09 Μαρτίου 2011

Καρναβάλι στο Μαρμάρι 2011

Απόκριες ή αποκριές, η προτελευταία Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα, όπου για την εκκλησία μας είναι η περίοδος προετοιμασίας της νηστείας που ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα (Σαρακοστή) για την υποδοχή της μεγάλης κατανυκτικής εορτής της χριστιανοσύνης το Πάσχα.

Παράλληλα, όμως η περίοδος των Αποκριών είναι και περίοδος ψυχαγωγίας, γλεντιού και μεταμφίεσης (μάσκαρα) και ειδικά στη σημερινή εποχή που ζούμε είναι κάτι το αναγκαίο για να ξεχνάμε τα βάσανα της καθημερινότητας. Οι απόκριες ως έθιμο γλεντιού είναι από τις αρχαιότερες Διονυσιακές εορτές των Ελλήνων.
Στα λατινικά οι απόκριες συναντιόνται ως καρναβάλι και μασκαράς.

Στην Ελλάδα, καρναβάλι γίνεται σε πολλές πόλεις με πιο ξακουστό το βασιλιά του καρναβαλιού την Πάτρα (το 3ο μεγαλύτερο στον κόσμο, μετά του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία και της Βενετίας στην Ιταλία). Γνωστά ακόμα είναι της Ξάνθης, της Θήβας με το βλάχικο γάμο, του Τίρναβου, η γιορτή του Φαλλού, το Ζακυνθινό, το Ληξιουριώτικο στην Κεφαλλονιά, του Ρεθύμνου, της Σκύρου, του Μοσχάτου, του Ρέντη κλπ.

Ένα πολύ καλό καρναβάλι, το οποίο διεξάγεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα είναι το καρναβάλι του Μαρμαρίου στη Νότια Εύβοια και μόλις μία ώρα από τη Ραφήνα.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν από την Κυριακή του Τριωδίου και διεξάγονται και στις τρεις πόλεις του Νέου Δήμου της Καρύστου(Κάρυστος, Νέα Στύρα και αποκορύφωμα η αποκριάτικη παρέλαση την τελευταία Κυριακή των Αποκριών στο Μαρμάρι).
Οι εντυπώσεις μου θετικότατες για μία τόσο μικρή κωμόπολη, το κέφι των κατοίκων σε υψηλά επίπεδα, όλοι μαζί σα μία μεγάλη παρέα όπως και η καλλιτεχνική τους δημιουργία χωρίς να έχουν τα οικονομικά μέσα που έχουν άλλοι συμπατριώτες μας σε μεγαλύτερες πόλεις.
Η παρέλαση διεξήχθη στον παραλιακό δρόμο του Μαρμαρίου.
Μετά τη λήξη της παρέλασης ακολούθησε διαγωνισμός χορού από τα σχολεία και συλλόγους της περιοχής.

Χωρίς να χρειαστείτε να ξοδέψετε πολλά σας το συστήνω ανεπιφύλακτα, θα περάσετε φανταστικά.

Ακολουθούν αποσπάσματα για να πάρετε μία γεύση από το Μαρμαριώτικο Καρναβάλι.

 

             Σημείο εκκίνησης της παρέλασης αρμάτων 







                             

 

Ομιλία Δημάρχου Καρύστου με τη λήξη της παρέλασης

Και του χρόνου πάλι στο καρναβάλι του Μαρμαρίου θα πάμε!!!!!!!!!

Σχετικά με την περιοχή, που θα πάτε, που θα φάτε, που θα μείνετε, θα βρείτε στοιχεία σε άλλο άρθρο μας στην ετικέτα "ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ" ή κατευθείαν στο link 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...