14 Φεβρουαρίου 2011

Σύντομη Απόδραση από την Αθήνα : Παρνασσός

Παρνασσός δεν είναι μόνο η Αράχωβα, αλλά και η Αγόριανη (Επτάλοφος), Πολύδροσο, Άνω Τιθορέα, οι Δελφοί, Αμφίκλεια κλπ...
Πανοραμική Άποψη της Αράχωβα από τον Παρνασσό

Πώς πάτε...

Δύο εναλλακτικές διαδρομές...

Η πρώτη μόλις περάσετε τον Ορχομενό και φτάσετε στη διασταύρωση για Λιβαδειά (Π.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσ/νίκης) αριστερά και δεξιά προς Αράχωβα. Η αφετηρία μας η Αράχωβα.
Η δεύτερη διαδρομή στην ίδια διασταύρωση δεξιά προς Κάτω Τιθορέα και μετά Άνω Τιθορέα και από κει το γύρο του Παρνασσού.

Ξεκινάμε σύμφωνα με την πρώτη διαδρομή και σε 20' της ώρας, βρισκόμαστε στην είσοδο της Αράχωβας. Αφήνουμε το αυτοκίνητο και ξεκινάμε τον περίπατό μας στα πετρόκτιστα καλντερίμια. Η είσοδος της Αράχωβας προσφέρεται και για πανοραμική φωτογράφιση, όσοι είναι λάτρεις του συγκεκριμένου χόμπι.
Βρίσκουμε τα κλασσικά σκαλάκια που οδηγούν στον Άι Γιώργη, ανάβουμε και ένα κεράκι στη χάρη του και συνεχίζουμε τον περίπατό μας.
Στην επιστροφή μας στον κεντρικό δρόμο, συναντάμε την πλατεία με τα παραδοσιακά καφέ και ξαποσταίνουμε οι άνδρες για τσιπουράκι με ωραίους μεζέδες και οι γυναίκες και τα παιδιά για ελληνικό καφέ στη χόβολη και παραδοσιακά γλυκά.


Στην Αράχωβα, θα βρείτε και πολλά μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα (φορμαέλα, τυρί ΟΠΑΠ Παρνασσού και ζυμαρικά), βέβαια πριν να αγοράσετε κάτι, καλό είναι να ρωτήσετε κάποιον ντόπιο για περισσότερες πληροφορίες.
Καμπαναριό Αγ. Γεωργίου

Μετά την Αράχωβα, συνεχίζουμε για Δελφούς, μία μικρογραφία της Αράχωβας, εδώ υποχρεωτικά επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο με το περίφημο Μαντείο.

Επιστρέφουμε προς Αράχωβα και ακολουθούμε την πινακίδα προς Λιβάδι και χιονοδρομικό κέντρο. Το Λιβάδι, πλέον είναι το τουριστικό θέρετρο της Αράχωβας με τα πολυτελή συγκροτήματα και τις τουριστικές ταβέρνες. Μετά το Λιβάδι, ξεκινάει μία φανταστική διαδρομή μέσα στο έλατο και τις πολυτελείς επαύλεις των τζακιών εξουσίας της Ελλάδας. Για να κτίσεις στο συγκεκριμένο μέρος, σίγουρα έχεις πετσοκόψει έλατα...
Αν έχει χιονίσει, η διαδρομή είναι μαγεία...

Τοπίο στην Αγόριανη
Μετά από κανά 20λεπτο, φτάνεις στη γραφική Αγόριανη (Επτάλοφος, η σημερινή ονομασία), ένα υπέροχο κοσμικό χωριό πλέον, τ' οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Αράχωβα.

Θα περπατήσετε στο κέντρο του χωριού και θα κατευθυνθείτε στον καταρράκτη που διασχίζει το χωριό.


Στην είσοδο του χωριού, υπάρχει ένα υπέροχο καφέ σαλέ (Le Grand Chalet) με φανταστική θέα το χωριό και τα έλατα. Κάθεσαι για καφέ και γλυκό και δε θες να φύγεις...

Από Αγόριαννη, συνεχίζεις για Πολύδροσο (Σουβάλα), ένα μικρό και γραφικό χωριό με φιλόξενους ανθρώπους. Εδώ θα δείτε σε απόσταση 2χλμ. περίπου από το χωριό  τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού που παίρνουν το όνομα τους από την εκκλησία της Ελεούσα που βρίσκεται κοντά στην πηγή. Ανατολικά των πηγών υψώνονται επιβλητικά τα ερείπια της εκκλησίας της Παληοπαναγιάς ή Μαυρομαντήλας. Το μνημείο έχει χρονολογηθεί στο δεύτερο μισό του 6ου ή στις αρχές του 7ου αιώνα.




Αφού έχουμε κατέβει από τον Παρνασσό, συναντάμε την Αμφίκλεια, ξακουστή για το τεράστιο κοντοσούβλι την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Ευκαιρία να την επισκεφτείτε.
Και εδώ θα βρείτε καταστήματα με ντόπια παραδοσιακά προϊόντα.

Τελευταία μας επίσκεψη το χωριό Άνω Τιθορέα, πλακόστρωτα καλντερίμια και πανέμορφες αυλές.

Απ' όλα τα χωριά ίσως το πιο προσιτό για κάτι πιο σίγουρο και ντόπιο ως προς το στομάχι.

Διαμονή...

Να το ψάξετε καλά γιατί ακόμα και τώρα σε καιρούς κρίσης, οι τιμές στην Αράχωβα, Δελφούς, Αγόριανη, οι τιμές δυστυχώς είναι τσιμπημένες. Προτείνω για οικονομικά τα δύο χάνια στο Ζεμενό, έναν οικισμό 10 λεπτά πριν την Αράχωβα, στην Άνω Τιθορέα και στο κέντρο της Λιβαδειάς.
 http://www.hanizemenou.gr/
Για ρομαντικές καταστάσεις και για πιο άνετα πορτοφόλια, ξενώνας Γκενεράλης. Αν μπορείτε, γευτείτε τό!!! www.generalis.gr

Φαγητό...

Οικονομικές προτάσεις στην Άνω Τιθορέα, στις δύο ταβέρνες στο Ζεμενό, επάνω στο δρόμο για παϊδάκια και σούβλα. Επίσης στον Καρακόλιθο λίγο έξω από τη Λιβαδειά για σούβλα.

Ψώνια...

Τυριά, γιαούρτι, ζυμαρικά (χυλοπίτες και τραχανάς).



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...