν 5-6 φάρμες με μέσο όρο 30-50 ζώα. Κάθε ενήλικη γαϊδούρα μπορεί να δώσει 1 με 1,5 λίτρο γάλα την ημέρα (η ποσότητα έχει να κάνει με τη διατροφή...του ζώου).
Η διάρκεια ζωής προσδιορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή, ενώ η χρησιμοποίηση του όρου "φρέσκου" ή "παστεριωμένου" έγκειται στις διατάξεις του αγελαδινού γάλακτος.
Σημειώνεται ότι το γάλα γαϊδούρας δεν παστεριώνεται και διατηρείται επί 5 ημέρες στη συντήρηση, ενώ στην κατάψυξη (-18 βαθμοί Κελσίου) μπορεί να διατηρηθεί έως 2 χρόνια.
Στην Ευρώπη τα πράματα είναι κάπως πιο οργανωμένα, αλλά όχι και πολύ εξαπλωμένα ως προς την παραγωγή του. Σημαντικές εκτροφές υπάρχουν στην Ιταλία, Γαλλία, Γιουγκοσλαβία, Ουγγαρία, Κροατία και Ολλανδία.
Επίσης το γαϊδουρίσιο γάλα χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή καλλυντικών.
Το κόστος απόκτησης γαϊδούρας στην Ελλάδα φτάνει τα 1000 €. Αρμέγονται τρεις φορές την ημέρα και το γάλα αποστραγγίζεται και εμφιαλώνεται σε μπουκάλια 200 gr που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Τα δείγματα αποστέλλονται για ανάλυση και το γάλα καταψύχεται στους -18 βαθμούς μέχρι την πώλησή του.

Θρεπτικά στοιχεία...


  • Ιδανικό για την αντιμετώπιση διαφόρων δερματολογικών παθήσεων, π.χ. ψωρίαση, άσθμα, έλκος στομάχου, ενίσχυση δοντιών κλπ.
  • Αντίδοτο στα άτομα με δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα.
  • Αντιμετώπιση αλλεργιών.
  • Προληπτικό μέτρο για μία σειρά παθήσεων ενηλίκων.
  • Εξαιρετικό στην αντιμετώπιση των ρυτίδων.
  • 60 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το αγελαδινό γάλα συν τις βιταμίνες Α, Β1,Β2, Β6, D και Ε.
  • Πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, ψευδάργυρο, φώσφορο, σίδηρο, ανοσοσφαιρίνες και γλυκερίνες.
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη με αποτέλεσμα την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο, καθιστώντας το πολύτιμη διατροφή για παιδιά, αλλά και για ενήλικες με οστεοπόρωση.
  • Μπορεί να αντικαταστήσει το μητρικό γάλα.


εφ. Παραγωγή 22/2/2014
Ν. Φιλιππίδης



2 σχόλια :

  1. Τι να πω τώρα;
    Το γάλα της γαϊδούρας μας έλειπε;
    Αν υπάρχει αγοραστικό κοινό, να πάρουν κανένα ευρώ και οι αγρότες που το παράγουν......
    Θα δούμε.

    Φιλάκια:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα υπάρχει...αγοραστικό κοινό, αλλά για να σου αποδώσει μία καινοτόμος απασχόληση, θα πρέπει να προσπαθήσεις...πολύ για να σου αποδώσει και να έχεις και την κατάλληλη βοήθεια από τους κατάλληλους ανθρώπους.
      Θα διαβάζεις τώρα τελευταία και για τα αρωματικά φυτά, αν ήταν εύκολο, όλοι θα είχαμε ασχοληθεί μαζί τους...
      Φιλιά και καλή Σαρακοστή με Υγεία!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...