29 Ιουνίου 2014

H E.E.άνοιξε το δρόμο για τα μεταλλαγμένα...

Εμείς τί κάνουμε;

Τελικά, φαίνεται πως οι πολυεθνικές κατάφεραν να επιβάλουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, με τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να παίρνουν τη σχετική απόφαση.

Θεωρείται, έτσι,  βέβαιο πως μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει το δρόμο για τα μεταλλαγμένα...

Ανοίγει, πλέον..., ο δρόμος για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων και στην Ευρώπη. Όλα συγκλίνουν στο ό,τι οδηγούμαστε σε λύση "αλά καρτ", να αποφασίζει, δηλ., κάθε κράτος εάν θα επιτρέπει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων ή όχι. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η απόφαση, με τις πολυεθνικές να πιέζουν, για να επιτραπούν οι καλλιέργειες. Ωστόσο, κάθε χώρα που διαφωνεί, θα μπορεί να απαγορεύει την καλλιέργεια στα δικά της εδάφη.
Η Ελλάδα ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. προώθησε μία συμβιβαστική λύση, τα κράτη που διαφωνούν με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών στο έδαφός τους θα πρέπει να προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με τη σειρά της θα ζητεί από τις εταιρείες να τα αποκλείουν, όταν καταθέτουν αιτήματα για νέες καλλιέργειες.
Το σημαντικό όμως, είναι, ωστόσο, πως οι χώρες δε θα μπορούν να απαγορεύουν τη διέλευση από το έδαφός τους των εγκεκριμένων, Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ.Τ.Ο.).
Σήμερα, στην Ευρώπη, καλλιεργείται μονάχα ένα τροποποιημένο προϊόν, το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της εταιρείας εκ Αμερικής, "Monsanto".

Τα μεταλλαγμένα είδη...

Σε αυτή τη φάση, πέντε είναι τα είδη που υπόκεινται σε γενετικές μεταλλάξεις : καλαμπόκι, σόγια, ελαιοκράμβη (παραγωγή ραφινέλαιου), βαμβάκι και πατάτα.

Μεγάλα συμφέροντα...

Τα συμφέροντα, τεράστια..., αν αναλογιστεί κανείς, ότι η παγκόσμια αγορά σπόρων ξεπερνά σήμερα τα 50 δισ. $ ετησίως.
Πρωτεύον ρόλο στην αγορά παίζει η Mosanto, σημαντικά μερίδια όμως διεκδικούν και οι εταιρείες : Dupont, Novartis, Dow Elanco, AgrEvo και Zeneca.
Οι προαναφερόμενες εταιρείες έχουν ρίξει τα δίχτυα τους σε χώρες που τα έχουν αποδεχτεί, όπως : Αμερική, Καναδάς, Χιλή, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ελβετία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Ρωσία.
Στην Ευρώπη, θετικές είναι : Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία.

Αντιδρούν και μάλιστα δυναμικά : Ελλάδα, Αυστρία και Δανία.

Ήδη στη Βρετανία έχουμε την πρώτη σοδειά μωβ ντομάτας , η παραγωγή έφτασε τα 1200 κιλά τοματοχυμό, όπου θα χρησιμοποιηθούν για έρευνα...

πηγή : εφ. Παραγωγή
της από 14/6/2014

περαστικά μας... και η επάρατη νόσος θα επεκτείνεται...

G & M


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...