18 Μαΐου 2014

Αυγοτάραχο Μεσολλογίου, προϊόν Π.Ο.Π.

Είναι γεγονός, πλέον!
Το αυγοτάραχο για το Μεσολόγγι, αλλά και για το σύνολο των ψαράδων του Αμβρακικού, ήταν από εκείνα τα "αυθεντικά προϊόντα", τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τοπική παράδοση...

πηγή φώτο : http://www.visitgreece.gr/
Για πολλά χρόνια Συνεταιρισμοί, αλλά και ιδιώτες παρασκεύαζαν το αυγοτάραχο, από το οποίο όμως, έλειπε η ταυτότητα. Πλέον, όμως, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου κυκλοφορεί στην αγορά με την ένδειξη Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και έτσι θα πωλείται στη διεθνή αγορά.
Το σημαντικό σήμερα είναι ότι το συγκεκριμένο προϊόν φιλοδοξεί να κατακτήσει τις "ώριμες αγορές" του εξωτερικού, όπως : Αγγλία, Γαλλία, Ιαπωνία και Αμερική.
Φορέας παραγωγής είναι ο συνεταιρισμός "Αναγέννηση", ο οποίος δραστηριοποιείται στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας, όπου και διατηρεί τις εγκαταστάσεις του.
Οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού ελπίζουν ότι το προϊόν ως ΠΟΠ θα σηματοδοτήσει για τους ψαράδες του Αμβρακικού μία νέα αρχή, ώστε το προϊόν να κατακτήσει τις ξένες αγορές και να εξασφαλίσει σίγουρα έσοδα για τα μέλη του.
Προσπαθούμε να οργανώσουμε την παραγωγή και τη διάθεση με τους σύγχρονους κανόνες που απαιτούν οι αγορές, λέει χαρακτηριστικά ο κος Μαλάμης Αντ., σύμβουλος Ανάπτυξης του Συνεταιρισμού.
Αν και είναι χαρακτηρισμένο ως προϊόν ΠΟΠ από το 1994, μόνο τον τελευταίο καιρό παράγεται με τη συγκεκριμένη ένδειξη.
Ο αλιευτικός συνεταιρισμός έχει μισθώσει τη λιμνοθάλασσα μέχρι το Φλεβάρη του 2022 με δυνατότητα παράτασης άλλων δύο ετών.
Η παραγωγή του υπολογίζεται στα 700-1000 κιλά με τιμή διάθεσης, 383 € το κιλό.

Το αυγοτάραχο

Τρόφιμο που αποτελείται από ταριχευμένα αυγά ψαριών. Στην ουσία, τα αυγά του θηλυκού κέφαλου, της "μπάφας", όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.
Ολόκληρες οι ωοθήκες βγαίνουν από το ψάρι, ξεπλένονται με νερό, αλατίζονται με φυσικό αλάτι, στεγνώνουν κάτω από τον ήλιο και συσκευάζονται σε λιωμένο κερί.
Προϊόν με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία, το οποίο διαθέτει φανατικούς λάτρεις σε όλο τον κόσμο...
Το χαβιάρι της Ελλάδας!

Πώς να το απολαύσετε...

Σκέτες φετούλες σε μία πιατέλα.
Με φρεσκοψημένο ψωμί ή με ζεστό μπλινί (τηγανίτα πατάτας)
Σε πράσινες σαλάτες, καθώς και σε ζυμαρικά, συνοδευόμενα από άφθονο μαϊντανό.
Τέλος για τους πιο τολμηρούς, 2 φέτες στην κορυφή έτοιμου φουά γκρα, πιθανόν γαστρονομική...αποκάλυψη!
Για να αφαιρέσετε το κερί ευκολότερα, το αφήνετε μία ώρα εκτός ψυγείου. Διατηρείτε το υπόλοιπο με το κερί του, καλύπτοντας την κομμένη πλευρά με διάφανη μεμβράνη.

πηγή : εφ. Παραγωγή 16/5/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...