23 Σεπτεμβρίου 2010

ΡΟΔΟΣ, 100 χρόνια μπροστά!!!

Διάλεξα τον πιο επάνω τίτλο για να δώσω με έμφαση το στίγμα του προϊόντος που εξάγει το συγκεκριμένο μέρος προς τα έξω.
Πιστεύω ότι η οργάνωσή του προς όλα τα επίπεδα του τομέα του Τουρισμού σε σύγκριση με τους άλλους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας είναι ότι βρίσκεται 100 χρόνια μπροστά απ' όλους.

Παραλιακή Λεωφόρος
Στο συγκεκριμένο μέρος, συνάντησα την πιο επαγγελματική συμπεριφορά σε επίπεδο τουριστικών υπηρεσιών από τους ανθρώπους του νησιού.

Ήταν όλα άψογα!!!

Αφού σας ζάλισα με τις αμπελοφιλοσοφίες μου περί επίπεδο τουρισμού στη Ρόδο, ας μπούμε στο κυρίως ζουμί...

Τι θα δούμε...

Ξεκινάμε από την πόλη και μάλιστα την παλαιά πόλη με το κάστρο των Ιπποτών με το παλάτι των μεγάλων Μαγίστρων. Θα ανεβείτε στον Ά όροφο και θα το περπατήσετε, θα το ευχαριστηθείτε καλύτερα, αν πέσετε πάνω σε ξεναγό και τον ακολουθήσετε...

Θα ανεβείτε στα τείχη του Κάστρου και θα θαυμάσετε από ψηλά τη σύγχρονη και παλαιά πόλη της Ρόδου.
Θα περπατήσετε στην Οδό των Ιπποτών, όπου βρίσκονται όλα τα μεγαλοπρεπή κτίρια της μεσαιωνικής περιόδου, θα δείτε επίσης, την εκκλησία της Παναγίας του Κάστρου, το τζαμί του Σουλεϊμάν, την Εβραϊκή Συναγωγή.
Η παλαιά πόλη είναι πολύ ρομαντική και για βόλτα το βράδυ με πολύ ωραία καφέ - μπαράκια. 
Η παλαιά Πόλη βράδυ



                                                       εικόνες από το παλάτι

Στη σύγχρονη πόλη, κάνουμε περατζάδα στην παραλιακή οδό, όπου βρίσκονται τα κτίρια της Νομαρχίας, το Δημαρχείο, ο καθεδρικός ναός του Ευαγγελισμού (Μητρόπολη), το Ταχυδρομείο, κτίσματα, τα οποία παραπέμπουν στην αρχιτεκτονική της Δύσης (Ιταλία). Στα 100 μέτρα από τον καθεδρικό ναό της Ρόδου, μπορείτε να δείτε και τα ελάφια της, στημένα στην είσοδο του λιμανιού, σήμα κατατεθέν του νησιού.

Στο τέρμα της παραλιακής λεωφόρου βρίσκεται το καζίνο και το ενυδρείο.
Επίσης αξίζει μία βόλτα και στους εμπορικούς δρόμους της Ρόδου με σύγχρονα καταστήματα και όλες τις φίρμες.

