19 Νοεμβρίου 2011

Ορεινή Αρκαδία

Από τους πιο ωραίους προορισμούς της Ελλάδας μας.

Μαίναλον

Λεβίδι, Βυτίνα, Δημητσάνα, Λαγκάδια, Στεμνίτσα τα πιο ξακουστά χωριά της περιοχής. Όχι πως δεν υπάρχουν και άλλα...

Πως Πάμε...

Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου, στη συνέχεια μπαίνετε στην Εθνική Οδό Τρίπολης, μόλις περνάμε τη σήραγγα του Αρτεμισίου, βλέπουμε ταμπέλα προς Βυτίνα, Ολυμπία και Πύργο, στρίβουμε δεξιά και οδηγούμε και σταματάμε όπου θέλουμε και μας αρέσει...

Πρώτος Προορισμός Λεβίδι

Το Λεβίδι απλώνεται στους πρόποδες του μαγευτικού Μαινάλου μέσα σε καταπράσινο τοπίο. Η ζωή του είναι απλωμένη γύρω από την κεντρική πλατεία της κωμόπολης. Από εδώ κατάγεται ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο εγκαθιδρυτής της Α΄Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Δεύτερος προορισμός Βυτίνα

Η αριστοκράτισσα της Γορτυνίας. Τουριστικό θέρετρον πλέον... Ακριβώς απέναντι από το Μαίναλο. Ωραία δρομάκια για περίπατο μέσα στη φύση και θαυμάζουμε τα ωραία πέτρινα σπίτια και τις ευωδιαστές αυλές.

Βυτίνα
Ο δρόμος αυτός ξεκινάει από την πλατεία και καταλήγει στο δρόμο της Αγάπης

Τρίτος προορισμός Λαγκάδια

Ένα χωριό κόσμημα, κτισμένο σε απότομη πλαγιά του Μαινάλου. Το χωριό περίφημο για τους ονομαστούς-φημισμένους κτίστες-πετράδες, όπου έχουν δημιουργήσει ωραία οικοδομικά αριστουργήματα σ' όλη την Επικράτεια...

Λαγκάδια

Τέταρτος προορισμός Δημητσάνα

Η μπαρουτοκαπνισμένη αρχόντισσα. Μέγα ιστορικό-πολιτιστικό κέντρο στην περίοδο της επανάστασης. Πατρίδα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, ιστορική και θρησκευτική φυσιογνωμία!

Δημητσάνα

Δημητσάνα
Πέμπτος προορισμός Στεμνίτσα

Στεμνίτσα
Το κέντρο της αργυροχρυσοχοΐας κάποτε στην Ελλάδα.

Τι βλέπουμε...

Στο Λεβίδι, το μουσείο Παπαναστασίου, το Βυζαντινό ναό της Παναγίας. Επίσκεψη στα γραφικά χωριά Κανδήλα, Βλαχέρνα και Δάρα.

Στη Βυτίνα, την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα στην κεντρική πλατεία, την οποία έφτιαξαν ντόπιοι μάστορες με το μαύρο ντόπιο μάρμαρο. Επίσης θα επισκεφτείτε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο.

Ο καθεδρικός Ι. Ναός του Αγίου Τρύφωνα

Περατζάδα στο δρόμο της αγάπης, καθώς και επίσκεψη στο χωριό Λιμποβίσι, όπου βρίσκεται το πατρικό σπίτι του Κολοκοτρώνη.


Βόλτα στην επάνω γειτονιά του Άι Λια με το ομώνυμο εκκλησάκι. Η θέα μαγευτική!

Στη Δημητσάνα, το μουσείο Υδροκίνησης. Το Φαράγγι του Λούσιου με τον ομώνυμο ποταμό να το διασχίζει.
Το περίφημο ρολόι, τη μονή Φιλοσόφου, το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου καθώς και το εκκλησιαστικό Μουσείο.


Δημητσάνα
Στη Στεμνίτσα, την κεντρική πλατεία με το περίφημο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου. Βόλτα στα πετρόκτιστα σοκάκια με τα περίφημα πέτρινα αρχοντικά. Επίσκεψη στη μονή της Ζωοδόχου Πηγής.
Επειδή η Στεμνίτσα έχει πολλές εκκλησίες, εδώ θα δείτε από τα πιο ωραία καμπαναριά της Ελλάδας, διότι οι κάτοικοι της ήταν από τους καλύτερους τεχνίτες στην κατασκευή καμπαναριών και καμπανών.


