01 Δεκεμβρίου 2011

Καρπενήσι, η Ελβετία της Ελλάδας για πολλούς...

Ναι, έτσι την ονομάζουν...
Η πόλη του Καρπενησίου και πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας περικλείεται από τρία βουνά : Από πάνω του, το Βελούχι και απέναντί του, η Καλιακούδα και η Χελιδόνα.



Πως Πάτε...

Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας, βγαίνουμε στην έξοδο της Λαμίας και ακολουθούμε τις πινακίδες προ Καρπενήσι. Στο διάβα μας, θα περάσουμε από Μακρακώμη, Άγιο Γιώργη, Τυμφρηστό και καταλήγουμε στο Καρπενήσι. Διάρκεια ταξιδιού περίπου 3,5 ώρες με συντηρητική οδήγηση.

* Από τον Άη Γιώργη, θα αγοράσετε φανταστικά καυτερά λουκάνικα.

Τι βλέπετε...

Περπατάτε στην πόλη του Καρπενησίου, όχι τίποτα φανταστικό, συγχωρέστε με, κτισμένη ανάμεσα σε βουνά με έλατα, γραφικά χωριά, άγονα χωριά μέσα στη φύση, σας τα συνιστώ το καλοκαίρι, αν σας αρέσει το βουνό και πολύ πολύ φύση.


Στην πόλη του Καρπενησίου μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε το μουσείο της οικογένειας Τσάτσου.

Παίρνοντας την επαρχιακή οδό Καρπενησίου - Προυσσός, στα 3 χλμ. περίπου από την πόλη, βρίσκεται η μαγευτική τοποθεσία με πάρκο αναψυχής το Κεφαλόβρυσο με τα νερά του Καρπενησιώτη ποταμού να ρέουν και τα αιωνόβια πλατάνια. Στο πάρκο λειτουργεί και ταβέρνα, αν και τουριστικό σημείο ενδείκνυται για φαγητό. Δοκιμάστε αγριογούρουνο.

Χωριό Κορυσχάδες, ιστορικό χωριό και όμορφο, εδώ είχε την έδρα της η Κυβέρνηση του Βουνού και το Δημοτικό σχολείο του χωριού λειτουργεί ως μουσείο με φωτογραφίες και κειμήλια εκείνης της εποχής. Η κυβέρνηση του βουνού συνήλθε σε σώμα στις 14 Μαΐου 1944.

Από τις Κορυσχάδες φεύγοντας, επισκεπτόμαστε το Μικρό και Μεγάλο χωριό, το ένα απέναντι από το άλλο. Τουριστικά χωριά με πολλά δωμάτια, ξενοδοχεία και ταβέρνες μέσα στη φύση!
Το Μικρό Χωριό αποτελείται από δύο οικισμούς τον Παλαιό και το Νέο.
Στα προαναφερόμενα χωριά λειτουργούν λαογραφικά μουσεία.

Ένα ακόμη όμορφο γραφικό χωριουδάκι είναι το Βούτυρο με καλή τουριστική υποδομή.

Φεύγοντας από το Μεγάλο Χωριό συναντάμε τον οικισμό Γαύρο, εδώ πραγματικά η μύτη σας θα σπάσει από την τσίκνα. Όπου και να κάτσετε καλά θα περάσετε.


Λιμνούλα από τα νερά της βροχής έξω από το Μεγάλο Χωριό


Μετά μεγάλη προσοχή στην οδήγηση, διότι ο δρόμος στενεύει επικίνδυνα, οδηγείτε ανάμεσα σε βράχους και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατολίσθησης, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Εδώ κάνετε και στάση για να προσκυνήσετε τα βήματα της Παναγίας!


Η διαδρομή μας τελειώνει στ' όμορφο χωριό Προυσσός με το ομώνυμο Μοναστήρι, την Παναγία τη Προυσσιώτισα. Φοβερό τοπίο. Λειτουργεί και ιστορικό Μουσείο της Επανάστασης του 1821, στρατηγείο του Γ. Καραϊσκάκη.

