08 Μαρτίου 2015

Βιολογική λίπανση

Οι ανάγκες των δέντρων είναι ίδιες, ανεξάρτητα με τον τρόπο καλλιέργειας (συμβατικός ή βιολογικός) και απόλυτα συνυφασμένες με εξωγενείς παράγοντες, όπως η υγρασία του εδάφους, το είδος και η ποικιλία της καλλιέργειας κλπ.
Προκειμένου, λοιπόν, να αντεπεξέλθουμε στη σωστή λίπανση των βιολογικών καλλιεργειών, χρησιμοποιούμε τους πιο κάτω τρόπους :

Χλωρή λίπανση...

Πρόκειται για την ενσωμάτωση παράλληλων καλλιεργειών μέσα στους οπωρώνες μας. Συγκεκριμένα, κατά το μήνα Οκτώβριο γίνεται σπορά κάποιου είδους ψυχανθούς (βίκος, κουκιά κλπ.). Για τη σπορά ενός στρέμματος χρειάζονται κατά μ.ο. 12-15 κιλά σπόρου. Στη συνέχεια, αφού, τα ψυχανθή έχουν αρχίσει ν' ανθίζουν γίνεται ενσωμάτωσή τους στο έδαφος. Ο τρόπος ενσωμάτωσης εξαρτάται από το είδος του εδάφους και μπορεί να γίνει, είτε με τη χρήση καταστροφέα, είτε με φρέζα, αλλά όσο το δυνατό πιο επιφανειακά για αποφυγή καταστροφής του ριζικού συστήματος των φυτών. Με την ενσωμάτωση αυτή, επιτυγχάνεται εμπλουτισμός του εδάφους με θρεπτικά στοιχεία και αρκετή οργανική ουσία σε αφομοιώσιμη μορφή για τα φυτά μας.
Έχει υπολογιστεί ότι η κατά μ.ο. ποσοστιαία επί τις % περιεκτικότητα σε Ν, Ρ, Κ είναι 4 - 0,6 - 4,7 αντίστοιχα. Παράλληλα, η κάλυψη του εδάφους με αυτή τη φυτική μάζα των ψυχανθών προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση και το ξέπλυμά του, γίνεται μεγαλύτερη εκμετάλλευση του βρόχινου νερού, καθώς επίσης όλη αυτή η φυτική μάζα λειτουργεί και ως θερμομονωτικό υλικό για το έδαφος κατά τη διάρκεια επικράτησης χαμηλών θερμοκρασιών.
Τέλος, η χλωρή λίπανση περιορίζει και την ανάπτυξη των ζιζανίων και παρασίτων του εδάφους, αφού ο ανταγωνισμός που επικρατεί ανάμεσά τους δυσκολεύει την επικράτηση αυτών.

Κοπριά...

Κλασσικός τρόπος και σίγουρος...
Από την αρχαιότητα αποτελούσε το μοναδικό τρόπο λίπανσης όλων των καλλιεργειών. Αντικαταστάθηκε στο πέρασμα των χρόνων από τα χημικά λιπάσματα.
Ωστόσο, στις βιολογικές καλλιέργειες, όπου τα χημικά λιπάσματα απαγορεύονται (λες και ο διπλανός δε χρησιμοποιεί...), η κοπριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τροφοδότης τόσο των βασικών θρεπτικών συστατικών (Ν, Ρ, Κ) όσο και διάφορων απαραίτητων ιχνοστοιχείων. Η κοπριά πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιείται χωνεμένη, αφού μονάχα έτσι τα θρεπτικά στοιχεία βρίσκονται σε αφομοιώσιμη μορφή, αλλά το πιο σημαντικό, έχει απαλλαγεί από παθογόνα και σπόρους ζιζανίων, που μπορεί να μεταφέρει...
Κατά μ.ο. και ανάλογα με την προέλευσή της (είδος ζώου και εκτροφής κλπ.) μπορεί να προσδώσει στο έδαφος 4-5 κιλά άζωτο, 2-3 κιλά φώσφορο, 7 κιλά κάλιο, 6-7 κιλά ασβέστιο, 2 κιλά μαγνήσιο και ένα κιλό θείο όταν εφαρμόζεται ένας τόννος κοπριάς ανά στρέμμα καλλιέργειας. (καταλαβαίνετε...γιατί δε χρησιμοποιείται στην εκτατική καλλιέργεια;)
Εμπλουτίζεται, ωστόσο το έδαφος και σε μικρές ποσότητες με ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τη θρέψη των φυτών, όπως μαγγάνιο, ψευδάργυρο, βόριο κλπ.

Ν : άζωτο
Ρ : φώσφορος
Κ : κάλιο

Κόμποστ...

Πλέον, το πιο διαδεδομένο...
Αποτελούν είδη οργανικών λιπασμάτων, τα οποία προέρχονται από τη βιολογική αποδόμηση υπολειμμάτων και μετατροπής του σε χούμο.Τα υπολείμματα αυτά μπορεί να είναι κοπριές ζώων, φυτικά υπολείμματα (ξερά φύλλα, κλαδιά, ρίζες κλπ.) απαλλαγμένα από χημικά κατάλοιπα, αστικά και βιομηχανικά απόβλητα κ.α., τα οποία, αφού υποστούν συγκεκριμένη διαδικασία, καταλήγουν στα λεγόμενα κόμποστ.
Στο εμπόριο, κυκλοφορούν πολλά τέτοια σκευάσματα, γνωστά και ως βιολογικά λιπάσματα, που περιέχουν σε διάφορες αναλογίες τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Τέλος, η χρήση αυτών, σωστό είναι να γίνεται σε συνεργασία με γεωπόνους, αφού το είδος και η ποσότητα του σκευάσματος που θα χρησιμοποιηθεί, διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες της καλλιέργειάς μας, αλλά και άλλων επιστημονικών παραμέτρων.

πηγή : εφημ. Παραγωγή 
           της από 17/1/2015
           
         κος Φάνης Λάζαρης
   επιστημονικός Συνεργάτης
    της Ελληνικής Γεωργίας
    www.ellinikigeorgia.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...