05 Δεκεμβρίου 2013

Αρνάκι Ελασσόνας ΠΟΠ!

Οι ειδικοί αποδίδουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αρνιού Ελασσόνας, τα οποία χαρακτηρίζονται μοναδικά, σε μία σειρά από παράγοντες που δύσκολα συναντώνται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα σε σχετική μελέτη του προέδρου των ΤΕΙ Θεσσαλίας, κου Π. Γούλα, που παρουσίασε την έκθεση με αφορμή την έγκριση πιστοποίησης κρεάτων αρνιών γάλακτος Ελασσόνας ως ΠΟΠ, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος αρνιού από τη συγκεκριμένη περιοχή οφείλονται στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής (ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις) με πλούσια βλάστηση και μεγάλη ποικιλία φυτών (μόνο στον Όλυμπο, 1700 είδη φυτών) και μάλιστα πολλά απ' αυτά αρωματικά.

Τα ζώα που βόσκουν στους παραπάνω βοσκότοπους διανύουν συχνά μεγάλες αποστάσεις και αυτό προκαλεί μία διαφορετική σωματική διαμόρφωση σε σχέση με ζώα που ζουν σε χαμηλότερα υψόμετρα και κυρίως σε σχέση με ζώα που ζουν σταβλισμένα.
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες πολλών αρωματικών φυτών προσδίδουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στο γάλα και ειδικότερα στο κρέας των αρνιών, όπου γι' αυτό το λόγο γίνονται περιζήτητα από το καταναλωτικό κοινό. Το 60% της έκτασης  της Ελασσόνας είναι βοσκότοποι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία χόρτων, βοτάνων και αρωματικών φυτών.  Το άρωμα το παίρνουν μέσω του γάλακτος, διότι οι προβατίνες εκτρέφονται ως επί το πλείστον με αρωματικά φυτά και βότανα.
Οι βοσκήσιμες εκτάσεις της Ελασσόνας περιλαμβάνουν φυσικούς βοσκότοπους, γεωργική γη που καλλιεργείται για την παραγωγή ζωοτροφών, αγραναπαύσεις και εποχιακά βοσκήσιμες εκτάσεις.
Το πλέον χαρακτηριστικό των περιοχών αυτών είναι η μεγάλη βιοποικιλότητα της χλωρίδας με πολλά αρωματικά φυτά.
Επίσης, ο τρόπος εκτροφής απαιτεί να παραμείνει το κοπάδι στην ύπαιθρο όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.
Η φυλή στην οποία ανήκουν τα ζώα, η ηλικία τους και η παραγωγική τους κατάσταση επηρεάζουν το άρωμα.
Πλέον, το αρνάκι Ελασσόνας, εκτός από την εγχώρια αγορά, το συναντάμε και στις αγορές του εξωτερικού (Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος).

πηγή : Εφ. Παραγωγή 23/11/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...