20 Σεπτεμβρίου 2010

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων και των Αργοναυτών

Πήλιο, βουνό και θάλασσα σ' ένα, ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ...




Άποψη Βόλου από Μακρινίτσα. Ο λόγος που ονομάζεται και μπαλκόνι του Πηλίου
Ένα από τα καλύτερα μέρη της Ελλάδας, για μένα μέσα στους 5 καλύτερους προορισμούς της χώρας μας, αφού σου προσφέρει τα πάντα και δεν πλήττεις με τίποτα όπου και αν βρίσκεσαι...

Πολύ εύκολος προορισμός, αφού από Αθήνα, αν το αποφασίσεις σε 3,5 - 4 ώρες, ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης και με στάση για καφέ, βρίσκεσαι χωρίς να το καταλάβεις στο Πήλιο και από τη Θεσσαλονίκη σε 2 ωρίτσες πάλι στο Πήλιο, βρίσκεσαι.

Τι Βλέπουμε...

Βόλο με τον ωραίο του εμπορικό πεζόδρομο και την ωραία του παραλία για βόλτα και ποδήλατο.
Αξίζει να δείτε το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην παραλία.

Μετά τις βόλτες στο Βόλο, ώρα για τσίπουρο και μεζέ στην παραλία. Αν θέλετε κάτι καλύτερο, ρωτήστε τους ντόπιους, θα σας δώσουν προτάσεις για τσίπουρο σε μαγαζιά στην παλιά πόλη του Βόλου. Ακόμα και ο δρόμος από Βόλο προς Πορταριά έχει κάποια καλά τσιπουράδικα.

Στα 20 λεπτά από Βόλο, ανεβαίνοντας προς Βόρεια, συναντάμε την Πορταριά,


Πορταριά
αφήνουμε το αυτοκίνητο και την εξερευνούμε. Βόλτα στην κεντρική της πλατεία, η πιο πολυσύχναστη στα χωριά του Πηλίου, τη βοηθά ότι είναι πολύ κοντά στο Βόλο, επίσκεψη στην Παναγία την Πορταριώτισα, όπου και το χωριό πήρε τ' όνομά του. Πεζοπορία στο μονοπάτι των Κενταύρων. Θα ενθουσιαστείτε από τις πολλές βρύσες και πηγές που έχει το χωριό.
Στο δρόμο προς Μακρινίτσα, επισκεφτείτε το μοναστήρι του Άη Γιάννη του Προδρόμου με τις ωραίες αγιογραφίες.

Μακρινίτσα, Το μπαλκόνι του Πηλίου.
Μακρινίτσα

Προτείνω να την επισκεφτείτε από Πορταριά με τα πόδια, όχι με το αυτοκίνητο για ν' απολαύσετε τη Μαγεία της Περιοχής.
Το στολίδι του Πηλίου, όσο και να κάτσεις εδώ δε βαριέσαι με τίποτα.

Ο κεντρικός πλακόστρωτος πεζόδρομος με τα μαγαζάκια πολύ όμορφος, τα καλντερίμια του γραφικά και όλα καταλήγουν στο ίδιο σημείο, την κεντρική πλατεία με το εκκλησάκι του Άη Γιάννη του Προδρόμου και η κρήνη με το Αθάνατο Νερό.
Από εδώ ο Βόλος και ο Παγασητικός απλώνεται μέσα στα πόδια σου... Τοπίο για χαλάρωση και φωτογραφίες.


 







Από την Πορταριά, ανηφορίζουμε προς τα Χάνια με το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου. Το χειμώνα, το μέρος είναι απροσπέλαστο, αφού συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Πλέον πολλά ξενοδοχεία και ταβέρνες για τους λάτρεις του χιονιού και του σκι.

Από τα Χάνια, υπάρχουν δύο διαδρομές, μία προς τα βόρεια που οδηγεί στο κεφαλοχώρι του Πηλίου, τη Ζαγορά, τα παλαιά χρόνια μεγάλο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής με πολλούς λόγιους και ανθηρή οικονομία, σήμερα τόπος παραγωγής μήλων και μ' έναν από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας.
Άποψη Ζαγοράς

Η άλλη διαδρομή προς τα ανατολικά οδηγεί στο χωριό Βυζίτσα με τα ωραία αρχοντικά και ακριβώς δίπλα το χωριό Μηλιές με την ωραία του πλατεία και την εκκλησία των Παμμέγιστων Ταξιαρχών με το περίφημο τέμπλο και τις περίφημες αγιογραφίες.
Στις Μηλιές επίσης υπάρχει και το ξακουστό τραινάκι του Πηλίου, τ' οποίο πλέον λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Η διαδρομή του είναι Λεχώνια - Μηλιές και είναι μέσα σ' ένα καταπράσινο τοπίο.
Για την ιστορία οι Μηλιές είναι η πατρίδα του Άνθιμου Γαζή.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Πήλιο και φεύγοντας από τις Μηλιές, βγαίνοντας στον κεντρικό δρόμο, και μετά από 25 - 30 χλμ, περίπου, συναντάμε την Τσαγκαράδα, χωριό κτισμένο μέσα σε πυκνή βλάστηση και πολλά πλατάνια, όπου σε πολλά σημεία τον ουρανό δεν τον αντικρίζεις... Η Τσαγακαράδα απλώνεται πάνω στον κεντρικό δρόμο σε απόσταση περίπου 4 χλμ, δεξιά και αριστερά, αποτελείται από 4 συνοικίες, τους Αγίους Ταξιάρχες, την Αγία Παρασκευή (πρωτεύουσα του χωριού και του Δήμου Μουρεσίου), τον Άγιο Στέφανο και την Αγία Κυριακή.
Άποψή μου, η Τσαγκαράδα το καλοκαίρι είναι πολύ πιο ωραία και ζωντανή από ότι το Χειμώνα, ας μην ξεχνάμε ότι γύρω της, βρίσκονται κάποιες από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας (Μυλοπόταμος, Φακίστρα). Πάντα βέβαια εξαρτάται και από τι ζητάει ο καθένας μας.

