27 Μαρτίου 2016

Γερμανικές Αποζημιώσεις..., Υδρογονάνθρακες και ΑΟΖ

Το προηγούμενο Σάββατο 19/3/2016, έλαβε χώρα στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών εκδήλωση των κρητικών σωματείων με θέματα σχετικά με την επικαιρότητα, τα οποία πλέον από 'κεί που ήταν σημαία στις τελευταίες προεκλογικές μάχες, τελικά, έχουν μπει στο ψυγείο...
Την εκδήλωση τη συντόνισε ο γνωστός ραδιοφωνικός δημοσιογράφος  του REAL FM, κος Γ. Χουδαλάκης, όπου και το παρακάτω κείμενο είναι φίλου του, ανεβασμένο στη σελίδα του στο FB!
Και επειδή τον κο Χουδαλάκη τυχαίνει να τον ακούω για κανά μισάωρο το πρωί και πιο πολύ λόγω του χρώματος και του τόνου της φωνής του, σας το παραθέτω :



Ο φίλος Άγις Κακιάς παρακολούθησε την εκδήλωση των Κρητικών σωματείων στο Πολεμικό Μουσείο και έγραψε αυτό το κείμενο. Μου το έστειλε και το αναρτώ για όποιον ενδιαφέρεται. Τον ευχαριστώ για την προσοχή και επειδή εξακολουθεί να νοιάζεται....
Στις 19/3/2016 στο πλαίσιο του πανελληνίου συνεδρίου πολιτιστικών κρητικών σωματείων διοργανώθηκε στο Πολεμικό Μουσείο υπό την αιγίδα της πανελλήνιας ομοσπονδίας κρητικών σωματείων η παρουσίαση των παρακάτω θεμάτων :

  • α). Γερμανικές αποζημιώσεις και διεκδίκησή τους στην εποχή του μνημονίου με εισηγητή τον ανεξάρτητο βουλευτή Νότη Μαριά.
  • β). Γεωπολιτική σημασία της Κρήτης στο πλαίσιο της ΑΟΖ με εισηγητή το δημοσιογράφο Σταύρο Λυγερό.
  • γ). Θέμα Ρίχτερ με εισηγητή το στρατηγό Μανούσο Παραγιουδάκη.

Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο δημοσιογράφος Γιώργος Χουδαλάκης.
Την ακολουθία των εισηγήσεων άνοιξε ο Νότης Μαριάς σχετκά με τις γερμανικές αποζημιώσεις αναφέροντας, διακρίνοντας, προτείνοντας τα ακόλουθα.
Όταν αναφερόμαστε σε γερμανικές αποζημιώσεις δεν αναφερόμαστε μόνο στο κατοχικό δάνειο αλλά και σε αποζημιώσεις που προέρχονται από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και από την περίοδο της ουδετερότητας της Γερμανίας. Διέκρινε δε και άλλες μορφές γερμανικών οφειλών όπως αποζημιώσεις χιλιάδων θυμάτων με ειδική αναφορά στα θύματα από τη μάχη της Κρήτης, απαιτήσεις για δολοφονημένους και καταναγκαστικά εργαζόμενους Έλληνες σε στρατόπεδα εργασίας. Ανέφερε ακόμα τη διαδικασία ατομικών αγωγών που είχε ξεκινήσει ο Σταμούλης.
Σχετικά με το ύψος των διαφόρων οφειλών ανέφερε ότι το κατοχικό δάνειο ανέρχεται περίπου στο ποσό των 54 δισεκατομμυρίων ευρώ άνευ τόκων. Το συγκεκριμένο δάνειο υπολογίζεται πολύ υψηλότερα αν συνυπολογιστούν και οι τόκοι υπερημερίας. Διάφορες οφειλές είναι προσδιορισμένες από τη διάσκεψη των Παρισίων το 1936 όπως και από τη διεθνή διάσκεψη ειρήνης το 1946. Εξέφρασε τη διαφωνία του με τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την ανάθεση υπολογισμού όπως και με τον προσδιορισμό των 11,5 δις ευρώ από τη συγκεκριμένη επιτροπή. Πρότεινε να προσδιοριστεί το ποσό από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Επίσης, πρότεινε  : 