Βόλτα στα χωριά Μαγούλιανα, Λάστα, Ελληνικόν, Βαλτεσίνικο.

Διαμονή...

Σε όλα τα προαναφερόμενα θα βρείτε δωμάτια για όλα τα βαλάντια. Προτείνω να το ψάξετε στα χωριουδάκια, όπως : Αλωνίσταινα, Κάψια, Μαγούλιανα.
Δυστυχώς και εδώ το πράμα έχει ξεφύγει. Ξέρετε το κακό του Έλληνα, να κάνει την απόσβεσή του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα...
Τα τελευταία χρόνια βέβαια στην ευρύτερη περιοχή του Λεβιδίου - Βυτίνας έχουν φτιαχτεί πολλά resorts που λένε και οι glamours!

Προτείνω ανεπιφύλακτα στο Λεβίδι ξενώνας Πλάτανος, καθαρά και οικονομικά!

Στη Βυτίνα το Villa Valos, το ΑRT MAINALON, στην κεντρική πλατεία, πολύ καλό, αλλά πιστεύω ότι οι τιμές του για την εποχή του τότε ήταν τσιμπημένες, εννοώ στα επίπεδα σήμερα των RESORTS. Πολύ ζεστό, αν και μοντέρνο σα χώρος, πάντως.

Ξενώνας Σινόη, τον είχαμε δοκιμάσει το 2004, λογικές και φιλικές τιμές, καθαρό, παραδοσιακό. Τώρα έχει κτίσει και β΄ πτέρυγα. www.sinoi.gr

Ξενώνας Διασάλμη.

Στη Δημητσάνα, το ομώνυμο ξενοδοχείο

Επίσης, το Κουστένης www.koustenisvillage.gr και με πολύ καλή ταβέρνα.

Στο χωριό Βαλτετσινίκο ο ξενώνας Θόλος www.xenonas-tholos.gr


Φαγητό...

Στη Βυτίνα θα περάσεις οπωσδήποτε από την ιστορική Κληματαριά για μαγειρευτά.

Στο αρχοντικό της Αθηνάς.

Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση, όμως, ήταν ένα καφενεδάκι σ' ένα κάθετο δρόμο της πλατείας και ήταν ένας γεράκος που είχε ένα καφενεδάκι με 4-6 τραπέζια. Η μερακλίδικη περιποίησή του για το τσίπουρο και το μεζέ ήταν το κάτι άλλο, όπως και η καθαριότητά του! Αν υπάρχει αξίζει να το επισκεφτείτε!

Στο Λεβίδι, το χάνι της κας Νίκης στο χωριό Βλαχέρνα.

Στη Δημητσάνα στον ξακουστό Θόλο, καλό παϊδάκι απ' όσο θυμάμαι, αλλά κοσμοσυρροή!
Επίσης στην έξοδο της Δημητσάνας λίγο πριν το ξενοδοχείο Δημητσάνα, ήταν μία υπέροχη ταβέρνα στεγασμένη σε σπίτι, για να καταλάβετε, αν βρεθείτε στην περιοχή, αλλά δε θυμάμαι το όνομά της. Εκεί δοκίμασα για πρώτη φορά τη σκορδαλιά με καρύδια!

Στο Βαλτετσινίκο στην Κληματαριά.

Δραστηριότητες...

Σκι στο χιονοδρομικό του Μαινάλου. Ράφτινγκ-κανό στο Λούσιο ποταμό. Προσοχή όμως, πολλές φορές επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα!

Ψώνια...

Ζυμαρικά από Βυτίνα. Γλυκά του κουταλιού και κουραμπιέδες από Δημητσάνα και Στεμνίτσα.

Αν πάτε, καλά να περάσετεεεε!



2 σχόλια :

  1. Να πάτε, θα περάσετε όμορφα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και όλα τα χωριά που αναφέραμε, όμορφα, το πιο ωραίο χωριό όμως, καθαρά υποκειμενική άποψη, Λαγκάδια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...