19 Μαΐου 2018

Θρούμπι και... Θεραπευτικές Ιδιότητες


Θρούμπι
Satureja  thymbra  και Thymbra spicata οικ. Lamiaceae (Χειλανθή)
Υπάρχουν και άλλα είδη εξίσου σημαντικά Satureja hortansis ,Satureja creticus κ.α.
Συναντάται στη Ν. Ευρώπη και γενικά στη λεκάνη της Μεσογείου, σε μεγάλη ποικιλία υψομέτρων (0-1500μ), προτιμά ασβεστώδη, πετρώδη, ελαφρώς αλκαλικά,  καλά προσανατολισμένα εδάφη, συνυπάρχει με το θυμάρι.

πηγή φωτο
 Είναι εξαιρετικό μελισσοτροφικό φυτό (δυναμώνει το μελίσσι / νέκταρ). Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (ρίγανη, θυμάρι μελισσόχορτο κ.ά.).
Η μυρωδιά του θυμίζει κάτι ανάμεσα σε θυμάρι και ρίγανη.
Αναφέρεται από τον Θεόφραστο και τον Διοσκουρίδη (θρομβίτης οίνος) Η συνήθης χρήση που το πρότειναν ήταν για το πεπτικό και ως αντισηπτικό, ενώ οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν για τις αφροδισιακές του ιδιότητες για τον ίδιο λόγο, λέγεται πως απαγορευόταν η καλλιέργεια – χρήση  του από τους μοναχούς.
Στη χώρα μας αναφέρεται ως: θρούμπα, ζαρμπούρι, γεροντόχορτο (τονώνει τον οργανισμό), τραγορίγανη (λόγω της ιδιαίτερης προτίμησης που δείχνουν οι τράγοι σε αυτό). 
Χρησιμοποιήθηκε αρκετά τον Μεσαίωνα ως απολυμαντικό σε πληγές και σκεύη, αναπνευστικό, υγιεινή στόματος και λαιμού, αέρια του στομάχου και τον βήχα.

Ιδιότητες...

  • Πεπτικό  Βοηθά στους σπασμούς του εντέρου, ανακουφίζει από τα αέρια του εντέρου, σε λοιμώξεις  του πεπτικού (ιώσεις – βακτήρια) που έχουν σαν αποτέλεσμα διάρροια και εμετούς. Τονώνει επίσης την όρεξη  και την καλή πέψη αναφέρεται και σαν χολαγόνο.
  • Στοματική υγιεινή  Έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην ουλίτιδα, στοματίτιδες - λοιμώξεις, υγιεινή των δοντιών και του λαιμού (λαρυγγίτιδα). Σε αυτές τις περιπτώσεις ενεργούμε με μπουκώματα, γαργάρες (με πυκνό έγχυμα ) ή τρίψιμο δρόγης στα ούλα .
  • Αναπνευστικό Έχει καλή αποχρεμπτική δράση και βοηθά σε βρογχίτιδες, άσθμα και στο βήχα λόγω και της σπασμολυτικής του δράσης.
  • Διεγερτικό   Σε περιπτώσεις διέγερσης του εγκεφάλου και με πολύ καλή δράση στην σεξουαλική ατονία.
  • Αντισηπτικό   Λόγω της ισχυρής του αντισηπτικής δράσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί : στην απολύμανση πληγών, αραιό έγχυμα για πλύσεις (π.χ. γυναικολογικά μαζί με χαμομήλι). Πολύ καλά αποτελέσματα έχει εναντίον βακτηρίων (π.χ. Σταφυλόκοκκος). Στην απολύμανση ξύλινων βαρελιών, απολύμανση σκευών, στην καταπολέμηση των ψειρών στο τρίχωμα των ζώων  κ.ά.
  • Αποτοξίνωση  Έχει πολύ καλή δράση στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Βοηθά επίσης στην απομάκρυνση της πέτρας από τα νεφρά και των ελεύθερων ριζών.
  • Αντιφλεγμονώδη δράση Σε περιπτώσεις ρευματικών και αρθριτικών πόνων, στην ουρική αρθρίτιδα. Η χρήση καταπλάσματος σε περιπτώσεις πρηξίματος, το καταπραΰνει, αναφέρεται επίσης στις περιπτώσεις φλεγμονής στα αυτιά (ωτίτιδα) ρίχνοντας μερικές σταγόνες από έγχυμα, έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα.
  • Σπασμολυτικό- ηρεμιστικό  Σε περιπτώσεις πονοκεφάλων, ζαλάδες, ταχυκαρδίες ενώ έχει παρατηρηθεί πως βοηθά στην  μείωση της πίεσης.
  • Συντήρηση τροφίμων  Όπως, σύκα, τυρί, ελιές, σταφίδες λουκάνικα κ.ά. Έχουμε πολύ ωραία γεύση και παράλληλα ένα προϊόν που μπορεί να συντηρηθεί καλύτερα.