  • α). να εγγραφούν οι οφειλές στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό με στόχο να αναγκαστεί και η Γερμανία να τις εγγράψει στο γερμανικό προϋπολογισμό ώστε να υπάρχει αντίκτυπο στις αγορές, να προκληθεί συζήτηση στο Ecofin και να αναγκαστεί δια αυτού του τρόπου η Γερμανία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
  • β). Να τιτλοποιηθεί το κατοχικό δάνειο και αφού γίνει ομόλογο να μπει για διαπραγμάτευση σε κάποιο χρηματιστήριο όπως της Νέας Υόρκης.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναφορά του σε καταγγελία- αναφορά αγωνιστών της αντίστασης όπως και αγωνιστών του ΔΣΕ στην επιτροπή αναφορών του ευρωκοινοβουλίου η οποία και κρίθηκε παραδεκτή παρόλο που ο συσχετισμός δυνάμεων στο εν λόγω ευρωόργανο δεν είναι θετικός στο συγκεκριμένο θέμα. Θα γίνει σχετική συζήτηση που θα προβληθεί από την τηλεόραση της βουλής και θα δρομολογηθούν εξελίξεις από την επιτροπή αναφορών.
Κατά τη δεύτερη εισήγηση παρουσιάστηκε από το Σταύρο Λυγερό μια συνοπτική αναφορά σχετικά με τη γεωπολιτική σημασία της Κρήτης, τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, τις πιθανότητες ύπαρξης υδρογονανθράκων σε αρκετά σημαντικές ποσότητες. Επίσης αναφέρθηκε στον ορισμό της ΑΟΖ και τη σημασία της υφαλοκρηπίδας αφού από τα λεγόμενά του μάλλον συνάγεται το συμπέρασμα ότι δε μπορεί να γίνει καθορισμός ΑΟΖ χωρίς τον προηγούμενο καθορισμό της υφαλοκρηπίδας με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις σχέσεις μας με τη γείτονα Τουρκία. 
Έγινε αναφορά στις διπλωματικές διεργασίες Ισραήλ- Αιγύπτου- Ελλάδας. 
Επίσης έγινε αναφορά στη γενικευμένη αστάθεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και στην ανικανότητα της Δύσης να επιβάλει βιώσιμες λύσεις σε περιοχές όπως η Λιβύη, η Συρία, το Ιράκ και άλλες.
Ο κύριος Λυγερός έθεσε δύο σημαντικά ζητήματα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες : 

  • α). Εξέφρασε την άποψη ότι οποιαδήποτε εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων θα πρέπει να γίνει μετά από οριστική αναδιάρθρωση χρέους διότι σε διαφορετική περίπτωση αυτά θα πέσουν στα χέρια των δανειστών και
  • β). ότι η χρονική συγκυρία δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία για σχετική εκμετάλλευση αφού οι τιμές διεθνώς είναι πολύ χαμηλές.

Επικαλούμενος άλλες υποχρεώσεις ο κύριος Λυγερός έφυγε από την υπόλοιπη παρουσίαση που συνεχίστηκε με την εισήγηση του στρατηγού Παραγιουδάκη σχετικά με το θέμα του Ρίχτερ.
Ο στρατηγός εξέφρασε ευθαρσώς την άποψη ότι οι απόψεις Ρίχτερ αποτελούν παραχάραξη της ιστορίας με απίστευτο τρόπο. Παρουσιάζοντας θέσεις του Ρίχτερ ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο ιστορικό δεν υπήρξε αντάρτικο στην Κρήτη αλλά ένας βρώμικος και κτηνώδης αγώνας κατά παράβαση όλων των διεθνών συνθηκών. Επίσης, ανέφερε ότι σε διάφορες συνεντεύξεις του (SPIEGEL) υποστηρίζει πως όχι μόνο δεν οφείλει η Γερμανία αποζημιώσεις αλλά της οφείλει κιόλας η Ελλάδα περί τα 83 εκατομμύρια ευρώ από τον πόλεμο! 

Σε αυτό το σημείο διέκοψε την εισήγηση ο Νότης Μαριάς 

πληροφορώντας μας ότι ο κύριος Ρίχτερ είναι 

σύμβουλος του κυρίου Σόιμπλε και πως όλη αυτή η 

διαδικασία ιστορικής παραχάραξης οφείλεται στις 

εκτιμήσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ πως δεν πρόκειται να 

αποφευχθεί η συζήτηση για της γερμανικές οφειλές 

οπότε κατασκευάζει επιχειρήματα για την κατάλληλη 

στιγμή.
Ο κύριος Παραγιουδάκης αναφέρθηκε ονομαστικά σε ντόπιους και ξένους υποστηρικτές και διαφωνούντες του Ρίχτερ. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά αλλά όχι ονομαστικά σε 19 μέλη της Ακαδημίας Αθηνών που θεωρούν ότι δεν πρέπει να διώκεται η αντίθετη άποψη (Ρίχτερ), στον εισαγγελέα πρωτοδικών Κρήτης Πατεράκη που άσκησε δίωξη κατά Ρίχτερ με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, τους βουλευτές Αυγενάκη και Κεφαλλογιάννη και τον ιστορικό Χάγκεν Φλάισερ που από την αρχή της υπόθεσης έχουν εκφραστεί αρνητικά για τις απόψεις Χάινς Ρίχτερ.
Έκλεισε την εισήγησή του αναφέροντας ότι η μάχη της Κρήτης διδάσκεται στις σχολές Ευελπίδων των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου και εκφράζοντας τη σπουδαιότητα της συμβολής αλλά και τα όσα υπέφεραν οι γυναίκες της Κρήτης από τους Γερμανούς λέγοντας χαρακτηριστικά πως Γερμανοί στρατιώτες σταματούσαν διερχόμενες γυναίκες και τους έσκιζαν τα ρούχα στο δεξιό ώμο. Αν έβλεπαν τον ώμο μωλωπισμένο θεωρούσαν ότι ο μώλωπας προερχόταν από όπλο που κράταγαν και τις εκτελούσαν επιτόπου αφήνοντας τα πτώματα να φαγωθούν από τα σκυλιά.
Το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό ων εισηγήσεων θα αναρτηθεί κάποια στιγμή στο διαδίκτυο.

2 σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...