21 Απριλίου 2011

Πασχαλινά Τσουρέκια

Υλικά

Για μία Δόση

700 γρ. αλεύρι                                               
50 γρ. μαγιά νωπή
200 γρ. χλιαρό νερό                                         
120 γρ. βούτυρο
180 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1 πρέζα μαστίχα
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 βανίλια

Δημιουργία

Τρίβουμε τη μαγιά, ρίχνουμε μία κουταλιά ζάχαρη, το νερό χλιαρό και αλεύρι, ανακατεύουμε καλά, το μείγμα το οποίο έχουμε σ' ένα μπολ, το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το βάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς Κελσίου για 20΄ για να φουσκώσει. Στη συνέχεια λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη. Στη συνέχεια σπάμε τ' αυγά ένα ένα και τα ρίχνουμε ένα ένα μέσα στο βούτυρο, ανακατεύοντας συνέχεια, ρίχνοντας και το ξύσμα πορτοκαλιού. Βάζουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη για να τα πολτοποιήσουμε. Ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι το μαχλέπι, τη μαστίχα και μία βανίλια και ανακατεύουμε. Κάνουμε μία λακκούβα στο αλεύρι, ρίχνουμε το βούτυρο και μετά τη μαγιά. Ανακατεύουμε κυκλικά μ' ένα κουτάλι, μετά ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να μην κολλάει στο χέρι. Αν κολλήσει στο χέρι, βουτάμε το χέρι μας στο αλεύρι. Το βάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς Κελσίου, σκεπασμένο με πετσέτα και περιμένουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη συνέχεια, πατάμε με το χέρι μας να ξεφουσκώσει. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια και πλάθουμε, πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι αν κολλάει η ζύμη. Τα βάζουμε στο ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και τα βάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς μέχρι να φουσκώσουν. 
Τα αλείφουμε μ' ένα αυγό, στο οποίο έχουμε βάλει λίγο νερό και πασπαλίζουμε άμα θέλουμε με αμύγδαλο φιλέ. Τα βάζουμε στο φούρνο για να τα ψήσουμε στους 180-200 βαθμούς Κελσίου από 20-35΄ ανάλογα με το μέγεθος που είναι πλασμένα τα τσουρέκια.
Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν.

Βαμμένα αυγά
Τις παραδόσεις μας πρέπει να τις διατηρούμε σαν κόρη οφθαλμού και να τις μεταδίδουμε στις νεότερες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...