Δράση – Χρήσεις...

πηγή φωτο
Σπασμολυτικό, βρογχίτιδα, άσθμα, διουρητικό , αντιοξειδωτικό, πεπτικό, βακτηριοκτόνο, μυκητοκτόνο, τόνωση του οργανισμού, αφροδισιακό, συντήρηση τροφίμων, μαγείρεμα.



Τρόπος παρασκευής...

Βάζω την αντίστοιχη ποσότητα από θρούμπι σε μια κούπα, προσθέτω το αντίστοιχο βραστό νερό (2 κουταλιές του γλυκού δρόγη  για κάθε 250ml  νερό).
Σε περιπτώσεις που θέλω για μπούκωμα ή γαργάρες βάζω μισή ποσότητα νερού ώστε το έγχυμα να είναι πιο πυκνό /αποτελεσματικό.
Μόλις ρίξω το νερό σκεπάζω (για να μην έχω απώλειες σε αιθέρια έλαια).
Μετά από 15-20 λεπτά σουρώνω και πίνω.
Όταν είμαστε κρυωμένοι καλό είναι πριν καταπιούμε το ρόφημα να κάνουμε γαργάρα. Μπορούμε να καταναλώσουμε μέχρι 3 κούπες ημερησίως.

Συνταγές- προτάσεις...

  •        Θρούμπι – φλισκούνι   Από μια κουταλιά  του γλυκού το καθένα ανά κούπα, τρεις φορές την ημέρα έχει πολύ καλή δράση ως αφροδισιακό.
  •        Θρούμπι – φασκόμηλο  Είναι πολύ καλός συνδυασμός από μια κουταλιά του γλυκού το καθένα για κάθε κούπα έχει πολύ καλή δράση για λοιμώξεις – ιώσεις του αναπνευστικού.


Αντενδείξεις...

Όπως και με τα περισσότερα φυτά, δεν πρέπει να γίνεται χρήση κατά την εγκυμοσύνη και σε καθημερινή χρήση (τρεις φορές τη μέρα) για διάστημα μεγαλύτερο των τριών βδομάδων.


Μην ξεχνάτε ότι οι συμβουλές που θα διαβάσετε στο συγκεκριμένο ιστολόγιο δεν υποκαθιστούν τον γιατρό σας και η χρήση τους  πρέπει να είναι πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας .

                                                                             Σιούλας Θοδωρής
                                                                               Γεωπόνος Τ.Ε.

2 σχόλια :

  1. Πολύ ενδιαφέρον!
    Υπάρχει λοιπόν και στην Ελλάδα.
    Που το βρίσκουμε; Εννοώ στα Σούπερ Μάρκετ θα υπάρχει;
    Μπορούμε να το πίνουμε σαν αφέψημα ακόμα κι αν δεν έχουμε πρόβλημα; Εχει ωραία γεύση;
    Αυτά προς το παρόν για το Θρούμπι.

    Καλό Σαββατόβραδο:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, το βρίσκεις κυρίως σε παντοπωλεία με ψαγμένα προϊόντα απ' όλη την Ελλάδα και στα μεγάλα σούπερ στα μπαχαρικά ή στα "βιολογικά" τους προϊόντα.
      Το να το πίνεις μία φορά την εβδομάδα δεν είναι κακό... για πιο συχνά σε συνεννόηση πάντα με τον ιατρό σου!!!

      Όμορφο Κυριακάτικο απόγευμα...!!! Φιλιά!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...