12 Ιουνίου 2011

Παρασκευή πρόβειου Γιαουρτιού σε χωριό της Καρύστου

Επειδή οι καιροί είναι ζόρικοι, θα σας μεταδώσω τη γνώση για παρασκευή γιαουρτιού, ώστε να τρεφόμαστε σπιτικά και υγιεινά, αλλά και να διατηρούμε τις παραδόσεις των τόπων μας και των γονέων μας...
Σπιτικό Πρόβειο Γιαούρτι


Καταρχήν, όσο γάλα μαζέψουμε από τα προβατάκια ή το αγοράσουμε από στάνη, τόσο γιαούρτι, θα βγάλουμε, δεν έχουμε φύρα.

Η διαδικασία είναι η ακόλουθη :

Σουρώνουμε το γάλα δια μέσω μίας τσαντίλας. Είδος υφάσματος που χρησιμοποιούμε για να φιλτράρουμε το γάλα από ξένα σώματα.  Ευρέως γνωστό τουλουπάνι. Την τσαντίλα τη χρησιμοποιούμε διπλή για καλύτερα αποτελέσματα.

Βράζουμε στο γάλα, το ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, το βγάζουμε από τη φωτιά

Το μεταγγίζουμε αμέσως σε σκεύη (κυρίως στο σπίτι, ανοξείδωτα), όπου μέσα σε αυτά θα πήξει.

Το αφήνουμε να κρυώσει, ώστε μόλις φτάσει σε θερμοκρασία 40 βαθμούς, να ρίξουμε την γιαουρτοπιτιά. Για τα σκεύη της φωτογραφίας, φτάνει μία πολύ μικρή πρέζα του κ. της σούπας.

 Μόλις πάρουμε μία πρέζα γιαουτοπιτιάς, προσθέτουμε στο κουτάλι ζεστό γάλα και ανακατεύουμε, ώστε να διαλύσουμε τη γιαουρτοπιτιά και να πάρει τη θερμοκρασία του γάλα.

Στη συνέχεια το προσθέτουμε στο γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά, από εδώ και πέρα δεν κάνουμε τίποτα άλλο.

Η γιαουρτοπιτιά είναι πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι. Το μισό κιλό γιαουρτιού είναι η ποσότητα για παρασκευή περίπου 50 κιλών γιαουρτιού.

Τι κάνουμε όμως στην περίπτωση, την οποία δεν έχουμε θερμόμετρο για να μετρήσουμε τη σωστή θερμοκρασία; Και ο κρίσιμος παράγοντας για την πήξη του γάλα. Με το μικρό μας δαχτυλάκι, αφού το βουλιάξουμε στο γάλα, μετράμε μέχρι το 17-18 για να δούμε αν αντέχουμε τη θερμότητα. Είναι καθαρά εμπειρικός και υποκειμενικός τρόπος, αλλά στα χωριά ο πιο συνήθης.

Επάνω από τα σκεύη, αφού έχουμε τελειώσει με τα παραπάνω, τοποθετούμε δύο βέργες, εδώ ξύλινα καλαμάκια, επάνω στα οποία τοποθετούμε μία καθαρή τσαντίλα, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το γάλα.


Σκεπάζουμε τα σκεύη με κουβέρτα και τα αφήνουμε μέχρι να πήξει το γάλα.

Αν το φτιάξουμε το απόγευμα, το βάζουμε στο ψυγείο στο πρωί, αν το φτιάξουμε το πρωί, το βάζουμε στο ψυγείο το απόγευμα και αφού παγώσει είναι έτοιμο για το στομάχι...
Έτοιμο για Ψυγείο
                                                                            

Ευχαριστούμε θερμά τον μπαρμπα Κώστα για τη φιλοξενία του στο χωριό Μύλους Καρύστου και τη μετάδοση των γνώσεών του...

                                                                Τρεχούμενα νερά στο χωριό Μύλοι Καρύστου


Επισκεφτείτε το άρθρο του Ιστολογίου μας για τις ομορφιές της περιοχής...

http://gandmclub.blogspot.com/2010/05/blog-post_09.html

1 σχόλιο :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...