Αη Γιάννης, τουριστικό πολυσύχναστο καλοκαιρινό θέρετρο με πολλά μαγαζιά και ωραία παραλία.

Χορευτό, χωριό επάνω στο κύμα, πολυσύχναστο και αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες. Το Χορευτό είναι η παραλία της Ζαγορά.

Πινακάτες, ωραίο χωριό με πλακόστρωτα και αρχοντικά.

Φαγητό

Στην Πορταριά στον Κρίτσα στην πλατεία, δοκιμάστε μπουμπάρι (ντόπια πηλιορείτικη σπεσιαλιτέ) και στον γευσικράτορα, και στα δύο, θα πρέπει να κλείσετε τραπέζι για Σαββατοκύριακο.
http://www.gefsokratoras.gr/


Στην Μακρυνίτσα, στο εστιατόριο Γαλήνη στην κεντρική πλατεία, αν είστε τυχεροί να καθήσετε σε τραπέζι στη τζαμαρία με θέα το Βόλο και τον Παγασητικό. Πολύ φιλόξενοι οι ιδιοκτήτες του και πεντακάθαρο μαγαζί.

Στα Χάνια, υπάρχουν τουριστικά εστιατόρια.

Στις Μηλιές στην κεντρική πλατεία υπάρχουν τέσσερα ταβερνάκια. Καλό φαγητό στην Αίγλη για ζαρκάδι και αγριογούρουνο.

Στην Τσαγκαράδα, στην Αλέκα, ακριβό μεν, πολύ ποιοτικό δε!!!

Στο αμέσως επόμενο χωριό στο Μούρεσι. μόλις μπαίνεις στο χωριό, στο Μπαλκόνι, ακριβώς απέναντι από το βενζινάδικο, πολύ καλό παϊδάκι και γίδα βραστή άμα προσφέρει.

Διαμονή

Στην Πορταριά, στο Portaria Hotel. http://www.portariahotel.gr/
Πολύ καλό και όχι πολύ ακριβό με αυτά που σου προσφέρει και σε σύγκριση με άλλα ξενοδοχεία - δωμάτια στην περιοχή.

Στην Μακρυνίτσα, στο αρχοντικό Ουρανία, καλό και οικονομικό. Το διαχειρίζεται ο κος Γιώργος με τη σύζυγό του, πολύ καλά παιδιά. Ακριβώς κάτω από τον ξενώνα, έχουν μαγαζί με ντόπια γλυκά του κουταλιού από βιοτεχνία, όχι δικά τους και ντόπιο καλό τσίπουρο, είτε με γλυκάνισο, είτε άνευ. http://www.archontiko-ourania.gr/

Στο Βόλο, επίσης θα βρείτε πάλι και οικονομικά και ακριβά, ανάλογα με το βαλάντιο σας και αν σας αρέσει η βοή της πόλης.

Στην Τσαγκαράδα, τον ξενώνα Αλέκα House, το ξενοδοχείο Άγιος Στέφανος http://www.sanstefano.gr/.

Τα δωμάτια Όλγα σε μία ήσυχη τοποθεσία μέσα στην Τσαγκαράδα, όχι στο κέντρο του χωριού, μέσα στη φύση με το απέραντο γαλάζιο,΄προσφέρουν απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση. Η οικογένεια της κας Όλγας υπέροχη. Αν βρεθείτε στην Τσαγκαράδα, να τον προτιμήσετε το συγκεκριμένο ξενώνα.
 τηλ. επικ. 24260 49887, 49486

Φύση από την αυλή του ξενώνα Όλγα

Ώρα για παραλία

Μυλοπόταμος στην Τσαγκαράδα, πολλές φορές έχει ψηφιστεί η Νο. 1 παραλία της Ελλάδας, εφάμιλλη του Μύρτου στην Κεφαλλονιά, Πόρτο Κατσίκι στην Λευκάδα.
Μυλοπόταμος

Φακίστρα στην Τσαγκαράδα.
Φακίστρα

Άη Γιάννης

Χορευτό


Χορευτό

Άγιοι Σαράντα (και εδώ είναι ωραία για διαμονή, αν βρείτε κατάλυμα.

* Όλες οι παραπάνω παραλίες από την πλευρά του Αιγαίου.

ΨΩΝΙΑ

Γλυκά του κουταλιού, προτείνω κεράσι, φιρίκι μήλο, κάστανο, καρυδάκι, αλλά για κάτι διαφορετικό ζητήστε το λευκό κεράσι (φράουλα), είναι ξεχωριστό, αν και δεν υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα.

Στα κρεοπωλεία του Βόλου, ζητήστε μπουμπάρι, είδος λουκάνικου με ρύζι.

Τσίπουρο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...