18 Ιουλ 2010

ΣΥΜΗ, Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ


Σύμη, ότι και να πω για σένα λίγο είναι...

 Νησί, όχι μόνο κοσμοπολίτικο, αλλά και τόπος προσκυνήματος λόγω του αρχάγγελου Μιχαήλ του Πανορμίτη, μεγάλη του η χάρη και να έχει όλο τον κόσμο καλά και να του δίνει δύναμη και υγεία.

Αν έχετε πάει Ύδρα ή Σπέτσες και έχετε δει μία αριστοκρατική αύρα, στη Σύμη αυτή η αύρα είναι το κάτι άλλο.

Ακριβό νησί ειδικά στη διαμονή, γι' αυτό το λόγο οι φίλοι μου οι Συμιακοί θα πρέπει να προσέξουν για να έχουν και να μη χάσουν στα τούτα δω τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης που ζούμε. Γιατί καλοί η Αντζελίνα Τζολί και Πητ Μπραντ, αλλά σαν τους Έλληνες, κανείς τους.

Τόπος καταγωγής του αείμνηστου πολιτικού και τίμιου ανδρός Γ. Γεννηματά.

Τι να δείτε...

Η Σύμη έχει πέντε οικισμούς, της Σύμης ή Γιαλός, του Εμπορειού, της Μαραθούντας, του Πεδίου και του Πανορμίτη.Στο Γιαλό, θα δείτε Ρολόι (που χτίστηκε το 1881) και μπροστά του το άγαλμα του μικρού ψαρά, ενώ το καμπαναριό της Ευαγγελίστριας ξεχωρίζει στη δεξιά άκρη του λιμανιού. Δίπλα στο Ρολόι βρίσκεται το κτίριο της Αστυνομίας, κατάλοιπο της αρχιτεκτονικής των χρόνων της Ιταλοκρατίας, το Ταχυδρομείο.

Το πέτρινο γιοφύρι που ενώνει τις δύο πλευρές της χώρας, την κεντρική πλατεία με το Δημαρχείο, όπου εδώ κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται πάντα το ετήσιο φεστιβάλ της Σύμης. Κοντά στην πλατεία και από τη μέσα πλευρά της χώρας, βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Τιμίου Προδρόμου με το πολύ ωραίο βοτσαλωτό του προαύλιο.


Θα ανεβείτε την Καλή Στράτα, 500 σκαλοπάτια για να πάτε στο χωριό (Άνω Σύμη), όπως το αποκαλούν, φανταστική θέα, εδώ σας προτείνω τη διαμονή σας. Εδώ αξίζει να επισκεφτείτε τις εκκλησίες του χωριού και να δείτε τα τέμπλα, τις μεταβυζαντινές εικόνες και τα βαρύτιμα ιερά σκεύη.
 Επίσης, αξίζει να δείτε τους μύλους, κάστρο και το αρχαιολογικό λαογραφικό μουσείο της Σύμης.

Αφήσαμε για τέλος τον Πανορμίτη με το ξακουστό μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Πανορμίτη. Εδώ κάθε ημέρα καταφθάνουν χιλιάδες εκατοντάδες προσκυνητές για τη χάρη του απ' όλον τον κόσμο.
Στη Μονή έχουν ιδρυθεί δύο μουσεία, ένα εκκλησιαστικής τέχνης και ένα λαογραφικό. Υπάρχει, επίσης Βιβλιοθήκη με μεταβυζαντινά χειρόγραφα. Η Μονή φιλοξενεί τα καλοκαίρια στα κελιά της μεγάλο αριθμό παραθεριστών προσφέροντας κάθε άνεση έναντι χαμηλού μισθίου.

Αξίζει να δείτε το μέρος του μουσείου με τα καραβάκια και τα μπουκάλια με τα χαρτάκια - χάρες και βοήθειες που ζητάνε από τον αρχάγγελο απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Παραλίες


Όμορφες και γραφικές. Οι περισσότερες προσβάσιμες με καΐκι.

Νος, η κοντινότερη της Σύμης.

Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας, φανταστική...Νανού, φανταστική με κυπαρίσσια και κρυστάλλινα νερά.Άγιος Νικόλαος. Αμμουδερή παραλία με δέντρα που προσφέρουν ίσκιο. Προσβάσιμη με τα πόδια από το Πέδι ή με καΐκι.

Πέδι

Αγία Μαρίνα, φανταστικό τοπίο με beach bar, ξαπλώστρες, αλλά φαρμακείο στις τιμές. Ένα χαριτωμένο βραχώδες νησάκι κοντά στο γιαλό με το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνα και κρυστάλλινα νερά.    Διαμονή

Να το ψάξετε αρκετά, καλά μεν αλλά ακριβότερα από άλλα μέρη. Προτείνω στο Χωριό, ησυχία, θέα και καλό φαγητό.

Φαγητό

Συμιακό γαριδάκι και άγιος ο Θεός...

Θα φάτε στο Σύλλογο με τον κο Λευτέρη και τη σύζυγό του, θα περάσετε όμορφα.

Στο Γιώργο και Μαρία, λίγο πριν το Σύλλογο.

και οι δύο στο χωριό.

Στο σύλλογο, αν θέλετε, μπορείτε να φάτε και αστακομακαρανάδα και οικονομικά.

ΨΩΝΙΑ

Ρωτήστε τον κο Λευτέρη του Συλλόγου να σας πει από που να ψωνίσετε ελληνικά γνήσια σφουγγάρια.Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...