16 Ιουνίου 2014

Μπορούν και καλύτερα τα προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.

Θετικές είναι οι προοπτικές των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), λαμβανόμενης υπόψη της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σε θέματα υγιεινής διατροφής και στήριξης της παραδοσιακής εγχώριας παραγωγής.
Ο στόχος των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ σύμφωνα με μελέτη της Infobank Hellastat A.E., πρέπει να αποτελέσουν οι αγορές του εξωτερικού, όπου η ζήτηση είναι σημαντική, υπολείπεται όμως του μεριδίου που θα δικαιολογούσε η ανώτερη ποιότητά τους.
Έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 101 ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, αριθμός που κατατάσσει τη χώρα μας στη 5η θέση της Ένωσης.
Από τα προϊόντα αυτά, τα 74 είναι ΠΟΠ και τα 27 ΠΓΕ.
Η πολυπληθέστερη κατηγορία είναι τα φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και όσπρια με 31 προϊόντα, τα 29 ελαιόλαδα, τα 11 ποικιλίες ελιάς, τα 21 τυριά, ενώ έχουν αναγνωριστεί και 9 προϊόντα υπόλοιπων κατηγοριών.
Το 2012, η Ελλάδα παρήγαγε 150000 τόννους προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ με την αξία τους να εκτιμάται σε 650 εκ. €. Από την ποσότητα αυτή τα 2/3 καταναλώνονται στην εγχώρια αγορά, ενώ τα υπόλοιπα εξάγονται, κυρίως στην Ε.Ε. Το μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου όγκου απαρτίζουν τα τυριά : το 2012 στη χώρα μας παρήχθησαν  97000 (67% του συνόλου), από τα οποία, 86500 τόννοι φέτας.
Η παραγωγή φέτας παρουσιάζει κάμψη 15000 τόννοι από το 2010, καθώς οι παραγωγοί γάλακτος υφίστανται υψηλό κόστος παραγωγής, λόγω των ανοδικών τιμών των ζωοτροφών.
Οι εξαγωγές φέτας για το 2012 ήταν 35000 τόννοι, τα τελευταία χρόνια εμφανίζει άνοδο, παρά την οικονομική ύφεση.
Αναφορικά με τα υπόλοιπα προϊόντα, παρήχθησαν 9700 τόννοι μήλων Ζαγοράς Πηλίου, 8000 τόννοι ροδάκινα Νάουσας, 6800 τόννοι μήλα Καστοριάς, 5500 τόννοι Κορινθιακής σταφίδας, 4600 τόννοι ακτινίδια Πιερίας.
Στον τομέα των ελαιόλαδων ξεχώρισαν, της Σητείας Λασιθίου, 3700 τόννοι, των Χανίων, 2600 τόννοι και της Καλαμάτας, 1600 τόννοι.

Αθέμιτος ανταγωνισμός...

Αν και σύμφωνα με την Infobank Hellastat A.E., τα ελληνικά προϊόντα θεωρούνται υψηλής ποιότητας, εν τούτοις λίγα μόνο καταφέρνουν να αποτελέσουν αντικείμενο εξαγωγών και να αποκτήσουν σημαντική θέση σε αγορές του εξωτερικού, εκμεταλλευόμενα την πιστοποίησή τους.
Αντιθέτως, τα περισσότερα διακινούνται εντός των συνόρων, όπως εξάλλου και πριν καταχωρηθούν επίσημα από την Ε.Ε.
Ο κλάδος πλήττεται από αθέμιτο ανταγωνισμό, λόγω διακίνησης χύμα ποσοτήτων και ψεύτικων πιστοποιήσεων. Επίσης, σε περιόδους χαμηλής εγχώριας παραγωγής, κοινή πρακτική αποτελούν οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενων προϊόντων (π.χ. ελαιόλαδου).
Εξάλλου, ο θεσμός της πιστοποίησης δε στηρίχθηκε επαρκώς από μία μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική. (* Εδώ, φταίνε και οι τοπικοί φορείς...). σημείωση του γράφων
Επομένως, η ελληνική αγορά είναι αρκετά μικρότερη σε σχέση με το μέγεθος που θα δικαιολογούσε ο υψηλός αριθμός των αναγνωρισμένων προϊόντων :
η Ελλάδα κατέχει αρκετά μικρό μερίδιο στην Ε.Ε. (μόλις, το 1,3% σε όρους εσόδων), αν και καταλαμβάνει την 5η θέση σε αριθμό καταχωρίσεων.
Η εγχώρια κατανάλωση αρκετών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ υποχωρεί, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε φτηνότερα προϊόντα.
Επομένως, διέξοδο αποτελούν οι αγορές του εξωτερικού, όπου διατίθενται συνήθως σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με προϊόντα άλλων χωρών (π.χ. τυριά, λάδι, κρασί κλπ.). (* και εδώ πάλι κορόιδα είμαστε...)

πηγή : εφ. Παραγωγή της από 6/6/2014



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...