08 Σεπτεμβρίου 2014

Τσάι του βουνού, μία ακόμη καλλιέργεια με μέλλον...

Το τσάι του βουνού έχει καθιερωθεί ως ένα προϊόν που μπορεί κάποιος να το συλλέξει σε ψηλά και απόκρημνα βουνά. Έτσι ήταν...
Σήμερα, όμως, το τσάι του βουνού (Σιδερίτης), γνωστό διεθνώς ως Greek Mountain Tea , το συναντάμε ανάμεσα σε περίπου 140 βοτανικά είδη. Τα είδη αυτά φύονται σε ορεινές περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, άνω των 1000 μέτρων, σε πλαγιές ηλιόλουστες, πετρώδεις και με μεγάλη κλίση.
Το να "βγαίνει" κάποιος στο βουνό και να μαζεύει τσάι για προσωπική κατανάλωση ή ακόμη και να διαθέτει μικρές ποσότητες στην αγορά, δεν είναι και δεν μπορεί να αποτελέσει πηγή σταθερού εισοδήματος. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, πολλοί αγρότες, διαβλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά αρωματικά φυτά, έχουν αρχίσει να ασχολούνται με την καλλιέργεια τσαγιού σε πολλές περιοχές. Τα πρώτα στοιχεία είναι ικανοποιητικά, αυτό, ωστόσο δε σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να καλλιεργήσει τσάι οπουδήποτε...

Ιδιαιτερότητες...

Τα φυτά σιδερίτη έχουν ιδιαίτερες οικολογικές απαιτήσεις, γι' αυτό και απαιτείται η σωστή επιλογή του οικολογικού περιβάλλοντος για καλλιέργεια. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η τοποθεσία και οι συνθήκες των περιοχών καλλιέργειας πρέπει να πλησιάζουν... αυτές του φυσικού τους περιβάλλοντος. Σε αυτές τις συνθήκες, τα φυτά δεν προσβάλλονται εύκολα, ενώ απαιτούν λιγότερες φροντίδες. Οπότε, η σωστή επιλογή του χώρου καθιστά εφικτή και οικονομική τη βιολογική καλλιέργεια όχι μόνο του σιδερίτη, αλλά και όλων των άλλων αρωματικών φαρμακευτικών φυτών.
Μετά την επιλογή του χώρου, σημαντικό ρόλο παίζει το είδος που πρόκειται να καλλιεργηθεί.
Ανάλογα την περιοχή, έχουμε :


  • το είδος S. scardica, στον Όλυμπο και σε βουνά της Β. Ελλάδας.
  • το είδος S. clandestina, μόνο στην Πελοπόννησο.
  • το είδος S. syriaca μόνο στην Κρήτη.
  • το είδος S. euboea στην Εύβοια.
  • το είδος S. raeseri έχει τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά κυρίως κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου.


Οπότε, ανάλογα την περιοχή που θέλουμε να καλλιεργήσουμε επιλέγουμε τη σωστή ποικιλία.

Τεχνικές...

Ο παραγωγός θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα είδη σιδερίτη προσαρμόζονται καλά σε μεσαίας σύστασης εδάφη, που στραγγίζουν καλά, με ΡΗ 6-8 και βεβαίως αυτά να είναι σε πλαγιές και υψόμετρα άνω των 500-600 μέτρων.
Η καλλιέργεια γίνεται με φυτάρια από σπόρο (σπορόφυτα), είτε με μοσχεύματα, είτε με διαίρεση φυτών από παλαιές φυτείες.
Αυτά φυτεύονται την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο, σε καλά προετοιμασμένο χωράφι από το καλοκαίρι, σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 60-70 εκ. και επί της ίδιας γραμμής 30-40 εκ.
Η καταπολέμηση των ζιζανίων τον πρώτο χρόνο είναι επιβεβλημένη, διότι τα φυτά είναι μικρά.
Η οργανική λίπανση σπάνια, αλλά που και που μπορεί να θεωρηθεί και αναγκαία...
Στην  περίπτωση που εμφανιστούν προσβολές, η καταπολέμηση γίνεται με βιολογικά φυτοπροστατευτικά μέσα.

Κόστη και αποδόσεις...

Η αγορά των φυτών κοστίζει από 0,10-0,25 € περίπου ανά φυτό.
Η φυτεία σιδερίτη αρχίζει να αποδίδει μετά τον πρώτο χρόνο. Συγκομίζονται οι ανθοφόροι βλαστοί κατά τη διάρκεια της πλήρους ανθοφορίας και αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο ή σε ξηραντήρια.
Οι αποδόσεις της φυτείας, ανάλογα το είδος, την πυκνότητα φύτευσης και τις καλλιεργητικές πρακτικές κυμαίνονται από 100-180 κιλά.
Οι τιμές πώλησης για τον παραγωγό κυμαίνονται από 4-6 €.

πηγή : εφ. Παραγωγή 
της από 30/8/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...