27 Σεπτεμβρίου 2010

Σύντομη Απόδραση από την Αθήνα : ΣΤΕΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

Ένας ακόμη κοντινός προορισμός από την Αθήνα είναι η Στενή Ευβοίας, μόλις σε μιάμισι ωρίτσα αν το αποφασίσεις, βρίσκεσαι στην αγκαλιά της οροσειράς Δίρφυς, η οποία αγκαλιάζει τη Στενή.

Δίρφυ
Περνάμε τη νέα γέφυρα Χαλκίδας και φτάνουμε στη διασταύρωση προς Βόρεια και Νότια Εύβοια, κάνουμε αριστερά και οδηγούμε προς Β. Εύβοια. Σε 10 λεπτά φτάνουμε στη Νέα Αρτάκη, ακριβώς στο κέντρο, στρίβουμε δεξιά προς Στενή.
Σε 20 λεπτά, αφού περάσουμε μέσα από το χωριό Καθενούς, φτάνουμε στη Στενή.

Πάπιες στο ποταμάκι
Η Στενή αποτελείται από την Κάτω και την Πάνω Στενή. Οι δύο οικισμοί χωρίζονται στη μέση από το ποτάμι που διασχίζει τη Στενή.
Στη Στενή υπάρχουν πολλές πηγές με κρύο νερό.
Στην Πάνω Στενή υπάρχει η κεντρική πλατεία του χωριού με τα πλακόστρωτά της, τις βρύσες, τις πηγές. Εδώ εξάλλου είναι μαζεμένη και η κίνηση του χωριού : καφενεία, καφετέριες, μαγαζιά, ταβερνάκια.
Προσκυνήστε στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με το ζωγραφιστό τέμπλο και ύστερα αφού περπατήσετε περίπου 500 μέτρα από την κεντρική πλατεία θα βρεθείτε σ' ένα γεφυράκι όπου βρίσκεται του Γιατρού η Βρύση, χτισμένη δίπλα σ’ ένα γραφικό εκκλησάκι, απέναντι από το ποτάμι. Σταθείτε εκεί για να πιείτε κρυστάλλινο νερό και να απολαύσετε την ομορφιά του τοπίου. Να δείτε επίσης και τις άλλες βρύσες του χωριού: του Δασκάλου, του Νταβέλη και του Αγίου Στεφάνου.

Στη Βρύση του Γιατρού γίνεται και η λαϊκή αγορά του χωριού, όπου μπορείτε να αγοράσετε τσάι, ρίγανη κλπ.

Ανηφορίζοντας, τώρα με το αυτοκίνητο προς τη Δίρφυ, στα 7 χλμ από το χωριό βρίσκεται η πινακίδα για το καταφύγιο της Δίρφυ, περίπου στα 2 χλμ, απ' όσο γνωρίζω, αφήνουμε το αυτοκίνητο και περπατάμε μέσα σε έλατα και καστανιές.
Αν έχουμε το κουράγιο συνεχίζουμε την οδήγηση για τ' ορεινό χωριό Στρόπωνες, στο κατέβασμα προς Χιλιαδού (φανταστική παραλία), εδώ το φαγητό πολύ καλό και πιο αγνό από την τουριστική πλέον Στενή.

Άλλο αξιοθέατο της περιοχής που πρέπει να δείτε, είναι η Αγία Κυριακή στο δρόμο προς το χωριό Καμπιά. 

Αγία Κυριακή
 Είναι ένα πανέμορφο εκκλησάκι κτισμένο μέσα μέσα σε σπηλιά, που επικοινωνεί μυστικά με το ποταμάκι ακριβώς δίπλα. Απέναντι θα βρείτε ένα μονοπάτι που θα σας βγάλει σε μια μαγευτική λιμνούλα με έναν καταρράχτη και μια βραχονησίδα στο κέντρο της.

Αγία Κυριακή

 Δίπλα στη λιμνούλα υπάρχει και ταβερνάκι.
Το χωριό Καμπιά είναι ένα μικρό και πολύ όμορφο χωριό, πραγματικά χωριό, μ' όλη τη σημασία της λέξης, μ' ένα μικρό πλακόστρωτο κεντρικό δρόμο, μία μικρή πλατειούλα, δύο ταβερνάκια, αλλά και γήπεδο 5Χ5.
Εδώ βγαίνει η καλύτερη φάβα της Ελλάδας, μετά ακολουθεί της Σαντορίνης, αλλά και οι ντόπιες φακές του χωριού φανταστικές, και τα δύο βράζουν στο πι και φι!!!
Θα τα προμηθευτείτε από τον κο Βασίλη Ρούσσο στα Καμπιά τηλ. επικ. 2228051022
 
Η Στενή αν και δε βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, μόνο 450 μέτρα, το Χειμώνα πολλές φορές αποκλείεται από χιόνια. 
 
 
Φαγητό...
 
Στην Κάτω Στενή στις ταβέρνες Όμορφη Στενή και το Χάνι. Το Χάνι για Σαββατοκύριακο θέλει κράτηση.
 
Στην Πάνω Στενή στα ταβερνάκια γύρω από την πλατεία, το Βράχο και τη Μουριά, διαθέτουν και τσιπουράκι για τις άγριες νύχτες του Χειμώνα...

2 σχόλια :

  1. Μακάρι να μπορούσα να παω. Θα το εχω στο νου μου για αλλη φορά!
    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εύχομαι ολόψυχα αυτή την απόδραση να την πραγματοποιήσεις σύντομα!
      Καλό μήνα και από εμάς! :)

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...