04 Ιουλίου 2015

Capital Controls

Να που μπήκαν και αυτά στη ζωή μας..., αλήθεια τί είναι αυτά τα Capital Controls;
Είναι μέτρο Θωράκισης των Τραπεζών υπό αυστηρές προϋποθέσεις με το φόβο ότι οι Τράπεζες δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο μαζικό κύμα φυγής καταθέσεων.
Δηλαδή πρόκειται για επιτακτικό μέτρο STOP  στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων...
Ορίζεται με εντολή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πάντα βέβαια με τη συναίνεση του Υπουργείου Οικονομικών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αυτή αποφασίζει τα καθέκαστα.
Είναι αυστηροί κανόνες που πλήττουν κατά κύριο λόγο μικροκαταθέτες, διότι οι μεγαλοκαρχαρίες τα γνωρίζουν όλα... και έχουν πράξει τα δέοντα πριν την επιβολή τους.
Επειδή τα οικονομικά μεγέθη είναι απλά προβλήματα πρόσθεσης - αφαίρεσης, με τα προαναφερόμενα καταλαβαίνεις ότι οι τράπεζες είναι στο κόκκινο και κακώς λειτουργούν...
Αλλά επειδή λειτουργούν ακόμη..., οι μετοχές τους ενέχυρο στην Ε.Κ.Τ.

Ποιός τα επιβάλλει;

Μπορεί να προανέφερα ότι επιβάλλονται με εντολή του Διοικητή της Τ.τ.Ε, αλλά στην αλήθεια τα επιβάλλει η ίδια η τράπεζα μπαίνοντας στο μηχανισμό E.L.A.
Και τώρα τί στο διάολο σημαίνει Ε.L.A.;
Ε.L.A. (Emergency Liquidity Assistance), άμεση βοήθεια ρευστότητας με εντολή της ίδιας της Τράπεζας προς την Τ.τ.Ε. και αυτή με τη σειρά της, την Ε.Κ.Τ., όταν αναγνωρίζει ό,τι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές της ανάγκες...
Οπότε μπαίνοντας στον E.LA., αυτομάτως ακολουθούν και μέτρα επιβολής Capital Controls.
Στην Ελλάδα, οι 4 συστημικές τράπεζες αιτήθηκαν βοήθεια από τον E.L.A. στις 15/1/2015, 10 ημέρες πριν τις εκλογές, αλλά παραδόξως δεν επιβλήθηκαν τα μέτρα Capital Controls τότε.
Για την ενημέρωσή σας οι τράπεζες μας είχαν ξαναμπεί στον E.L.A. και την περίοδο 11-12.

Γνωρίζετε γιατί;

Δηλ. 15/1/2015 έπρεπε να είχαν επιβληθεί άμεσα μέτρα Capital Controls.

Έπρεπε να προλάβουν κάποιοι μεγαλοκαρχαρίες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους... με μέγιστο όριο τα 9.999€, οπότε δεν προλάβαιναν..., τώρα έχουν προλάβει..., αντίθετα οι μικροκαταθέτες τις έχουν ακόμη... μέσα!
Ο ένας και σημαντικότατος λόγος...

G & M

προς απάντηση σε αυτά που άκουγα σήμερα το βράδυ στο ραδιόφωνο από το δημοσιογράφο κο Γ. Αντύπα στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, ό,τι οι τράπεζες έκλεισαν με βασική υπαιτιότητα της κυβέρνησης.
Κούνια που τον κούναγε...



2 σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...