Ι.Μ. Παναγία Προυσσιώτισσα

Στο χωριό λειτουργεί και μικρή μονάδα παρασκευής των φημισμένων ντόπιων αλλαντικών.

Άλλα αξιόλογα χωριά είναι τα Φιδάκια και η Φραγκίστα. Στη Φραγκίστα βρίσκεται και η περίφημη τεχνητή Λίμνη των Κρεμαστών. Το μεγαλύτερο φράγμα της Ευρώπης. Η θέα σου κόβει την ανάσα.

Αν διαθέτετε 4Χ4, υποχρεωτικά οδηγήστε προς τα Άγραφα, πρέπει να είναι φανταστικά, δεν έχω άποψη.

Αξιόλογα χωριά είναι το Κρίκελο και η Δομνίστα. Χωριά με ωραία αρχοντικά και διαφορετική φιλοσοφία από την υπόλοιπη τουριστική Ευρυτανία. Απ' ότι θυμάμαι και στα δύο χωριά υπάρχουν ωραίες πλατείες και στη Δομνίστα υπάρχει και φανταστικός φούρνος.
Στη Δομνίστα τον Ιούνιο του 42 κηρύχθηκε στην πλατεία του χωριού επίσημα ο ένοπλος Αγώνας της Εθνικής Αντίστασης από τον αρχικαπετάνιο του ΕΑΜ, Άρη Βελουχιώτη. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται προς τιμή του πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Από τη Δομνίστα αν έχετε δύναμη και κουράγιο, οδηγείτε μέσα στο πράσινο της φύσης προς Ναύπακτο. Η διαδρομή μαγευτική, αλλά και κουραστική. Κατεβήκαμε και ανεβήκαμε 3 βουνοκορυφές, απ' όσο θυμάμαι. Η διαδρομή αυτή δεν είναι ευρέως γνωστή στον πολύ κόσμο. Τη γνωρίζουν όμως οι φανατικοί κυνηγοί. Από αυτή τη διαδρομή θα δείτε και το φράγμα του Εύηνου.
Προσοχή : Αν ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή, κοιτάξτε να έχετε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου γεμάτο, βενζινάδικο στο Καρπενήσι ή στη Ναύπακτο!


Άλλος αξιόλογο χωριό και κεφαλοχώρι της Ευρυτανίας είναι τα Φουρνά στο δρόμο που ενώνει την Ευρυτανία με την Καρδίτσα.

Που μένετε...

Άποψη μου είναι. ό,τι το Καρπενήσι σαν προορισμός θεωρείται από τους πιο ακριβούς στη διαμονή, γι' αυτό το λόγο χρειάζεται πολύ ψάξιμο. Επίσης συμβουλευτείτε και φίλους σας αν έχουν πάει...
Προτείνω τις περιοχές του Μικρού Μεγάλου Χωριού και το ανερχόμενο πλέον οικισμό του Αγ. Νικολάου στην είσοδο του Καρπενησίου.
Ο Άγιος Νικόλαος επειδή είναι κτισμένος μέσα σε κοιλάδα, τα τελευταία χρόνια έχουν οικοδομηθεί πολλά μικρά boutiqe ξενοδοχεία - ξενώνες, όπως επίσης και ταβέρνες.

Στο Καρπενήσι για μικρά βαλάντια, καλό είναι το Γαλήνη http://www.galini-hotel.com, λιτό μεν, οικονομικό και καθαρό δε...
Πολύ καλό για μεγαλύτερα βαλάντια το Ελβετία, ακριβώς στην κεντρική πλατεία του Καρπενησίου.
www.elvetiahotel.gr

Για τους glamour επισκέπτες το Montana Club, ίσως στο top-ten της Ελλάδας, από τα πρώτα ξενοδοχεία που εφαρμόζουν HCAAP στην Ελλάδα. Εδώ κάθε καλοκαίρι κάνουν την προετοιμασία τους επαγγελματικές ομάδες.

