18 Ιουλίου 2010

Βόλτα στα χωριά του Ολύμπου


Όλυμπος, το πιο ψηλό και επιβλητικό βουνό της Ελλάδας με σπάνια χλωρίδα, φανταστικά χωριά, υπέροχους ανθρώπους και πάνω απ' όλα ανοιχτόκαρδοι.

Το σύνορο της Θεσσαλίας με τη Μακεδονία.

Τι θα δείτε...

Από χωριά, θα δείτε Παλαιούς Πόρους, μικρό χωριό γραφικό στην πλαγιά του Ολύμπου και όχι μακρυά από την Ε.Ο. Θεσ/νίκης, περίπου 4 - 5 χλμ. Ένα από τα μέρη που αξίζετε να μείνετε, διότι συνδυάζει βουνό - θάλασσα, αφού ακριβώς από κάτω του, βρίσκονται οι Νέοι Πόροι, μεγάλο τουριστικό θέρετρο και με την καλύτερη παραλία της περιοχής, αν και πολύ επικίνδυνα νερά, λόγω θαλάσσιων ρευμάτων, γι' αυτό μεγάλη προσοχή όταν κολυμπάτε στη συγκεκριμένη περιοχή και μην ανοίγεστε στο πέλαγος.               

Οι παλαιοί Πόροι έχουν ωραία παλαιά πέτρινα αρχοντικά, καστανιές, πλατάνια, καλντερίμια και ταβέρνες με ωραίο κοντοσούβλι και κοκορέτσι.

Ανεβαίνοντας λίγο πιο βόρεια, συναντάς στ' αριστερά σου τον Πλαταμώνα, μεγάλο τουριστικό θέρετρο που κατακλύζεται από Σέρβους και Ρώσους. Εδώ θα συναντήσεις καλή νυκτερινή διασκέδαση, συνίσταται για νέους.
Στο ύψος του Πλαταμώνα, αντί να πας αριστερά, θα κάνεις δεξιά για να συναντήσεις το χωριό του Παλαιού Παντελεήμονα,6 χλμ από την εθνική οδό, όλα τα λεφτά της περιοχής.


Ο Π. Παντελεήμονας είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του και είχαν κατέβει πιο χαμηλά προς την εθνική οδό, ακριβώς από πάνω, και είχαν δημιουργήσει το Νέο Παντελεήμονα. Το 1987, αν θυμάμαι καλά, ξεκίνησε η αναστήλωση του Π.Π. από την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία με ευρωπαϊκά κονδύλια και σήμερα τα περισσότερα παλαιά πέτρινα αρχοντικά, ανήκουν σε Έλληνες αρχαιολόγους, αλλά και σε Γερμανούς πολίτες.


Πραγματικά το συγκεκριμένο χωριό είναι μια ζωγραφιά, μέσα στη φύση, τη γραφικότητα και την ηρεμία. Μοιάζει με Παλαιούς Πόρους, αλλά πιο μεγάλο και με περισσότερες επιλογές ως προς διαμονή και φαγητό.


Στον Πλαταμώνα, ανάβαση στο κάστρο του, όπου το καλοκαίρι πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ανεβαίνοντας πιο βόρεια, συναντάς το Λιτόχωρο, μετά την Κατερίνη, ίσως η μεγαλύτερη πόλη του Ν. Πιερίας, γραφική πόλη με τον Όλυμπο να δεσπόζει ακριβώς από πάνω της.

Αξίζει να περπατήσετε στο φαράγγι του Εν ιππέα, το οποίο βγάζει στο παλαιό μοναστήρι του Α. Διονυσίου, όπου αυτή την περίοδο αναστηλώνεται.
Στάση για καφέ στην τοποθεσία Πριόνια, στο καταφύγιο, ακριβώς στη μέση του Ολύμπου, εδώ κοντά είναι και το νέο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου. 


Επίσης μετά το Λιτόχωρο είναι και το χωριό Δίον, όπου αξίζει να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Δίον και το μουσείο του. Είναι φανταστικά, αξίζει να πας. 

Άλλα ωραία χωριά είναι τα ορεινά και γραφικά χωριά Παλαιά Σκοτίνα και Καλλιπεύκην. Προσοχή, στα τελευταία μέτρα προς το χωριό Σκοτίνα (2007), τώρα μπορεί να είναι καλύτερα.





Λεπτοκαρυά, μεγάλο τουριστικό θέρετρο και πολύ καλή διασκέδαση.

Διαμονή

Συστήνω βουνό και όχι μακρυά από τη θάλασσα, μόνο 4 - 7 χλμ, ανάλογα με το που θα μείνετε. Συστήνω στα χωριά Παλαιοί Πόροι και Π. Παντελεήμονα. Στον Π. Παντελεήμονα συστήνω ανεπιφύλακτα το χάνι του κου Θόδωρου και με οινομαγειρείο μέσα στον ίδιο χώρο. www.toxani.gr

Φαγητό....Πού;

Παντού. Η κουζίνα της Μακεδονίας είναι κάτι το ξεχωριστό. Στα χωριά Π. Παντελεήμονας και Παλαιούς Πόρους, πολλές και δυνατές επιλογές.

Που κολυμπάμε;

Παραλία Κατερίνης, πολύ καλά και ωραία αμμουδιά

Λεπτοκαρυά

Πλαταμώνας

Ν. Πόροι, για μένα η καλύτερη και με πολύ καλή οργάνωση προς εξυπηρέτηση και όχι προς όφελος της τσέπης.



Ψώνια

Τσίπουρο, χωρίς γλυκάνισο, αν βρείτε, οι περισσότεροι με γλυκάνισο το πουλάνε,  κάστανα και γλυκά του κουταλιού.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...