09 Δεκεμβρίου 2013

Το ρακί ετοιμάζεται...για προϊόν ΠΟΠ!

Η κατοχύρωσή της θα ανοίξει πολλούς δρόμους... στο παραδοσιακό ποτό.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η προσπάθεια ν' αναδειχθεί η κρητική τσικουδιά ως ΠΟΠ προϊόν. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης του φακέλου με τη συνεργασία αποσταγματοποιών και περιφέρειας.

Περίπου 2500 παραγωγοί στην Κρήτη θα δουν την παραγωγή τους ν' αναβαθμίζεται στις αγορές και όχι μόνο...
Προ ημερών έγινε η πρώτη συνάντηση στην περιφέρεια με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώς Βρέντζου, όπου συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει να ετοιμάσουν το φάκελο...
Στο τραπέζι, έπεσε μία ακόμη πρόταση, να καταχωρηθεί εναλλακτικά η τσικουδιά ως ιδιότυπο παραδοσιακό προϊόν. Ως διαδικασία, η δεύτερη πρόταση είναι πιο εύκολη να πραγματοποιηθεί...
Θα ξεκινήσουν για ΠΟΠ, και αν στην πορεία είναι ανέφικτο θα πάρουν το δρόμο της δεύτερης πρότασης...Άλλωστε, μη ξεχνάμε ότι η τσικουδιά είναι στοιχείο της πολιτισμικής παράδοσης των Κρητικών.
Οι παραγωγοί, σύμφωνα πάντα με τον κο Φραγκιαδάκη (πρόεδρος των Αποσταγματοποιών Ηρακλείου), είναι μουδιασμένοι, άλλοι θετικοί, άλλοι αρνητικοί, αλλά όταν δουν το προϊόν τους κατοχυρωμένο, όλοι θα δεχτούν να συμμετάσχουν, αλλά θα πρέπει να μπουν και σε καλούπια και να τηρούν πιστά τους κανόνες.
Η τσικουδιά θα διατίθεται τυποποιημένη ως ΠΟΠ, γι' αυτό το λόγο θα συσταθεί κοινοπραξία, για ν' αναλάβει την τυποποίηση, είτε ως φασόν στην αρχή, είτε στη συνέχεια με δική της μονάδα.
Οι παραγωγοί σε όλη την περιφέρεια Κρήτης εκτιμάται στους 2500, όπως προαναφέραμε και πιο πάνω και θα πρέπει να συνεργαστούν για το δικό τους...καλό.
Τέλος, η κατοχύρωσή της θα την προστατεύσει από πολλούς κινδύνους, όπως, θα μπει φρένο στη χύμα διακίνηση, δένοντας έτσι τα χέρια σε όσους κερδοσκοπούσαν από παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις.

πηγή : εφ. Παραγωγή 30/11/2013
              Α. Αραμπατζή


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...