Στο χωριό του Τυμφρηστού αν υπάρχουν δωμάτια, προτιμήστε το, διότι υπάρχουν καλές ταβέρνες.

Που τρώτε...

Σε όλα τα χωριά, ακόμη και μέσα στην πόλη.
Την τιμητική του έχει ο οικισμός Γαύρος, οι πιο φημισμένες χωρίς να είναι και απόλυτο το σπίτι του Ψαρά και το Χαγιάτι.
Στις Κορυσχάδες, η ομώνυμη ταβέρνα-ξενώνας, επάνω στην πλατεία του χωριού. Πολύ καλή.
Στο Κεφαλόβρυσο μέσα στο πάρκο, αν και το σημείο τουριστικό, καλή ποιότητα...

Υποχρεωτικά για στάση στα χάνια του Πλατανιά και του Πανέτσου για φασολάδα πριν το Τυμφρηστό στο ανέβασμα για Καρπενήσι.

Δραστηριότητες...

Σκι στο Βελούχι, ράφτινγκ στα ποτάμια, κανό, ιππασία, 4Χ4

Τι ψωνίζετε...

Ζυμαρικά, τυροκομικά από τα χωριά, αλλαντικά στον Προυσσό και  λουκάνικα από το χωριό του Άη Γιώργη Φθιώτιδος.

Καλά να περάσετε, αν και όποτε πάτε...

Η καλύτερη εποχή είναι το Καλοκαίρι να ξέρετε...

 

2 σχόλια :

  1. Ω φίλη τι μου θύμησες??? Λατρεύω Καρπενήσι και Κρίκελο, πήγα μερικά χρόνια πριν με τον άντρα με μηχανή από τον δύσκολο δρόμο, είχαμε τότε την φαεινή ιδέα να περάσουμε την καινούρια γέφυρα της Πάτρας που μας έβγαλε στην Ναύπακτο και απο εκεί τέρμα πάνω προς Κρίκελο, Θυμάμαι καλά τις 3 βουνοκορφές και το ποτάμι, επίσης το ντεπόζητο τελείωνε και αγοράσαμε μπιτόνι 5 λίτρα 20 ευρώ απο μινι μαρκετ σε ένα χωρίο πριν το καρπενήσι, προσπεράσαμε χωριά όπως την Αραχωβα (οχι την γνωστή) με πινακίδες που έγραφαν 10 - 15 κατοίκους. Η μαγεία όμως του Κρικέλου κάτω από τον πλάτανο στην πλατεία και το κλαμπάκι με όνομα μονοπώλειο Κρικέλου, ήταν μαγευτικά, ένας καλός μας φίλος έχει σπίτι εκει και μας φιλοξένησε, επίσης φρόντισε να μας πάει στο Πανταβρέχει όπου δεν έχω δει στη ζωή μου όμορφότερο μέρος και ναι έκανα μπάνιο παρέα με τα βατραχάκια, αλλά και ιππασία στα βουνά με τα άλογα του σαλούν Καρπενησίου. Απίστευτα μέρη σαν την Ελλάδα μας ΠΟΥΘΕΝΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι μου θύμισες και εμένα...
      Άσε από σπόντα την κάναμε αυτή τη διαδρομή, φανταστική μέσα στη φύση, αλλά δεν την ξαναέκανα...χαχα!!!
      Μπήκαμε στο φούρνο στη Δομνίστα για τυρόπιτα και ψωμί και ρώτησα που βγάζει ο δρόμος...
      Μου απάντησαν στην Αράχωβα, τη θεωρούσαν και αξιοθέατο οι ντόπιοι και μετά Ναύπακτο...
      Απαντώ : Ποιά Αράχωβα;
      Όχι, αυτήν που νομίζετε...χαχα!
      Αράχωβα, έχει και η Λαμία,χαχα!
      3,5 ώρες δρόμο Παναγιά μου!
      Δυστυχώς, στο Πάντα Βρέχει δεν έχουμε πάει...στο μέλλον ίσως...

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...