30 Σεπτεμβρίου 2011

Κέρκυρα, η Αριστοκράτισα των Επτανήσων

Αλλά και η χιλιοτραγουδισμένη με το Ποντικονήσι της και την Παλαιοκαστρίτσα της από την αείμνηστη και βέρα Κερκυραία Ρένα Βλαχοπούλου...
Παλαιό Φρούριο

Πως Πάμε...

Από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, σε 1,5 ώρα περνάμε απέναντι στο λιμάνι της πόλης της Κέρκυρας με τα κλειστά πλοία, ενώ με τα ανοικτά περίπου 2 ώρες. Ανάλογα σε ποιο μέρος πάμε, μπορούμε να πάρουμε και το φέρι για Λευκίμη (Νότια Κέρκυρα), μία ώρα περίπου και πιο οικονομικά.
Εναλλακτικά και από το λιμάνι της Πάτρας με τα πλοία της γραμμής για Ιταλία, φεύγεις 00:00 μεσάνυχτα και βγαίνεις στο λιμάνι της πόλης στις 06:30 το πρωί.

Τι βλέπουμε...

Τι να πρωτοδείς... Τόσα πολλά που δεν τα χορταίνεις...

Ξεκινάς με βόλτα στα πανέμορφα καντούνια της και τις καμάρες της.


Μητροπολιτικός Ι. Ναός
Άγιος Σπυρίδωνας

Προσκύνημα στον πολιούχο της, τον θαυματουργό  Άγιο Σπυρίδωνα, εδώ φυλάσσεται και το λείψανο του στα δεξιά από το ιερό του ναού, επιβλητική εκκλησία με πολύ πλούτο εσωτερικά!!!
Επίσκεψη στο μητροπολιτικό της ναό, την Παναγία η Σπηλαιώτισσα, στο εσωτερικό του φυλάσσεται το λείψανο της Αγίας Θεοδώρας.

Βόλτα στη Σπιανάδα, η μεγαλύτερη πλατεία της χώρας, συνάμα και όμορφη. Το όνομά της προέρχεται από την ιταλική λέξη piano.
Σπιανάδα
Υποχρεωτικά στάση εδώ για καφέ στις καφετέριες στο Λιστόν, επάνω στην πλατεία βρίσκεται. Εδώ συμβαίνει χώρα και η Πρώτη Ανάσταση του Κυρίου μας το Πάσχα με το πατροπαράδοτο έθιμο των Κανατών!!!
Λιστόν
Η ονομασία Λιστόν προέρχεται από τη λέξη lista, στη βενετσιάνικη διάλεκτο σημαίνει ο φαρδύς ίσιος δρόμος. 

Επίσκεψη στο παλαιό και νέο Φρούριο.
Στην πόλη επίσης θα πρέπει να θαυμάσετε το Δημαρχείο και την παλαιά Νομαρχία, η οποία είναι και η οικία στην οποία γεννήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Επίσης, πρέπει να δείτε την οικία του Εθνικού Ποιητή Δ. Σολωμού.

Τώρα φεύγοντας από την πόλη, παίρνουμε το δρόμο προς τα νότια, στο ύψος του αεροδρομίου, στρίβουμε αριστερά και φτάνουμε στην περιοχή Κανόνι, από τα πιο τουριστικά σημεία του Νησιού. Απ' αυτό το σημείο θαυμάζουμε το θρυλικό Ποντικονήσι, σήμα κατατεθέν του νησιού, αν δεν το δεις, είναι σα να μην έχεις πάει στην Κέρκυρα.
Από το Κανόνι κατεβαίνουμε τα σκαλάκια και φτάνουμε στο εκκλησάκι την Ι. Μ. Παναγία Βλαχέραινα με μία λωρίδα δρόμο 100 μέτρων περίπου μέσα στη θάλασσα. Από εδώ παίρνουμε και τα βαρκάκια με 2,5€ το εισιτήριο για να επισκεφτούμε το Ποντικονήσι.

Στο Κανόνι ρηλαξάρετε στις καφετέριες για καφεδάκι - ουζάκι για την ανεπανάληπτη θέα, βέβαια θα τα πληρώσετε υπερτιμημένα...

