12 Οκτωβρίου 2014

Ενεργειακές καλλιέργειες : Γαϊδουράγκαθο ή Αγριοαγκινάρα

2 κιλά γαϊδουράγκαθο = 1 λίτρο πετρέλαιο

Το ταπεινό αγριόχορτο υπόσχεται να συμβάλλει στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών της υπαίθρου, να βγάλει τους γεωργούς από το αδιέξοδο των επιδοτήσεων και να δώσει μία φτηνή και καθαρή ενεργειακή λύση, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο σε νοικοκυριά και βιομηχανίες.
Η ελληνική ιστορία των βιοκαυσίμων ανάγεται στο 1993. Ενεργειακά φυτά, όπως, ο μίσχανθος, ο ευκάλυπτος, ο ηλίανθος, η ελαιοκράμβη, η αγριαγκινάρα, το καλάμι αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης. Στο μεταξύ, η διεθνής εμπειρία των τελευταίων ετών ανέδειξε ιδιαίτερους προβληματισμούς σε ό,τι αφορά τα βιοκαύσιμα. Στην Αμερική, για παράδειγμα, η καλλιέργεια καλαμποκιού ως βιοκαυσίμου "κατηγορήθηκε" ότι απαιτούσε μεγάλες ποσότητες ζιζακτονίων και λιπασμάτων, ότι κατανάλωνε ισόποση ποσότητα ορυκτών καυσίμων με εκείνη που αντικαθιστούσε..., οπότε έπρεπε να στραφούν στην καλλιέργεια ενός πολυετούς φυτού, το οποίο αναπτύσσεται γρήγορα και δε θα χρειάζεται πότισμα και φυτοφάρμακα.

Η αγριαγκινάρα (Cynara cardunculus)

Έρευνες ανέδειξαν ότι βάσει των περιβαλλοντικών και οικονομικών απαιτήσεων, το βέλτιστο ενεργειακό φυτό για την ελληνική και παγκόσμια γεωργία είναι το γαϊδουράγκαθο ή αγριαγκινάρα.
Η θερμαντική ικανότητα δύο κιλών ξηρής αγριαγκινάρας ισοδυναμεί μ' ένα λίτρο πετρέλαιο.
Παράλληλα, οι περιβαλλοντικές εκροές στην παραγωγή βιοενέργειας είναι χαμηλότερες απ' αυτές των παραδοσιακά καλλιεργειών (μείωση νιτρορύπανσης, μείωση φυτοφαρμάκων, διαχείριση νερού, μείωση της διάβρωσης, αύξηση της εδαφικής γονιμότητας).

Χωρίς απαιτήσεις...

Στο Θεσσαλικό κάμπο αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται 10000 στρέμματα και άλλα τόσα στην Κοζάνη και στη Ξάνθη.
Η διαδικασία της καλλιέργειας είναι απλή και γίνεται ακόμη και στο πιο δύσβατο και ξερό χωράφι.
Ως πολυετές φυτό, η σπορά γίνεται μία φορά κάθε δώδεκα χρόνια. Φυτεύεται τον Οκτώβριο, μεγαλώνει με τις βροχές του χειμώνα και μαζεύεται από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο.
Δε χρειάζεται νερό, λίπασμα και φυσικά, ως δυνατό ζιζάνιο δεν απαιτεί ζιζανιοκτόνα. Η απόδοσή του κυμαίνεται από 1200-1600 κιλά σε ξηρή ουσία ανά στρέμμα, ενώ διπλασιάζεται με 2-3 αρδεύσεις την άνοιξη (Απρίλης - Μάης).
Η καλλιέργεια δεν είναι μόνο εύκολη, αλλά και κερδοφόρα. Αποτελεί μία βιώσιμη εναλλακτική καλλιέργεια για τους βαμβακοπαραγωγούς και παραγωγούς σιτηρών. Οι παραγωγοί κερδίζουν από 70-150 € το στρέμμα (ανάλογα με το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με την εταιρεία αγοράς), ενώ παίρνουν και μία πολύ μικρή επιδότηση. Όλα αυτά με κόστος εγκατάστασης 25€ το στρέμμα μόνο για το πρώτο χρόνο και μηδενικό για όλα τα υπόλοιπα.
Το επόμενο βήμα γίνεται στο εργοστάσιο παραγωγής πελλέτας. Η αγιαγκινάρα έχει μαζευτεί σε μπάλες, περνάει από σπαστήρες και γίνεται πούδρα και στη συνέχεια συμπιέζεται και έχουμε τη γνωστή πελλέτα.
Η ζήτηση, από μηδενική που ήταν στην Ευρώπη το 2000, εκτοξεύθηκε στους 10 τόννους το 2009 και αναμένεται να φτάσει στους 100 τόννους τα επόμενα 5 χρόνια. Στόχος είναι..., η παραγωγή να απορροφηθεί στην Ελλάδα, όμως η παρούσα οικονομική συγκυρία κάνει δύσκολα τόσο τα σχέδια επέκτασης, όσο και την αγορά της παραγωγής αγριαγκινάρας , που απαιτεί την πληρωμή ενός εφάπαξ ποσού στους Έλληνες αγρότες μία φορά το χρόνο.
Επίσης, τα στερεά καύσιμα αντικαθιστούν το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ελλάδα στις εγχώριες βιομηχανίες και σπίτια, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε μονάδες μικρής ισχύος (<5 p="" w="">Η καλλιέργεια αγριαγκινάρας μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των ελληνικών Α.Π.Ε. στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μέχρι 20% έως το 2020, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας στη νησιωτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κο Δαναλάτο, αυτό το μακρόπνοο σχέδιο μπορεί ν' αλλάξει τα δεδομένα, στο τρίπτυχο : ελληνική γεωργία - εθνική οικονομία - μερική απεξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου.

Σύμφωνα, με τον κο καθηγητή, η παραπάνω καλλιέργεια των 10000 στρεμμάτων θα συμβάλλει στην αύξηση του ελληνικού Α.Ε.Π. κατά 28.000.000 €, λαμβάνοντας υπόψη τις προστιθέμενες αξίες καθ' όλη την παραγωγική διαδικασία από την καλλιέργεια και παραγωγή βιομάζας στο χωράφι, την επεξεργασία της στο εργοστάσιο μέχρι την πώληση της πελέττας και τη χρήση της ως βιοκαύσιμο, την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας, τους φόρους προστιθέμενης αξίας και τη μείωση εισαγωγών ορυκτών καυσίμων.

πηγές : www. agronomist.gr από περιοδικό ΟΙΚΟ της εφ. Καθημερινής
            
            εφημ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ 
            της από 13/9/20014


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...