15 Οκτωβρίου 2011

Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα!

Υλικά
Ταψί 30Χ40εκ.

1 κ. μοσχάρι 
κ. γίδα 
2 πακέτα ζύμης Κουρού
1 ξερό κρεμμύδι
2 ώριμες ντομάτες
1/2 φ. τσαγιού ντοματοχυμός
1 φ. τσαγιού ρύζι
1/2 φ. τσαγιού κόκκινο κρασί
λίγο κέτσαπ
λίγο μαϊντανό
150 γρ. τριμμένη ξερή μυζήθρα
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα
λάδι
λίγο βιτάμ 


Δημιουργία

Το κρέας πρέπει να είναι κομμένο σε μικρά κομματάκια ή θα το κόψουμε εμείς. Βάζουμε λάδι στην κατσαρόλα να κάψει, ρίχνουμε το κρέας να τσιγαριστεί, ρίχνουμε και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή περασμένο από το multi, να τσιγαριστεί και αυτό. Σβήνουμε με το κρασί, αφού αφήσουμε να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ, ρίχνουμε τις ντομάτες περασμένες από το multi, αφού τις έχουμε ξεφλουδίσει.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το χυμό ντομάτας , την κέτσαπ, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και αν χρειάζεται λίγο νερό.
Αφήνουμε να σιγοβράζει το κρέας για μία ώρα, ίσως και περισσότερο, το δοκιμάζουμε και αποφασίζουμε... Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε κανά 10λεπτο και ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί.
Αλείφουμε το ταψί με βιτάμ, στρώνουμε τα φύλλα για να καλύψουμε το ταψί, ρίχνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε το ταψί με τα υπόλοιπα φύλλα.

Χαράζουμε λίγο με προσοχή για να μη βγει η γέμιση και ψήνουμε σε προθερμαμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα περίπου.


Αν πάτε Κεφαλλονιά και δεν τη δοκιμάσετε σε κάποια ταβέρνα, είναι σα να μην πήγατε στην Κεφαλλονιά... Βέβαια να ρωτήσετε που θα τη φάτε... Βέβαια έχει και άλλη χάρη  αν είναι ψημένη σε ξυλόφουρνο.


Τώρα αν θέλετε να κοπιάσετε λίγο περισσότερο για πιο αυθεντική εκτέλεση της συνταγής θα σας παραθέσω και τα υλικά της ζύμης. Προσοχή τα φύλλα πρέπει να είναι χοντρά για να κρατήσουν τη γέμιση.


Υλικά ζύμης για το φύλλο


1 κ. αλεύρι
1 φ. τσαγιού λευκό κρασί
3/4 φ. τσαγιού λάδι
1 κ. γλυκού αλάτι
νερό όσο πάρει


* Η γνήσια κρεατόπιτα στην Κεφαλλονιά φτιάχνεται με τρία είδη κρέατος : τράγιο, γίδα και μοσχάρι.

2 σχόλια :

  1. Είναι μία από τις πιο ωραίες πίτες που έχω φάει ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η γιαγιά μου την έφτιαχνε με μπουτάκι αρνισιο κ λιγο μοσχαρι!
    Το φύλλο ειναι όλα τα λεφτά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...