Φεύγοντας από το Κανόνι, επισκεπτόμαστε το Αχίλλειον. Μαγεία το εσωτερικό του!!!
Αχίλλειον

Εσωτερικό Αχίλλειον

                                                          Κήποι Αχίλλειον
Από το Αχίλλειον, επισκεπτόμαστε τις Μπενίτσες, τουριστικό θέρετρο μέσα στο πράσινο με πολύ ωραία πλατεία.
Από εδώ και κάτω έχει ωραία χωριά και ειδικά στην ενδοχώρα, τα οποία είναι λιγότερα τουριστικά και πιο προσιτά σε 'μας τους Έλληνες. Και καταλήγουμε στη γραφική Λευκίμη, η μεγαλύτερη πόλη μετά την πόλη της Κέρκυρας.

Τώρα προς τα βόρεια, παίρνουμε τον παραλιακό δρόμο και μετά από 4-5 χλμ. περίπου φτάνουμε στη διασταύρωση για Δασιά. Στρίβουμε δεξιά και ανηφορίζουμε προς τα επάνω. Περνάμε Δασιά, Ύψος, Μπαρμπάτι, Νησάκι, όλα τους τουριστικά χωριά με πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια. Δασιά και Ύψος επάνω στο κύμα. Θετικές εντυπώσεις το χωριό Ύψος και με καλή σχετικά παραλία. Το Μπαρμπάτι, Νησάκι πιο οικογενειακά...
Συνεχίζουμε, περνάμε το χωριό Κέντρωμα και φτάνουμε στην Κασσιόπη, τουριστικό θέρετρο και αυτό...
Συνεχίζουμε και φτάνουμε στην Αχαράβη, τουριστικό θέρετρο και αυτό, αλλά πιστεύω πιο όμορφο από Ρόδα και Σιδάρι, που θα αναφερθούμε παρακάτω. Μεγάλη αμμουδιά, 8 χλμ με ρηχά νερά, αλλά βλέπει κατάματα Βορρά.
Σιδάρι
Συνεχίζουμε και φτάνουμε στη Ρόδα με τους χιλιάδες Άγγλους και Γερμανούς πλέον, αλλά τουλάχιστον ο παραλιακός δρόμος γραφικός σε σχέση με το Σιδάρι, το οποίο συναντάμε αμέσως μετά, τουριστικό θέρετρο για τους Βόρειους Ευρωπαίους.       
Τα νερά και στα δύο προηγούμενα μέρη είναι ρηχά, αλλά έχουν το Βορρά κατάματα.

Αφήσαμε για τέλος το κλου του Νησιού. Ποιό είναι αυτό; Θα το διαβάσετε παρακάτω...

Άποψη Παλαικαστρίτσας από Λάκωνες

Από Σιδάρι φεύγουμε, περνάμε από Περουλάδες, Αυλιώτες, Τσουκαλιό, Κουναβάδες, Βελονάδες, Ψαθίλα, Μεσσαριά, Αγρός, Μανατάδες, Αρκαδάδες, Αλιμματάδες, Κρίνη και καταλήγουμε στους ΛΑΚΩΝΕΣ!!!             
Λάκωνες
Απ' αυτό το σημείο θαυμάζουμε το δημιούργημα της φύσης, την πανέμορφη Παλαιοκαστρίτσα, φωτογραφίες, καφεδάκι, γλυκό ή παγωτό θ' αναφερθούμε παρακάτω, πριν πάρουμε το δρόμο για το κατέβασμα προς την Παλαιοκαστρίτσα. Να επισκεφτείτε οπωσδήποτε και το Μοναστήρι της Παναγίας. http://www.panagiapaleokastritsa.com

Διαμονή...

Θα σας συνιστούσα σε χωριά στην ενδοχώρα, διότι είναι πιο οικονομικά και ελληνικά, οι χιλιομετρικές αποστάσεις δεν είναι και μεγάλες. Τώρα για παραθαλάσσια μέρη, θα συνιστούσα το χωριό Ύψος και κοντά στην πόλη, βέβαια τον Αύγουστο, πάτα με να σε πατώ..., η Αχαράβη, μου άρεσε προσωπικά. Και στο Μπαρμπάτι όμορφα, αλλά και προς την περιοχή της Λευκίμης, ακόμη πιο οικονομικά.

