13 Σεπτεμβρίου 2014

Εθνικός κατάλογος Αρωματικών φυτών

Επιτέλους, ο εθνικός κατάλογος των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της χώρας, πλέον... γεγονός!

Τα ελληνικά αρωματικά φυτά έχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, αφού υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Η νέα ΚΑΠ στηρίζει τις καλλιέργειες, ενώ ο εθνικός κατάλογος αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, που καταρτίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ανοίγει νέους δρόμους για πολλές περιοχές της χώρας!

Σε νέες βάσεις μπαίνουν πλέον... οι καλλιέργειες αρωματικών φυτών στην Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά υπεγράφη η απόφαση για τη δημιουργία Εθνικού Καταλόγου Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών. Η απόφαση ήρθε σε μία περίοδο, όπου η καλλιέργεια των συγκεκριμένων φυτών αναμένεται να στηριχτεί μέσα από τη νέα ΚΑΠ, με χιλιάδες παραγωγούς να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του κλάδου.
Με την απόφαση, η χώρα αποκτά για πρώτη φορά τη δυνατότητα να δημιουργήσει τον Εθνικού Καταλόγου Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών και να εγγράψει σε αυτόν βελτιωμένες ελληνικές και ξένες ποικιλίες, με πρώτα στον κατάλογο τον άνηθο, το βασιλικό, το χαμομήλι, το θυμάρι και τη ρίγανη, ενώ θα ακολουθήσουν σταδιακά και τα υπόλοιπα είδη.
Το πρόβλημα για τα συγκεκριμένα φυτά ήταν μεγάλο, διότι οι παραγωγοί αναγκάζονταν , λόγω της έλλειψης θεσμικού πλαισίου πιστοποίησης και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών, αρτυματικών και φαρμακευτικών φυτών, να προσφεύγουν σε εισαγωγές ελληνικών ποικιλιών από το εξωτερικό, διαδικασία, που αύξανε το κόστος ή να χρησιμοποιούν ελληνικά φυτά που, λόγω της μη πιστοποίησης, κατέληγαν σε χαμηλές τιμές πώλησης, ενέργειες που οδηγούσαν τελικά σε μη ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα.
Βεβαίως, ο αριθμός των ελληνικών αρωματικών φυτών ανέρχεται σε εκατοντάδες, αλλά ήδη η αρχή έχει γίνει, κάτι που σημαίνει ό,τι ο δρόμος έχει ανοίξει για την οργάνωση της καλλιέργειας, και μάλιστα, καλλιέργεια που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο εξωτερικό!

Αυξημένη ζήτηση...

Τα συγκεκριμένα φυτά εκτός από τη διατροφή χρησιμοποιούνται κυρίως από εταιρείες στην Ευρώπη, Αμερική και Ρωσία στους τομείς της Φαρμακευτικής, Καλλυντικών και Αρωμάτων.
Επιπλέον, τα προϊόντα μεταποίησης αυτών των φυτών (αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα) έχουν υψηλή ποιότητα και αποδόσεις, ενώ είναι κατ' εξοχήν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα οποία έχουν διαμορφώσει και την κατανάλωση, όπως :


  • Διατροφικά φαρμακευτικά προϊόντα
  • Διαιτητικά συμπληρώματα
  • Λειτουργικά τρόφιμα
  • Βοτανικά φάρμακα
  • Βοτανικά τσάγια και ροφήματα
  • Φυτικά φάρμακα, όπου συνταγογραφούνται...
  • Αρωματοθεραπευτικά έλαια


Μοναδική βιοποικιλότητα...

Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει έναν ιδιαίτερα αξιόλογο αριθμό σπάνιων ειδών, που στην ουσία τα βρίσκουμε μόνο στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, εμφανίζονται ως αυτοφυή είδη μερικά από τα πλέον εξαιρετικά μπαχαρικά, βότανα και αρωματικά φυτά στον κόσμο, όπως η ρίγανη, το θυμάρι, το τσάι του βουνού, η μέντα, το φασκόμηλο, ο δίκταμος κλπ.

Η παγκόσμια αγορά...

Η εικόνα της σημερινής παγκόσμιας αγοράς οδηγεί στα συμπεράσματα για το προς που θα πρέπει να στοχεύσουν οι Έλληνες παραγωγοί αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Οι εξαγωγές στην  Ευρώπη αγγίζουν τους 88600 τόννους ετησίως, με τη Γερμανία να κατέχει την πρώτη θέση με 18%. Επίσης, σημαντικές παραγωγικές χώρες στην Ευρώπη είναι : Γαλλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία και Πολωνία.
Τέλος, η Ελλάδα θα μπορούσε να παράγει ανταγωνιστικά τα συγκεκριμένα φυτά σε σχέση με τις προαναφερόμενες χώρες, αφού πλεονεκτεί σε εδαφοκλιματικές συνθήκες και τη βιοποικιλότητα.

πηγή : εφημ. Παραγωγή 
της από 30/8/2014



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...