Ο Δρόμος των Παθών
Οδηγώντας, τώρα, βορειοδυτικά, αφήνοντας την πόλη της Ρόδου, περνάμε από την Ιξιά, μεγάλη παραλία με βοτσαλάκι από τη μία άκρη και ξενοδοχεία πολυτελείας από την απέναντι πλευρά της παραλίας. Μετά από 10-12 χλμ, φτάνουμε στην Ιαλυσό, σημαντική επαρχιακή πόλη του νησιού και εδώ έχουμε το ίδιο σκηνικό με την Ιξιά. Στο κέντρο του Ιαλυσού, κάνουμε αριστερά και αρχίζουμε να ανεβαίνουμε προς την ακρόπολη της αρχαίας Ιαλυσού και μετά από μία ειδυλλιακή διαδρομή μέσα στο πράσινο, φτάνουμε στη Φιλέρημο.
Στη Φιλέρημο συναντάμε το μοναστήρι της Παναγίας, δυστυχώς, χρειάζεται εισιτήριο για να το επισκεφτείς. Ακριβώς, απέναντι από τη μονή, υπάρχει η είσοδος του δρόμου του Μαρτυρίου του Κυρίου Μας με αναπαράσταση τα Πάθη του Κυρίου προς  το Γολγοθά και τη Σταύρωσή του. Είναι κάτι το μοναδικό και άποψή μου είναι, ό,τι πηγαίνοντας στη Ρόδο, πρέπει να επισκεφτείς 3 σημεία : α. Παλαιά πόλη, β. Φιλέρημο και γ. τη κοιλάδα με τις Πεταλούδες της Ρόδου.
Στο τέλος της διαδρομής στο δρόμο των Παθών, υψώνεται ένας μεγάλος σταυρός ύψους 18 μέτρων, στο εσωτερικό του υπάρχει σκάλα, η οποία οδηγεί στο οριζόντιο τμήμα του Σταυρού και να θαυμάσει τη θέα. Μία θέα απερίγραπτη με το αεροδρόμιο, χωριά, καταπράσινα βουνά και στο βάθος, το απέραντο Γαλάζιο!!!
Αν θυμάμαι καλά, δεξιά του Σταυρού υπάρχει ένα καθολικό εκκλησάκι με το Σταυρό του Κυρίου.
Οδηγώντας πίσω στην Ιαλυσό, μόλις φτάσουμε στο κεντρικό δρόμο, κάνουμε αριστερά και οδηγούμε προς Κρεμαστή, κωμόπολη με δικό της χρώμα, ωραία ακρογιαλιά και ωραίες ταβέρνες και ουζερί. Προτεινόμενος τόπος για διαμονή, όπως και το χωριό Παστιδά 2 χλμ. ανατολικά της Κρεμαστής, στο εσωτερικό της Ρόδου και ακριβώς στο κέντρο του νησιού προς τη διαδρομή για Καλλιθέα και Φαληράκι. Ήσυχο χωριό για πραγματικές διακοπές ξεκούρασης και χαλάρωσης.

Μετά την Κρεμαστή, οδηγούμε για την αρχαία Κάμειρο. Από εδώ ξεκινούν και καραβάκια για τη Τήλο και Χάλκη.

Τώρα από την αντίθετη πλευρά της πόλης, δηλ. νοτιοανατολικά, συναντάμε την Καλλιθέα με τα ιαματικά λουτρά της και με τους φοίνικες στην είσοδο των λουτρών, το τοπίο είναι εξωτικό. Στα λουτρά της Καλλιθέας έχουν γυριστεί πολλές ταινίες.
Σημαντικό χωριό στην περιοχή, για μένα μόνο χωριό δεν είναι, εγώ το θεώρησα προάστιο της πόλης, είναι η Κοσκινού, αναζητήστε τον τοπικό σύλλογο γυναικών για ψώνια ντόπιων προϊόντων.

Μετά την Καλλιθέα, συναντάμε το Φαληράκι, τουριστικός προορισμός των νέων ανθρώπων απ' όλη την Ευρώπη.

Μετά το Φαληράκι, συναντάμε τα χωριά Αφάντου και Κολύμπια, τουριστικά θέρετρα και αυτά, πολύ πιο ήσυχα από Καλλιθέα και Φαληράκι.