Από ξενοδοχείο προσωπική άποψη για το Corfu Residence, ίσως όχι για την τσέπη μας, αλλά η φιλοξενία πολύ καλή, οι άνθρωποι χαμογελαστοί και προπάντων καθαρό. Πιστεύω ότι η τιμή του τσιμπημένη, αλλά την εξαργύρωνες με την καθαριότητά του. Οικονομικά στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο ήταν το φαγητό, ποιοτικό σε σχέση με αυτό που πλήρωνες!!!

Φαγητό...

Στην ενδοχώρα, είτε βόρεια, είτε νότια, προτείνω νότια, θα φάτε πιο οικονομικά και ποιοτικά.
Θα δοκιμάσετε παστιτσάδα, το καλό θα ήταν να τη δοκιμάσετε με κόκορα και όχι με κότα. Επίσης, θα δοκιμάσετε το σοφρίτο. Και τα δύο ντόπια φαγητά.
Στην πόλη της Κέρκυρα για καλό ντόπιο φαγητό θα φάτε στα Μουράγια, καλό παραδοσιακό εστιατόριο από τα παλιά της πόλης. Θα το βρείτε στο δρόμο που ξεκινάει από την Αψίδα του Αγίου Γεωργίου, στη Σπιανάδα  προς την πόλη.
Ακριβώς δίπλα στα Μουράγια, ωραία πιτσαρία με θέα τη θάλασσα.

Πιο κάτω θα βρείτε το Εν Πλω για ποτό επάνω στην προκυμαία.

Ακριβώς επάνω στη στροφή πριν να μπείτε στο δρόμο για την Παλαιά Πόλη, δύο ουζερί καφέ για ουζάκι και ποικιλία.

Στο χωριό Λάκωνες, θα κάτσετε στο καφέ DOLCE για καφεδάκι και παγωτό - γλυκό φτιαγμένα από δικό τους γάλα.
Τα παιδιά που το έχουν πολύ ευγενικά, με χαμόγελο και εξυπηρετικά. Η θέα από τους Λάκωνες όλα τα λεφτά!!!


Ώρα για μπάνιο...
Όλη η Κέρκυρα μία απέραντη παραλία!!!
Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν έχει κάποια παραλία για card postal όπως συμβαίνει σε κάποια άλλα νησιά των Επτανήσων (Κεφαλλονιά, Λευκάδα), αλλά τα τοπία τους σε σαγηνεύουν, διότι στις πιο πολλές το πράσινο φτάνει μέχρι το κύμα!!!
Έχουμε και λέμε :

Ύψος, με χαλικάκι, μεγάλη παραλία κατά μήκος του χωριού, τον Αύγουστο πάτα με να σε πατώ!!!

Μπαρμπάτι

Νησάκι, βότσαλο, μικρή παραλία με πεντακάθαρα νερά.

Καμινάκι, μικρή, βότσαλο

Κουλούρα, μικρή με βότσαλο, ωραίο τοπίο.

Καλάμι μέτρια σ' έκταση με βοτσαλάκι.
Καλάμι
Καλάμι








Άγιος Στέφανος και Αυλάκι Κασσιόπης, ωραία τοπία.

Κασσιόπη                     
Κασσιόπη
Ρόδα, με άμμο και ρηχά νερά. Εδώ υπάρχει ο καλύτερος ναυαγοσώστης, βέρος Κερκυραίος και με καλή καρδιά. Καυχιέται ό,τι δεν του έχει τύχει κανένας πνιγμός. Να 'ναι πάντα καλά!!!
Ρόδα


Πάγοι
Σιδάρι, αμμώδης και μεγάλη.          

Άγιος Γεώργιος (Πάγοι), 4 χλμ αμμώδης παραλία.
Πάγοι


Στην περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας, πολύ κολπίσκοι μέσα στο πράσινο.

Γλυφάδα. Η καλύτερη άμμος του νησιού και από τις πιο δημοφιλείς.

Άγιος Γόρδης

Ισσού

Μεγάλη Λάκκα

Κάβος κάτι σα το Λαγανά και το Φαληράκι. Μόνο πιτσιρικάδες από την Αγγλία.

Ψώνια...

Κουμ-κουάτ είτε ποτό, είτε γλυκό του κουταλιού!!!

Επίσης παράγουν και ντόπιο σαλάμι.


Πρέπει να ξαναπάς!!!

Το παρόν άρθρο αφιερώνεται θερμά στους ανθρώπους που μου χάρισαν αυτό το ταξίδι!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...