09 Νοεμβρίου 2013

Πως Φυτεύουμε Ελαιώνα...

Είναι η εποχή της για συγκομιδή, ήδη έχει ξεκινήσει...
Μάλιστα, η καλύτερη εποχή για να φυτέψουμε τις νέες μας ελιές!
Οι πληροφορίες που θα σας δοθούν από προσωπική εμπειρία, από τα χεράκια του λατρευτού μου μπαμπά, αλλά και από ένα όμορφο άρθρο που βρήκα σε εβδομαδιαία εφημερίδα για την αγροτιά...
Βέβαια όλα έχουν να κάνουν με την ποικιλία ελιάς που θέλουμε να φυτέψουμε και την περιοχή.
Είναι τώρα η καλύτερη εποχή, διότι το χώμα είναι υγρό και δε χρειάζεται να είμαστε υπερβολικοί στο πότισμα, αντίθετα από Μάη και μετά ή και τον Απρίλη ακόμη, το χρειάζονται το πότισμά τους...


Τα γυμνόριζα δενδρύλλια που κυκλοφορούν στην αγορά, μπορούν να φυτευθούν στην οριστική τους θέση από Νοέμβρη μέχρι και Φλεβάρη, αλλά και Μάρτιο στα βόρεια διαμερίσματα της χώρας μας, ανάλογα, πάντα με τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής.
Αντίθετα, τα δενδρύλλια μέσα σε γλάστρες, μπορούμε να τα φυτεύουμε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, ένας καλός μήνας είναι ο Μάης, αλλά χρειάζονται πότισμα...

Σε τί έδαφος φυτεύουμε ελιές;
Οι ελιές φυτεύονται σε έδαφος, όπου :
  1. Ο παγετός αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια, επειδή οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει..., γίνεται προσπάθεια στον κάμπο της Καρδίτσας και σε κάποιες περιοχές των Ιωαννίνων. Δε γνωρίζω όμως, αν έχουν επιθυμητό αποτέλεσμα, η προσπάθειά τους έχει ξεκινήσει πριν 5-6 χρόνια!
  2. Το έδαφος δεν προσφέρεται για άλλες καλλιέργειες πιο αποδοτικές από την ελαιοκαλλιέργεια. Προσωπική άποψη από τις πιο αποδοτικές, διότι έχεις το λαδάκι του σπιτιού σου, αν σκεφτείς τενεκέ 18 κιλών το κεφάλι το χρόνο, γλυτώνεις 50-75€ ανά τενεκέ, ανάλογα την περίοδο και την παραγωγή...
  3. Υπάρχουν προϋποθέσεις και εγγυήσεις σε ό,τι αφορά το έδαφος και τις κλιματολογικές συνθήκες. Και αν υπάρχει και διαθεσιμότητα νερού για άρδευση, τότε η μελλοντική εκμετάλλευση του ελαιώνα είναι επιτυχής!
Όταν αποφασίσετε να φυτέψετε ελιές, άποψή μου είναι..., οι ελιές, τα δενδρύλλια να είναι τουλάχιστον δύο ετών, πιο οικονομικά και μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.
Τώρα, το πως τις φυτεύουμε εξαρτάται από τη διάταξη του χωραφιού, την ποικιλία της ελιάς (κοντό ή ψηλό δέντρο), οι παππούδες μας τ' άφηναν θεόρατα, μέγα λάθος, διότι δεν κουμαντάρονται...Για μένα μέχρι 4 μέτρα ύψος μία χαρά, διότι μπορεί και συμμαζεύεται γρήγορα, όπως και στο κλάδεμά της ανά δύο χρόνια.
Οι αποστάσεις, όπου πρέπει να αφήνουμε ανάμεσα στα δενδρύλλια από 6-10 μέτρα. Μία καλή απόσταση είναι τα επτά μέτρα.
Ανά δέκα μέτρα μέτρα είναι η αραιή καλλιέργεια, γύρω στα 20 δέντρα στο στρέμμα το πολύ. Η μέση δυναμική καλλιέργεια γύρω στα 6-7 μέτρα και με 28-35 ρίζες ελιές ανά στρέμμα και τέλος έχουμε την υπερπυκνή δυναμική φύτεψης με απόσταση λιγότερο των έξι μέτρων (4-5μ.) και μπορούμε να έχουμε 50-60 ρίζες ανά στρέμμα.
Επίσης, όπως προαναφέραμε, σημαντικός λόγος φύτεψης είναι και η κόμη της ελιά, (κοντό, ψηλό), οπότε κοντά, κερδίζουμε ρίζες ελιάς.

Τώρα ως προς το λάκκο, προσέχουμε να είναι αρκετά μεγάλος, τουλάχιστον 60 εκ. διάμετρος και βάθος μέχρι τη μέση του δενδρυλλίου, αν το δενδρύλλιο γύρω στο 1,5μ ύψος, το βάθος του λάκκου να είναι 60-70 εκ. Η μεγάλη διάμετρος βοηθά στο άπλωμα των ριζών.
Πριν τις φυτέψουμε, λιπαίνουμε το λάκκο με κοπριά.
Κόβουμε τις σπασμένες ρίζες σύριζα και αμέσως μετά το φύτεμα τις ποτίζουμε κατευθείαν.
Το πρώτο καιρό αν ο καιρός δεν είναι βροχερός, μία φορά πότισμα την εβδομάδα, από τέλη Απρίλη και μετά 2-3 ποτίσματα για ένα δύο χρόνια και ανάλογα την περιοχή...
Μετά αφήστε τις, δεν έχουν πρόβλημα...
Ελπίζω χρήσιμες οι πληροφορίες...

πηγή : οικογένεια και εφημερίδα Παραγωγή 2/11/2013

2 σχόλια :

  1. Άριστο άρθρο με συμβουλές πολύ χρήσιμες και ειδικά στις μέρες που διανύουμε για όσους ενδιαφέρονται να γίνουν νέοι αγρότες και επιτέλους να ασχοληθούν με την παραμελημένη ελληνική γη.
    Αξίζεις χίλια μπράβο και μόνο που σκέφτηκες να μεταδώσεις τις πολύτιμες γνώσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι γνώσεις μου καθαρά ερασιτεχνικές, απλά αγαπώ πολύ την ελληνική ύπαιθρο, διότι αυτό που σου προσφέρει δε το βρίσκεις... στην πόλη!
      Βέβαια το σημαντικό μειονέκτημα της ελληνικής υπαίθρου είναι ο τομέας της Υγείας..., ας Ελπίσουμε κάποια στιγμή...
      Επίσης ένας άλλος λόγος, ό,τι τρώμε είναι γεμάτο αρρώστειες...

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...