Μετά από το χωριό Κολύμπια, συναντάμε την εκκλησία της Παναγίας της Τσαμπίκα με τη θαυματουργή της εικόνα. Πιο επάνω ανάφερα για τρία σημεία επίσκεψης επάνω στο νησί. Σημειώστε το τέταρτο υποχρεωτικά σημείο και μάλιστα την επίσκεψη στην πραγματική της θέση, επάνω στο βουνό με τα 300 σκαλοπάτια και όχι μόνο επάνω στην εθνική οδό Ρόδου - Λίνδου.
νέα Παναγία Τσαμπίκα

Η λέξη Τσαμπίκα, σύμφωνα με την άγραφη προφορική παράδοση προέρχεται από τη λέξη τσάμπα, που στην τοπική αρχαγγελίτικη διάλεκτο σημαίνει φωτιά-σπίθα.



Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα από μακριά δε φαινόταν καθαρά, διακρινόταν όμως η φωτιά της κανδήλας που είχε μαζί της.


Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας Τσαμπίκας ήλθε τρεις φορές από το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Κυκκώτισσας η Ελεούσης της Κύπρου.Όταν οι μοναχοί από την Κύπρο εντόπισαν την εικόνα στη Ρόδο, ήρθαν να την επαναφέρουν πίσω στο μοναστήρι τους· η εικόνα, όμως, επέστρεψε πάλι στο λόφο της στη Ρόδο. Οι Κύπριοι για να πιστοποιήσουν ότι πράγματι ήταν αυτή η εικόνα που έφευγε, την έκαψαν στο πίσω μέρος της, προκειμένου να έχουν κάποιο αποδεικτικό σημάδι. Το κάψιμο διακρίνεται πολύ καθαρά και σήμερα.


Η Παναγία Τσαμπίκα μέχρι σήμερα δείχνει την αγάπη της στα άτεκνα ζευγάρια δίνοντάς τους τη χαρά της μητρότητας και πατρότητας.
αναφορά : από το βιβλίο σχετικά με την Παναγία την Τσαμπίκα.

Συνεχίζοντας το δρόμο μας, οδηγούμαστε στη Λίνδο με την ακρόπολή της. Εδώ το καλοκαίρι η περιοχή πνίγεται από τουρίστες. Ωραίο μέρος με πλακόστρωτα σοκάκια θυμίζει Μύκονο, αλλά το καλοκαίρι δεν μπορείς να το ευχαριστηθείς λόγω κοσμοπλημμύρα. Ακριβό μέρος για διαμονή και τα περαιτέρω.

Στο νοτιότερο σημείο, φτάνουμε στο Πρασονήσι, εδώ, η θάλασσα, χωρίζεται στα δύο. Αγαπημένο μέρος των windsurfers και ανερχόμενο τουριστικό θέρετρο με πολυτελή νεόχτιστα ξενοδοχεία.

Για το τέλος, άφησα την κοιλάδα με τις πεταλούδες και τις επτά πηγές.
 Στις πεταλούδες δε θα προτιμήσετε να πάτε από την κανονική διαδρομή Φαληράκι Ψίνθος, είναι εύκολη διαδρομή, αλλά να προτιμήσετε τη διαδρομή από το χωριά Παστιδά, Μαρίτσα, θα αποζημιωθείτε από το πράσινο της διαδρομής.
 
Η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες είναι ένα μοναδικό φυσικό πάρκο, στο οποίο εμφανίζονται κάθε χρόνο χιλιάδες πολύχρωμες πεταλούδες από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μερικές από αυτές είναι ιδιαίτερα σπάνια είδη και απαντώνται σε ελάχιστα μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα στην κοιλάδα  υπάρχουν λιμνούλες, σκιερά μονοπάτια που διασχίζουν το δάσος, ξύλινα  γεφυράκια σε διάφορα σημεία του μικρού ποταμού Πελεκάνου και ένα εστιατόριο με θέα έναν καταρράκτη και μια αφρίζουσα πηγή. Υπάρχουν επίσης πέτρινα σκαλάκια τα οποία οδηγούν στο Μοναστήρι της Παναγίας Καλόπετρας που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την καταπράσινη κοιλάδα.
Το είδος της πεταλούδας που συναντάς στη συγκεκριμένη κοιλάδα, το συναντάς μόνο στη Ρόδο.
                                            η κοιλάδα με τις πεταλούδες
Οι επτά πηγές πήραν το όνομα τους από τις φυσικές πηγές που βρίσκονται εκεί.

