01 Δεκεμβρίου 2014

Η ελιά στην Ελλάδα του σήμερα

Στη χώρα μας, τα ελαιόδεντρα σήμερα υπολογίζονται στα 150000000, με τα οποία ασχολούνται περίπου 450000 οικογένειες. Τα δέντρα αυτά αναπτύσσονται σε περίπου 10000000 στρέμματα.
Η παραγωγή σε λάδι κάθε χρόνο κυμαίνεται από 300000 - 400000 τόννους. Το ελληνικό λάδι είναι πολύ υψηλής ποιότητας, σε ποσοστό ρεκόρ που αγγίζει το 80% και χαρακτηρίζεται ως έξτρα παρθένο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία είναι οι σημαντικότερες παραγωγές χώρες μαζί με κάποιες των παράλιων της Β. Αφρικής (Αλγερία, Μαρόκο).
Το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής εξάγεται, το περισσότερο απ' αυτό χύμα, το οποίο στη συνέχεια μεταποιείται στο εξωτερικό και μεταπωλείται συσκευασμένο σε καλές τιμές (αλλά ως Ιταλικό ή Ισπανικό...). Σήμερα, μόνο 30000 τόννοι εξάγονται από τη χώρα μας με επώνυμη συσκευασία, ενώ οι μεγαλύτερες ποσότητες καταναλώνονται στο εσωτερικό σε χύμα μορφή.
Την ίδια στιγμή, Ισπανία και Ιταλία, που είναι και οι βασικές ανταγωνιστικές χώρες, τα τελευταία χρόνια αυξάνουν την παραγωγή τους και φυσικά και τις εξαγωγές τους για να καλύψουν τις ανάγκες σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού η κατανάλωση τυποποιημένου λαδιού ξεπερνά πλέον... τους 1200000 τόννους.
Οι ελληνικέ εξαγωγές λαδιού και βρώσιμων ελιών κατευθύνονται προς την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τις Η.Π.Α. και Καναδά.
Οι χώρες που ενδιαφέρονται για ελιές και λάδι είναι οι Η.Π.Α., η Γαλλία, η Αγγλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα...

Τα πλεονεκτήματα για τον Έλληνα παραγωγό είναι ότι στη χώρα μας ο μέσος όρος κατανάλωσης φτάνει τα 16 κιλά ανά άτομο, ενώ σε Ιταλία και Ισπανία, 14 και 12 κιλά αντίστοιχα. Το ελληνικό λάδι σε ποσοστό 75-80% είναι έξτρα παρθένο, ενώ σε Ιταλία και Ισπανία, 40-45% και 25-30% αντίστοιχα.
Το αρνητικό είναι ότι στην τελευταία εικοσαετία η παραγωγή έχει μείνει στάσιμη, όπως επίσης και η κατανάλωση. Αντίθετα, αυξήθηκαν οι εξαγωγές.

Οι "πρωταθλητές"...

Οι νομοί που παράγουν τις περισσότερες ποσότητες λαδιού είναι η Λακωνία, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Μεσσηνία, το Λασίθι και η Λέσβος.
Βρώσιμες ελιές παράγουν η Φωκίδα, η Φθιώτιδα, η Αιτωλοακαρνανία, η Βοιωτία, η Άρτα και η Χαλκιδική.
Σε περιφερειακό επίπεδο, πρώτη έρχεται η Κρήτη και ακολουθούν Πελοπόννησος και Δυτική Ελλάδα.

πηγή : εφημ. Παραγωγή
           της από 27/09/2014

Φέτος, από προσωπική πληροφόρηση από φίλους και γνωστούς, η Ελλάδα έχει αυξήσει την παραγωγή της κατά πολύ, όχι όμως σε όλες τις περιοχές και μάλιστα η τιμή του κιλού θα είναι πολύ επιβαρυμένη λόγω της έλλειψης λαδιού σε Ιταλία και Ισπανία, όπως επίσης και στην Αλγερία.
Οι πρωταθλητές στην παραγωγή είναι η Κρήτη και η Πελοπόννησος.
Η Αττική μεγάλη παραγωγή φέτος, αλλά όχι καλή απόδοση.
Αντίθετα, Εύβοια, νησιά Ιονίου η σοδειά ήταν κάτω του μετρίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...