13 Ιουλίου 2014

Μικρή Δ.Ε.Η.

Η μεγάλη ΔΕΗ, η οποία έγινε μικρή και όποιον πάρει ο "χάρος"...

Για να καταλάβετε τι θα συμβεί με τη μικρή ΔΕΗ, σας παραθέτω απόσπασμα από εβδομαδιαία εφημερίδα, όπου η συγκεκριμένη εφημερίδα την ημέρα εκείνη είχε πολλά άρθρα, όπου στηλίτευε το "συνδικαλισμό" της δεκαετίας του 80-90.

Ας δούμε όμως την αλήθεια...μέσα από δικό τους άρθρο : 

(* στο τέλος, θα σας παραθέσω και τις δικές μου απόψεις με αντιπαράδειγμα...)

Καταρχήν, η "μικρή ΔΕΗ", πρόκειται για υποχρέωση της χώρας μας απέναντι στην Κομισιόν, όπου μας ζητήθηκε από την Τρόικα τον Ιούλιο του 2010.
Η μικρή ΔΕΗ θα είναι μία επιχείρηση στην οποία θα δοθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας. Στη μικρή ΔΕΗ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα προσφερθεί παραγωγικό δυναμικό συνολικής ισχύος 2768 MW. Από αυτά, τα 1380MW είναι λιγνιτική και προέρχονται από δύο μονάδες του Αμύνταιου (Μονάδες : Μελίτη 1 και 2). Τα 903MW είναι υδροηλεκτρικά και προέρχονται από το συγκρότημα Νέστου, τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πουρνάρι 1 και 2 και της μικρής ισχύος μονάδες Άγρας και Εδεσσαίος, ενώ τα υπόλοιπα 485MW από τη μονάδα φυσικού αερίου Κομοτηνής.
Αναφορικά, τώρα, με τα ορυχεία, στη νέα εταιρεία περνούν του Αμύνταιου, Λακιάς, Κομνηνών, Κλειδιού και των λόφων Μελίτης και Βεύης.

Για το πελατολόγιο της νέας εταιρείας, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα μεταβιβαστεί το 30% των συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργεια, χωρίς τη συγκατάθεση των πελατών της ΔΕΗ (δηλ. εμάς, και αυτό θα συμβεί...στην τύχη!).
Η νέα εταιρεία θα προμηθεύει τους πελάτες της, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονταν...για 4 μήνες, ενώ η ΔΕΗ για διάστημα 6 μηνών δε θα έχει δικαίωμα επιθετικής πολιτικής για την επαναπροσέγγιση των πελατών της. (Και να θες να ξαναγυρίσεις...θα έχει "κάποιο τίμημα" ο φάκελος!)
Οι συμβάσεις που θα παραχωρηθούν στη νέα εταιρεία θα προσδιοριστούν με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ, η οποία θα στηριχθεί σε μελέτη εμπειρογνωμόνων. Επίσης θα ληφθούν υπόψη όλες οι κατηγορίες καταναλωτών, καθώς και στοιχεία οικονομικής τους συμπεριφοράς (κακοπληρωτές, καλοπληρωτές κλπ.).
Η πώληση της μικρής ΔΕΗ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2015 με τη δημοσίευση διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος το φετεινό καλοκαίρι.
Ακολουθεί... στη συνέχεια, η πώληση της μεγάλης ΔΕΗ, στην οποία προβλέπεται είσοδος στρατηγικού επενδυτή στο 17% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει το Δημόσιο.

εφ. Παραγωγή της από 5/7/2013
ένθετο ΧΡΗΜΑ plus
Βούλα Μαλαινού

Τις δικές μου απόψεις θα σας τις παραθέσω με αντιπαράδειγμα.

Συμφωνούμε όλοι ότι τα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας είναι σχετικά για όλα τα βαλάντια σε σχέση με πριν 20 χρόνια όταν πρωτοεμφανίστηκε η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα;
Ας πούμε..., ΝΑΙ.
Θυμάστε τότε το αρχικό τοπίο της κινητής τηλεφωνίας με το νομοσχέδιο του 1992 περί κινητής τηλεφωνίας υπό της κυβέρνησης Μητσοτάκη;
Καταρχήν είχε απαγορεύσει στον ΟΤΕ να μπει στη συγκεκριμένη αγορά με αιτιολογία την "υπόθεση Τόμπρα", ότι δήθεν ο οργανισμός δεν ήταν φερέγγυος...
Ο ΟΤΕ μπήκε στην αγορά τον Ιανουάριο του 1998, οπότε από 'κεί και πέρα άρχισε ν' αλλάζει το τοπίο στην κινητή τηλεφωνία σε όλα τα θέματα, όπως, τιμολογιακή πολιτική, προσφορές, συμβόλαια κλπ.
Αυτό για να συμβεί, πέρασαν 5 χρόνια και όχι απόλυτα.
Το Ελληνικό Δημόσιο εκείνα τα πέντε χρόνια ελέω Μητσοτάκη έχασε ένα κάρο δισεκατομμύρια δραχμές.
Γιατί;
Δεν είναι το ίδιο με την  κατασπατάληση Δημόσιου Χρήματος;
Αυτό το χρήμα που έχασε το Ε.Δ., το εισέπραξαν δύο κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, οι οποίοι έπαιζαν και μπάλα!

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα με τη ΔΕΗ, ο ένας από τους δύο πιο πάνω κυρίους θα παίξει μπάλα και στη ΔΕΗ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

G & M 

και μην έχετε αυταπάτες ότι το ρεύμα θα φθηναίνει, ειδικά τα πρώτα χρόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...