Το νερό αναβλύζει από επτά σημεία δημιουργώντας στη συνέχεια ένα ποταμάκι το οποίο μέσω μιας σήραγγας καταλήγει σε μια μικρή λίμνη. Η λίμνη σχηματίζεται με τη βοήθεια ενός φράγματος του οποίου η υπερχείλιση δημιουργεί ένα καταρράκτη.
Στα νερά αυτά ζει το σπάνιο είδος ψαριού 'Γκιζάνι' (το οποίο απαντάται μόνο στα ρυάκια της Ρόδου), όπως επίσης, παγώνια, πάπιες, χήνες, χελώνες, χέλια και καβούρια.

Οι επτά πηγές βρίσκονται προς το χωριό της Αρχίπολης, 2-3 χλμ. πριν την εκκλησία του αγίου Νεκταρίου.

Μπάνιο...

Ιξιά

Ιαλυσός

Κρεμαστή

Καλλιθέα

Φαληράκι

                                                  Παραλία Άντονι Κουίν

Αφάντου, μεγάλη και ήσυχη παραλία, όπου και να κάτσεις δε θα σ' ενοχλεί ο διπλανός σου.

Αρχάγγελος

                                                       Τσαμπίκα, η καλύτερη!!! 
Αγάθη

Αγάθη, φυσικό τοπίο, πλέον με πολύ κόσμο.

Λίνδος

Πρασονήσι, αξίζει ο χρόνος που θα οδηγήσεις για να φτάσεις στο νοτιότερο σημείο του νησιού.

Πρασονήσι

Διαμονή...

Στη Ρόδο, ένα είναι το σίγουρο, ότι θα βρεις δωμάτιο, ανάλογα με αυτά που διαθέτεις...

Προτείνω στην Παστιδά το Ξενοδοχείο Μαρριέτα. Οικογενειακό, πολύ καλές τιμές και καθαρό. Ο Μιχάλης και η αδελφή του, πολύ καλοσυνάτοι και ευγενικοί, αλλά η μαμά Μαριέττα, το κάτι άλλο. http://www.marietta-aparthotel.gr

Φαγητό...

Σε όλα τα χωριά κάτι θα βρεις να φας...

Εκεί που πρέπει να πας, είναι, στο καφενείο του Κούκου στην πόλη. Ανοικτό από το πρωί για καφεδάκι στη χόβολη, υποβρύχιο, γλυκό του κουταλιού, το μεσημέρι μπυρίτσα και σνακ, το απόγευμα φραπεδάκι και το βράδυ οινοπνεύματα με μεζέδες και καλό φαγητό. (καλό κρασί, ούζο, τσίπουρο). http://www.koukoskafe.gr/

Στις Επτά Πηγές, αν και τουριστικό το μέρος, αξίζει να κάτσε τε στο τουριστικό περίπτερο - εστιατόριο για μία παγωμένη μπυρίτσα μ' ένα καλό μεζέ (λουκάνικο, τηγανιά...). Το περιβάλλον είναι τέτοιο, τ' οποίο θα σ' εξιτάρει. Να φανταστείτε ότι οι πάπιες και τα παγώνια περπατούν ανάμεσα στα τραπέζια.

ΨΩΝΙΑ

Δεν έχει κάτι το ενδιαφέρον για αγορά, εκτός από κανένα σουβενίρ, καδράκι με πεταλούδα για να σας θυμίζει τη Ρόδο. Για αγορά ακόμη, θα μπορούσα να προτείνω αγορά κρασιού και μάλιστα η ντόπια ροδίτικη ρετσίνα έχει ωραία γεύση. Εμένα, μου άρεσε περισσότερο από τη γνωστή ρετσίνα των Μεσογείων.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΤΕ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...