25 Απριλίου 2015

Γάλα ημέρας και από τον Συνεταιρισμό "Θρακών Αμνός"

Και μάλιστα με γίδινο γάλα, το οποίο μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιο θρεπτικό από το αγελαδινό γάλα.
Το επιτυχημένο εγχείρημα του Συνεταιρισμού "ΘεςΓάλαΠιες" στη Λάρισα έχει εμπνεύσει τους κτηνοτρόφους στον Έβρο, όπου το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπουν πιλοτικά στην αγορά με αυτόματους πωλητές φρέσκου γίδινου παστεριωμένου γάλακτος, κάνοντας αρχή από την Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη.

Ο Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 2012, έχει 170 μέλη, από τα οποία σήμερα, ενεργά είναι τα 140 μέλη.
Ο Συνεταιρισμός άντεξε στις απώλειες του ζωικού του κεφαλαίου, που οφείλονταν στην ευλογιά και στον καταρροϊκό πυρετό και εξαιτίας αυτών θανατώθηκαν 50000 ζώα.
Στόχος του Συνεταιρισμού είναι να δημιουργήσουν τη δική τους ζώνη γάλακτος και να την αναδείξουν, όμως αυτό έχει και σημαντικό κόστος..., καθώς το κάθε μέλος θα πρέπει να επενδύσει σε αγορά παγολεκάνης, μία δαπάνη της τάξης των 2000-3000 €. Αφού το πετύχουν αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, κ. Χ. Παρασχούδη, επόμενος στόχος, η μεταποίηση...
Προς το παρόν, με αποθεματικό που ανέρχεται στα 100000 €, ο Συνεταιρισμός δεν έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει οικονομικά τα μέλη του σε αυτή την επένδυση, ωστόσο βρίσκονται σε εγρήγορση και σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές.
Όλο το εγχείρημα αυτό θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εταιρεία Εβροφάρμα, όπου διαθέτουν την παραγωγή τους.
Επίσης, υπήρχε και σκέψη για αξιοποίηση του κρέατος, ιδέα, όμως που εγκαταλείφθηκε λόγω του μεγάλου πλήγματος που δέχτηκαν οι κτηνοτρόφοι του Έβρου από τις επιδημίες, όπου οδήγησαν στη θανάτωση 50000 ζώων περίπου.
Το 2014, τα μέλη του 'Θρακών Αμνός" παρήγαγαν 2 εκ. λίτρα αιγοπρόβειο γάλα, όταν συνολικά στο Ν. Έβρου, η παραγωγή έφτασε τα 5,5 εκ. λίτρα. Τα μόνα έσοδα του Συνεταιρισμού είναι οι εισφορές των μελών του.


πηγή : εφημ. Παραγωγή
           της από 10/4/2015

Εμείς, με τη σειρά μας να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία, διότι τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν πάντα θετική επίδραση στις τοπικές κοινωνίες, αρκεί να δείχνουν ενέργεια και δράση... και να μην είναι στο περίμενε... για βοήθεια από το κράτος για να προχωρήσουν...

G & M 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...